Fındıkta külleme hastalığı

- TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan: - "Bu hastalık fındıkta hem kaliteyi hem de verimi etkiliyor. Bununla ilgili yetkili kurumlar bir mücadele içerisinde" - "Külleme hastalığı başlamadan önce fındık bahçelerini ilaçlamamız şart. Çünkü oluştuktan sonra ilaçlanan çotanaklarda bir nevi caydırıcı oluyor ama zararın tamamını gidermesi mümkün olmuyor"

Google Haberlere Abone ol
Fındıkta külleme hastalığı

ORDU (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, son yıllarda fındıkta külleme hastalığının görüldüğünü belirterek, "Bu hastalık fındıkta hem kaliteyi hem de verimi etkiliyor. Bununla ilgili yetkili kurumlar bir mücadele içerisinde." dedi.

Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynağı fındıkta oluşan külleme hastalığı ile ilgili mücadelenin sürdüğü belirterek, söz konusu hastalığın zamanla fındığın her yerine dağılabildiğine dikkati çekti.

Soydan, "Özellikle yapraklar üzerinde oluştuktan sonra fındık çotanaklarına atlayan hastalıkta, fındığın yaprak ve çotanağı beyaz bir tabakayla kapanıyor. Bu durum fındığın, oksijen almasını engelleyerek, üründe çürüme yapıyor ve dökülmeler oluşuyor." diye konuştu.

Külleme hastalığının üründeki verim ve kaliteyi olumsuz etkilediğini vurgulayan Arslan Soydan, "Bu hastalık fındıkta hem kaliteyi hem de verimi etkiliyor. Bununla ilgili yetkili kurumlar bir mücadele içerisindeler. Üreticimizle bununla ilgili sık sık toplantılar yapmaya çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Üreticilerin, fındıkta oluşan hastalıkla mücadele etmesi gerektiğini anlatan Soydan, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili bakanlığın tavsiye etmiş olduğu ilaçlar var. Bu ilaçların atılma zamanlarını çok iyi takip etmek lazım. Özelikle külleme hastalığı başlamadan önce fındık bahçelerini ilaçlamamız şart. Çünkü oluştuktan sonra ilaçlanan çotanaklarda bir nevi caydırıcı oluyor ama zararın tamamını gidermesi mümkün olmuyor. İlaçlamaları zamanında yapmak, takviye etmek bundan sonra üreticilerin, bizlerin görevi diye düşünüyorum."

Arslan Soydan, bu hastalığın, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'daki fındık bahçelerinde görüldüğünü de sözlerine ekledi.

Yorumlar