Fındıkta örnek bahçeler hazırlanıyor

Fındıkta her geçen yıl azalan verim ve kalite düşüklüğünü ortadan kaldırmak amacıyla uygulanacak olan projenin hazırlıkları büyük ölçüde tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
Fındıkta örnek bahçeler hazırlanıyor

Fındıkta her geçen yıl azalan verim ve kalite düşüklüğünü ortadan kaldırmak amacıyla uygulanacak olan projenin hazırlıkları büyük ölçüde tamamlandı. Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) koordinatörlüğünde Fındık Araştırma İstasyonu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü’nce sökülüp dikilerek ve gençleştirilerek uygulanacak projedeki ilk örnek bahçe olan Çağlayan’ın Yeşilbük köyündeki arazi dikime hazırlanıyor. Yaklaşık 7 dönüm olan ve 3 dönümlük kısmı proje kapsamında yapılacak harcamayla yeniden dikilecek olan bahçedeki yaşlı fındık ağaçları geçen hafta kesilmişti. Kesimin ardından uzmanların kontrolünde bahçeye iş makineleri sokularak toprak dikime hazır hale getiriliyor.

TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, yönetim kurulu üyesi Engin Büyükaydın ile bahçenin dikime hazırlanmasını yerinde inceledi. Cirav, numune alınarak tahlilleri de yapılan bahçede ocak sisteminin terk edilerek tek sıra sistemi ile fidan dikiminin yapılacağını belirterek, "5 yıllık bir süreyi kapsayan proje ile Trabzon’da tüm yaşlı bahçelerin yenilenmesini hedeflemiş bulunuyoruz. Bunun için örnek bahçeler oluşturuyoruz. Bu bahçelerin bir kısmının tüm masraflarını fındıkla ilgili kuruluşlardan da sağladığımız destekle biz yapıyoruz. Arazisinin tamamını dönüştürmek isteyenlere de çeşitli şekillerde destek oluyoruz. Projede geleneksel ocak şeklinde dikimin yanı sıra tek sıra, tek ağaç türü dikimde yapılacak. Daha verimli çeşitler tercih edilecek." dedi.

Mehmet Cirav, projenin gelecek yıldan itibaren daha kapsamlı hale getirileceğini ve örnek bahçeleri üreticilerin ziyaret ederek uygulamaları yerinde görmelerinin sağlanacağını kaydetti, Cirav, projenin başarılı olabilmesinde ana unsurlardan birinin de alan bazlı desteğin kaldırılarak, yerine ürüne dayalı sistemin getirilmesi olduğunu, bunun için de hükümet nezdinde çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.


CİHAN

Yorumlar