Finlandiya'ya ticaret hedefi 2 Milyar Euro

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Finlandiya Başbakanı Juha Sipilä’nın katılımıyla düzenlenen Finlandiya-Türkiye Ceo Forumu Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Finlandiya'ya ticaret hedefi 2 Milyar Euro

Finlandiya-Türkiye Ceo Forumu, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Finlandiya Başbakanı Juha Sipilä, Finlandiya Sanayi Konferasyonu Genel Direktörü Jyri Häkämies’in katılımlarıyla, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde dün Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştirildi.

Başbakanı Ahmet Davutoglu, Türkiye ile Finlandiya arasındaki ticaret hacminde.2018 yılı hedefini 2 milyar euro, 2020 yılı hedefini ise 5 milyar euro olarak belirledi.İki ülke arasındaki ticaret hacminde ilk defa 2015 yılında yüzde 13’lük düşüş olduğunu belirten Davutoğlu, “İki ülke arasındaki ticaret hacminde bu yıl pozitif değişiklik olmasını ve ticaret ve yatırımlarda fark yaratmayı umuyoruz” dedi.

Türkiye ve Finlandiya’nın ekonomik yapısının birbirini tamamlar nitelikte olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin daha ileri derecede teknolojiye, Finlandiya’nın ise nitelikli iş gücüne ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Teknoloji sektöründe rekabetin arttığını vurgulayan Davutoğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun avantajları ile Finlandiya’nın yüksek seviyedeki bilgi birikimini bir araya getirmeyi arzu ettiklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Yatırımların artmasını bekliyoruz.Neden buna ihtiyacımız var?Çünkü Türkiye ile Finlandiya ekonomisinin entegre olması gerek.Türkiye’de nitelikli iş gücü var, KOBİ’ler çok güçlü ve ayrıca ulaşım açısından önemli bir merkez.Türk ve Finli şirketler Afrika gibi ülkelerde ortak yatırımlar gerçekleştirebilir.Türkiye’de daha fazla Finli şirket görmek istiyoruz.AB ile vize serbestisi vesilesiyle iki ülke iş dünyaları arasındaki ilişkiler gelişecek".

CEO Forum’da konuşan Finlandiya Başbakanı Juha Sipilä ise, 2016 yılının Türkiye ile Finlandiya arasında diplomatik ilişkilerin 90’ıncı yılı olduğunu belirtirken, iki ülke arasındaki ticaret anlaşmasının 1920’li yıllara dayandığını, Ankara’daki Finlandiya Büyükelçiliği’nin ise 1941 yılında açıldığını söyledi.Köklü bir tarihe sahip olan Türkiye-Finlandiya ilişkilerinin ilerletilmesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Sipilä, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin gecikmeksizin güncellenmesi gerektiğini söyledi.

2015 yılında yürürlüğe giren JETCO mekanizamasına büyük önem atfettiklerini belirten Finlandiya Başbakanı, en kısa zamanda Türk heyetini bu mekanizma kapsamında Helsinki’de ağırlamak istediklerini söyledi.Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek verdiklerini de belirten Sipilä, Türkiye’nin Finlandiya’da en çok tercih edilen turizm destinasyonlarından biri olduğunu da sözlerine ekledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye’nin AB adaylık sürecinin 1999 yılında Helsinki’de başladığını hatırlattı.DEİK Başkanı Vardan, “Eğitim sistemi ile dünyaya parmak ısırttıran; Ar-Ge ve inovasyon yatırımları ile tüm dünyanın yakından takip ettiği Finlandiya, Türkiye’nin 50 yılı aşkın süredir devam eden AB ile münasebetlerinde çok önemli ve tarihi bir yere sahip” dedi.

Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinde en fazla başlığın, Avrupa Komisyonu’nun Finli Üyesi, Genişlemeden Sorumlu Komiser Olli Rehn döneminde açıldığını anımsatan Vardan, Rehn’in kabinede Ekonomiden Sorumlu Bakan olmasının büyük bir avantaj olduğunu belirtti.Buna rağmen Helsinki’de başlayan sürecin henüz Türkiye’nin üyeliği ile taçlanmadığına dikkat çeken DEİK Başkanı Vardan, Finlandiya’nın AB üyeliği konusunda her zaman Türkiye’nin yanında olduğunu da sözlerine ekledi.

AB üyelik süreci ile beraber iki ülke ilişkilerinin de geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Vardan, son 10 yılda Finli şirketlerin Türkiye’de 400 milyon dolar yatırımı bulunduğunu belirtti ve “Bu rakam yeterli değil, ama önemli.Gelişen ekonomilerimiz aramızda yeni işbirliği imkanlarını birlikte keşfetmemiz gerekiyor.Bu bağlamda FinPro ile Ankara’da ve İstanbul’da forumlar düzenlemeye devam edeceğiz" dedi.

Yorumlar