Finansal Hizmetler Güven Endeksi azaldı

- FHGE bu yılın temmuz ayında bir önceki aya kıyasla 4,2 puan azalışla 172,6'ya geriledi

Google Haberlere Abone ol
Finansal Hizmetler Güven Endeksi azaldı

İSTANBUL (AA) - Finansal Hizmetler Güven Endeksi, temmuzda bir önceki aya kıyasla 4,2 puan azalarak 172,6 seviyesine geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, temmuz ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) açıklandı.

Buna göre, FHGE bu yılın temmuz ayında bir önceki aya kıyasla 4,2 puan azalışla 172,6'ya indi. Endeks, haziran ayında 176,8 düzeyindeydi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde FHGE’yi, son üç aydaki iş durumu artış yönünde etkiledi. Son üç aydaki hizmet talebinin ve gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin endeks üzerindeki etkisi ise azalış yönünde oldu.

Son üç ayda, iş durumunda iyileşme yaşandığı değerlendirmelerinin bir önceki aya göre güçlenerek devam ettiği, hizmetlere olan talepteki artış yönlü değerlendirmelerin ise zayıfladığı görüldü. Öte yandan gelecek üç ayda hizmetlere olan talebe ilişkin artış yönlü beklentilerin de zayıfladığı gözlendi.

İstihdama ilişkin son üç aya yönelik beklentilere bakıldığında, bir önceki ayda artış bildirenler lehine olan seyrin, azalış bekleyenler lehine döndüğü dikkati çekti.

Anket sonuçları, gelecek üç ayda istihdamda artış yaşanacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre zayıfladığını ortaya koydu.

Karlılıkta, son üç ayda artış gerçekleştiği bildirenler lehine olan seyir, bir önceki döneme göre güçlendi. Gelecek üç ayda karlılıkta artış yaşanacağını bekleyenler lehine olan seyir ise zayıfladı.

Son üç ayda rekabet gücünde iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin, yurt içi piyasalar için güçlendiği, yurt dışı piyasalar için ise bir önceki dönem seviyelerinde devam ettiği görüldü.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelere bakıldığında, rekabet gücünde iyileşme olacağı beklentilerinin yurt içi piyasalar için bir önceki dönem seviyelerinde devam ettiği, yurt dışı piyasalar için ise zayıfladığı gözlendi.


Yorumlar