Fitch Ratings, BoE'nin kararlarını değerlendirdi

- Fitch Ratings: "Bu kararlar, Brexit'in büyüme üzerinde yaratacağı şoku hafifletebilir, fakat tamamıyla dengeleyemez"

Google Haberlere Abone ol
Fitch Ratings, BoE'nin kararlarını değerlendirdi

WASHINGTON (AA) - Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) son kararlarının, ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının (Brexit) olumsuz etkilerini dengelemeye yetmeyeceğini belirtti.

Fitch Ratings'ten yapılan yazılı açıklamada, BoE'nin bugün aldığı genişlemeci para politikası kararlarına ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

BoE, Mart 2009'dan beri yüzde 0.50 oranında tuttuğu politika faiz oranını yüzde 0.25’e çekerken, varlık alımını 375 milyar sterlinden 435 milyar sterline yükselttiğini duyurmuştu.

Bankanın kararlarının Brexit'e karşı "proaktif" bir karşılık olarak nitelendirildiği metinde, "Bu kararlar, Brexit'in büyüme üzerinde yaratacağı şoku hafifletebilir, fakat tamamıyla dengeleyemez" görüşüne yer verildi.

Kararların ülkedeki finansal şartların ciddi derecede sıkılaşmasının önüne geçerek Brexit'in etkilerinin katlanmasını önleyeceği ifade edilen açıklamada, şunlar da kaydedildi:

"Buna karşın kararlar Brexit'in yatırımlar üzerindeki etkisini ortadan kaldırmayacak, çünkü şirketler sermaye yatırımlarını, İngiltere'nin AB dışı ülkelerle yapacağı uluslararası ticaret anlaşmalarına ve diğer siyasi konulara yönelik belirsizlikler nedeniyle azaltıyor. Yatırımların 2018 itibarıyla mayıs ayındaki tahminize kıyasla yüzde 15 daha düşmesini bekliyoruz."

Kuruluş, açıklamasında ayrıca, İngiltere'nin bu yıl yüzde 1.7 ve gelecek 2 yıl yüzde 0.9 büyüyeceği öngörüsünü teyit etti. Bu rakamlar, ülkede 24 Haziran'da yapılan AB referandumu öncesinde sırasıyla yüzde 1.9 ve yüzde 2 seviyesindeydi.

Fitch Ratings, İngiltere'nin kredi notunu 28 Haziran'da "AA+"dan "AA"ya düşürürken, not görünümünü de "negatif"e çekmişti.

Aynı gün Standard&Poor's da İngiltere'nin "AAA" seviyesindeki kredi notunu 2 kademe birden düşürerek "AA"ya çektiğini bildirmişti.

Moody's ise İngiltere'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürmüş, ancak "Aa1" seviyesindeki kredi notunu değiştirmemişti.

Yorumlar