Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi

- Trabzon'un Yomra ilçesinde, proje kapsamında 2014 yılında söküm ve dikimi yapılarak yenilenen Ömer Ustaömeroğlu'na ait bahçede, hasat töreni düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi

TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) koordinasyonunda 2013 yılında başlatılan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" kapsamında yaşlı ağaçlar sökülerek yenilerinin dikildiği örnek bahçede ilk fındık hasadı gerçekleştirildi.

Trabzon'un Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesi'nde bulunan ve 2014 yılında söküm ve dikimi yapılan ilk 10 fındık bahçesinden biri olan Ömer Ustaömeroğlu'na ait bahçede, hasat töreni düzenlendi.

Vali Yücel Yavuz, törende yaptığı konuşmada, fındık gibi her bakımdan yararlı olan ihraç ürününde böyle bir projenin uygulanmasının, örnek olmasını açısından önemine dikkati çekti.

Herkes üzerine düşeni yapması ve fındıktan kazancın daha da artırılması gerektiğini ifade eden Vali Yücel, "Bunun için devlette bu alanda görevli olanlar başta olmak üzere herkes dairede değil, bağda, bahçede görev yapacak. İhracatı artırmak, milli gelirimize katkı sağlamak için bizim de bu milletin has evlatlarına daha çok çalışarak borcumuzu ödememiz gerekiyor. Bundan sonra bu çabanın içinde olacağız." dedi.

TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ise fındıkta üretim sorunu olduğunu belirterek, Türkiye'nin, 700 bin hektar alanda fındık üretip dünya lideri olan bir ülke olmasına rağmen üretimin bir hayli düşük olduğunu söyledi.

Cirav, 1 milyon, hatta 1,5 milyon ton fındık üretebilecek alanlardan ne yazık ki 600-700 bin ton fındık alınabildiğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Verim ve kalitedeki bu eksikliği gidermek adına herkese örnek olması için bu projeyi başlattık. Aldığımız mesafe olumludur. Daha da olumlu olabilmesi için öncelikle fındıkta alan bazlı verilen üretici desteğinin ürüne dayalı hale getirilmesi gerekir. Çünkü ürün değil de arazi miktarına göre destek alan üretici garanti para olduğu için bahçesine gitmiyor. Bu da verim ve kalitenin azalmasına sebebiyet veriyor."

- "Hedef dekarda üretimi asgari 200-250 kilograma çıkarmak"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay ise sektördeki kuruluşlar tarafından desteklenen projenin alandaki kısmını yürüttüklerini ifade ederek, hedeflerinin Trabzon'da dekarda 80-90 kilogram olan üretimi asgari 200-250 kilograma çıkarmak olduğunu söyledi.

Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Aysun Akar da Türkiye'de yıllardan beri fındıkta verim ve kaliteyi artırmaktan söz edildiğine dikkati çekerek, uygulamanın Trabzon'da hayata geçirilerek herkese bu işin yapılabileceğinin gösterildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından ocak yerine tek dal ve ikili sistemle Giresun kalite fındığın dikildiği bahçede, fındıklar sepetlerle toplanarak ilk hasat gerçekleştirildi.

Hasat törenine, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Yomra Kaymakamı Hasan Balcı, Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Edip Sevinç ile üreticiler de katıldı.

Yorumlar