Fındık sektör temsilcileri rekolteyi değerlendirdi

- FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar: - "Sayın Bakanımızın açıkladığı bu rekolte bizim için de kabuldür ve gerçekçi buluyoruz" - TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan: - "Bakanlık düzeyinde açıklanan rekoltenin herkes tarafından kabul edilmesi gerekmektedir. Bizce uygun ve olumlu bir rekolte açıklanmıştır" - KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Sevinç: - "Sayın Bakanımızın takdiridir. Demek ki kendilerine verilen bilgi bu yöndeymiş. Açıklanan rekolteye saygı duyuyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Fındık sektör temsilcileri rekolteyi değerlendirdi

ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, 2016 yılı fındık rekoltesi tahminini 468 bin ton olarak açıklamasının ardından fındık sektör temsilcileri rekolteyi değerlendirdi.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açıklanan rekoltenin başta üreticiler adına tüm ülkeye hayırlar getirmesini diledi.

Bakan Çelik'in açıkladığı bu rekoltenin kendilerinin de kabulü olduğunu ve rekolteyi gerçekçi bulduklarını ifade eden Bayraktar, "Elbette yanılma payı olabilir ama kamuoyuna duyurulan 468 bin ton rakamı bizim de aşağı yukarı tahmin ettiğimiz rakamdır." dedi.

Bayraktar, geçen sene FİSKOBİRLİK olarak 697 bin ton rekolte açıkladıklarını, bu sene ise açıklamanın sadece Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapıldığını anımsatarak, "Açıklanan bu rekolteye kimsenin itirazı olamaz. Çünkü haziran ayı içerisinde yapılan rekolte çalışmalarına her kurum temsilci gönderdi. Dolayısıyla açıklanan bu rekolte, sektörün bütün temsilcilerinin ortak belirlemesiyle ortaya çıkmıştır." diye konuştu.

İlgili bakanlığın rekolte açıklamasının, yine sektör temsilcilerinin ortak kararıyla alındığına işaret eden Bayraktar, "Eğer bir çekince varsa o zaman dile getirilmesi gerekirdi. O gün buna itiraz etmeyenler şimdi açıklanan bu rekolteye de itiraz edemez. Herkesin bu rekolteye saygı duyması ve kabullenmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, rekoltenin tek elden açıklanmasını sonuna kadar desteklediklerini vurgulayarak, bundan sonraki yıllarda da aynı uygulamanın devam etmesini ümit ettiklerini sözlerine ekledi.

- "Bizce uygun ve olumlu bir rekolte açıklanmıştır"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan da Ziraat Odaları'nın geçen yıl 590 bin ton rekolte açıkladığını belirterek, bu sene ise rekoltenin Bakanlık tarafından 468 bin ton olarak açıklandığını söyledi.

Açıklanan rekoltenin, bu sene fındığın düşük olacağını açıkça ortaya koyduğunu dile getiren Soydan, şöyle devam etti:

"Rekolte çalışmaları Bakanlığımızın öncülüğünde fındık sektörünün tamamının katkısıyla ortaya konulmuştur. Her ilde titizlikle çalışma yapıldı. Bu çalışma doğrultusunda Bakanlık tüm verileri toplayarak bugün itibarıyla kamuoyuyla paylaşmıştır. Açıklanan rekoltenin öncelikle fındık bölgemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Bu şu demektir. Artık bundan sonra tüm temsilcilerin bulunduğu ve Bakanlık düzeyinde açıklanan rekoltenin herkes tarafından kabul edilmesi gerekmektedir."

Soydan, uygun ve olumlu bir rekolte açıklandığını ifade ederek, bundan sonra yapılacak itirazların yersiz olacağını, Kamuoyu, halkın ve üreticinin bu rekolteye itibar etmesi gerektiğini kaydetti.

Tek elden açıklanan rekoltenin ne kadar doğru olduğunun da ortaya konulduğunu söyleyen Soydan, "Biz üreticiler adına Sayın Bakanımız Faruk Çelik'e teşekkür ediyoruz. Bilinmesini de isteriz ki sadece bu sene değil bundan sonraki senelerde de açıklanacak her rekolteye biz saygı duyacağız." dedi.

- "Açıklanan rekolteye saygı duyuyoruz"

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç ise açıklanan rekoltenin hayırlı olmasını dileyerek, "Sayın Bakanımızın takdiridir. Demek ki kendilerine verilen bilgi bu yöndeymiş. Açıklanan rekolteye saygı duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

İhracatçılar olarak geçen sezon 730 bin ton rekolte açıklamasında bulunduklarını anımsatan Sevinç, "Bu sezonla ilgili olarak ise 468 bin ton tahmin fındık rekoltesi açıklandı ancak ne kadar fındık devredecek, bunu da bilmek lazım. Bizim tahminlerimize göre 150 bin tona yakın fındık devretmesi bekleniyor. Önümüzdeki günlerde devreden fındık miktarını da göreceğiz. Bunun için her kesimin dikkatli olmasını tavsiye ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar