Fitch Rusya’nın kredi notunu açıkladı, finansal yapı istikrarlı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Rusya’nın ruble ve döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu BBB, “krediye elverişli” olarak teyit etti.

Google Haberlere Abone ol
Fitch Rusya’nın kredi notunu açıkladı, finansal yapı istikrarlı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Rusya’nın ruble ve döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu BBB, “krediye elverişli” olarak teyit etti. Fitch raporunda Rusya’nın finansal yapısının “istikrarlı” olduğuna vurgu yapıldı.

Rusya’nın kısa vadeli kredi notu ise F3 seviyesinde tavan derece olan BBB+ olarak açıklandı.

Rusya’nın gayri safi milli hasılasının yüzde 11’ine denk olan toplam devlet borcunun hayli düşük olduğuna dikkat çeken Fitch, gayri safi milli hasılanın yüzde 23’üne denk gelen döviz rezervleri ise Rusya’nın notunu güçlendiriyor. Rusya 500 milyar doların üzerinde rezervi ile dünyanın üçüncü büyük rezervine sahip.

Fitch raporuna göre Rusya 2016’ya kadar oluşması muhtemel yüzde 1 seviyesindeki bütçe açıklarını kapatmakta zorlanmayacak. İlk çeyrek için 6 milyar dolar bütçeye aktarılmış durumda. Bu oran 2008’e göre çok daha küçük seviye.

Rapora göre Rusya açısından en büyük tehlike petrol dışı gelirlerin beklentilerin üzerinde değerlendirilmesi açığın 2014 için yüzde 0,5’in üzerine çıkmasına neden olacak. Ancak petrolden elde edilen gelirler rubleye çevrilmesinde kurun zayıflaması nedeni ile bütçe açığının kapanmasında katkı sağlayabilir.

Rusya’nın 2013’te beklentilerin yarısı kadar, yüzde 1,4 büyüdüğü belirtilen raporda, yatırımların gerilediği ancak bunun geçici bir durum olduğu vurgulandı.

Rusya’nın 2014’de yüzde 2 büyüyeceğini öngören Fitch, iş gücü yetersizliği ve uzun vadeli reformların eksikliği nedeni ile büyüme rakamları zorlaşıyor.

Rusya’nın ihracatının yüzde 67’sini ve bütçe gelirlerinin yarısını petrol ve doğalgaz oluşturuyor. 2013’de petrol ve doğalgaz bağımlılığı yüzde 0,3 oranında azalsa da halen çeşitlilik sağlanabilmiş değil. CİHAN

Yorumlar