Finans sektöründe birleşme ve satın alma miktarı 1,3 milyar Euro

Pwc Türkiye, ‘Birleşme ve Satın Almaların Görünümü - Türkiye Finans Sektöründe Birleşme ve Satın Almalar – 2013’ adlı araştırmanın bulgularını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Finans sektöründe birleşme ve satın alma miktarı 1,3 milyar Euro

Pwc Türkiye, ‘Birleşme ve Satın Almaların Görünümü - Türkiye Finans Sektöründe Birleşme ve Satın Almalar – 2013’ adlı araştırmanın bulgularını açıkladı. Buna göre Türkiye finans sektöründe birleşme ve satın almalar 2013’te 2012’ye oranla yüzde 63 gerileyerek 1,3 milyar Euro’ya indi. 2012’de bu rakam 3,4 milyar Euro’ydu. Birleşme ve satın alma aktivitelerine ilaveten sektöre yeni girişler oldu. Bu girişlerin devam edeceği öngörülüyor.

2013’te en büyük bankacılık işlemi, Alternatifbank’ın yüzde 70,84 hissesinin Commercial Bank of Qatar tarafından Anadolu Endüstri Holding'den 360 milyon Euro’ya satın alınmasıydı.

Geçen sene hem yabancı hem yerli yatırımcılar Türkiye’de banka satın alma konusunda iştahlıydı. Örneğin Fibabanka, Societe Generale'in KrediVer markası ile faaliyet yürüten tüketici finansmanı iş kolunu satın aldı. Turcas hisselerinin yüzde 51,6'sını elinde tutan Aksoy Holding ise merkezi Bahreyn'de olan TAIB Investment Bank'in hisselerinin yüzde 100'ünü satın almaya karar verdi.

Citibank Türkiye'nin perakende bankacılık iş kolunun, Denizbank tarafından satın alınması işlemi ise sektöre yeni giriş yapanların büyüme iştahını ortaya koydu.

2013’te finansal kiralama sektöründe tek birleşme ve satın alma aktivitesi, Commercial Bank of Qatar'ın bağlı şirketi Alternatifbank yoluyla Alternatif Finansal Kiralama'yı (ALease), Anadolu Endüstri Holding'den 53 milyon avroya (1,8x öz sermaye değeri) satın almasıydı.

Sigorta sektörü birleşme ve satın almalarda birinci. Açıklanan rakamlara göre 2013’te finansal hizmetler sektöründe 12 işlemden dördü, sektörde birleşme ve satın alma aktivitelerinin değerinin yüzde 70'ini teşkil eden sigorta sektörüne aitti.
Geçen senenin en büyük sigorta işlemi, Allianz SE’nin Yapı Kredi Emeklilik ve Yapı Kredi Sigorta hisselerinin yüzde 94’ünü 684 milyon Euro’ya satın alması oldu. Allianz SE'nin Yapı Kredi Sigorta'daki hissesi, şirketin geri kalan ve azınlık hissesi sahipleri tarafından tutulan hisseleri için yapılan ve satın almayı takip eden zorunlu ihale teklifinden sonra yüzde 99,78’e ulaştı.
CİHAN

Yorumlar