Fitch Ratings'e göre Brexit müzakereleri uzun ve tartışmalı olacak

- Fitch Ratings’in Ülke Notları Yöneticisi McCormack: - "Birleşik Krallık ve AB aslında halihazırda müzakere ediyorlar" - "Diplomasinin nüanslarla dolu dünyasında, AB liderlerinden gelen herhangi bir açıklama resmi pozisyonlarını belirleme, güçlendirme veya müzakerelerin esneklik sınırlarını çizme niyetini taşıyor" - "Müzakereler hızlı başlasa da uzun ve tartışmalı olacak; muhtemelen aksamalara ve iptallere maruz kalacak hatta zaman zaman duracak"

Google Haberlere Abone ol
Fitch Ratings'e göre Brexit müzakereleri uzun ve tartışmalı olacak

WASHINGTON (AA) – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Ülke Notları Yöneticisi James McCormack, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakerelerin fiilen başladığını belirterek, "Müzakereler hızlı başlasa da uzun ve tartışmalı olacak; muhtemelen aksamalara ve iptallere maruz kalacak hatta zaman zaman duracak" dedi.

McCormack, Fitch Ratings’in sitesinde yayımlanan “Küresel Perspektifler” adlı makalesinde Brexit müzakerelerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere’nin AB’den ayrılacağının kesinleşmesine rağmen çıkış sürecinin hala belirsizliğini koruduğuna dikkati çeken McCormack, makalesinde şunları kaydetti:

“Zamanlama kritik bir mesele. İngiltere için ekonomiyi etkileyen belirsizliğin ne kadar süreceğini ve ayrılığın yararlarını taahhüt edenlerin bunları elde edip edemeyeceğini zamanlama belirleyecek. AB için uzun ve mücadeleci bir müzakere süreci, Avrupa Projesi’nin temeli olan entegrasyonun inşası için gerekli olan ivmeyi desteklemeyecek.”

- "Müzakereler başladı"

McCormack, üye bir devletin AB'den ayrılmasına yönelik süreci belirleyen 50. maddenin henüz uygulamaya sokulmamasının ve İngiltere Başbakanı David Cameron’un görevini bırakacak olmasının müzakerelerin başlamasını geciktirdiği görüşüne katılmadığını belirterek, “Birleşik Krallık ve AB aslında halihazırda müzakere ediyorlar” yorumunu yaptı.

Müzakerelerin fiili olarak 24 Haziran’da gerçekleşen referandum sonucunun belli olmasıyla başladığını savunan McCormack, Cameron’un 28-29 Haziran tarihlerinde düzenlenen AB Zirvesi’nden erken ayrılmasını “tarafların müzakere masasında yerlerini almasının” işareti olarak değerlendirdi.

McCormack, “Diplomasinin nüanslarla dolu dünyasında, AB liderlerinden gelen herhangi bir açıklama resmi pozisyonlarını belirleme, güçlendirme veya müzakerelerin esneklik sınırlarını çizme niyetini taşıyor” görüşünü paylaştığı makalesinde müzakerelerdeki en önemli konuların göçmenlik ve Avrupa piyasalarına erişim olacağını öngördü.

Her iki tarafında müzakere masasına bazı dezavantajlarla geldiğini vurgulayan McCormack, “Müzakereler hızlı başlasa da uzun ve tartışmalı olacak; muhtemelen aksamalara ve iptallere maruz kalacak hatta zaman zaman duracak” ifadelerini kullandı.

Fitch Ratings, 27 Haziran’da İngiltere'nin kredi notunu "AA+"dan "AA"ya düşürmüş ve not görünümünü "negatif"e çekmişti.

Yorumlar