Filipinli işadamı Macatoman: Okulları açan Türk halkına şükranlarımızı sunuyorum

Filipinler Oda ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Abdulgani Macatoman, ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarından övgüyle bahsetti. Dünyanın her yerinde olduğu Filipinler’de de başarılı Türk okulları olduğunu belirten Macatoman,...

Google Haberlere Abone ol
Filipinli işadamı Macatoman: Okulları açan Türk halkına şükranlarımızı sunuyorum

Filipinler Oda ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Abdulgani Macatoman, ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarından övgüyle bahsetti. Dünyanın her yerinde olduğu Filipinler’de de başarılı Türk okulları olduğunu belirten Macatoman, “Benim iki çocuğum da orada okuyor. Bu okullar, Filipinler’de hep ön planda. Başkent Manila’nın merkezinde bin 926 lise var. Türk okulları, yarışmalarda daima bunların önünde yer alıyor. Türk halkına, bu okulları açtığı için şükranlarımızı arz ediyorum.” dedi.

Türkiye’ye yeni atanan Filipinler Büyükelçisi Maria Rowena Sanchez, İzmir İş Adamları ve Sanayiciler Derneği (İZİSAD)’nin düzenlediği ülke toplantısına katıldı. Sanchez, İzmirli işadamlarına ülkesindeki yatırım ve ticaret potansiyelini anlattı. Filipinler'de sağlık ve gıdanın Türkiye’ye göre yedi kat pahalı olduğunu belirterek, Türk şirketlerini bu alanlarda ortaklık yapmaya çağırdı. 110 milyon nüfuslu Filipinler’in Türk şirketleri için büyük potansiyel teşkil ettiğini vurgulayan Büyükelçi Sanchez, “Tarım, gıda, ilmi tasarımcılık, gemi inşaatı, emlak, turizm, hastane ve medikal ürünler alanında yatırımlar yapılabilir. Filipinler’e gelin, sizlerle ortaklık kurmaya hazırız.” şeklinde konuştu. Sanchez, TUSKON’un Filipinler’de çok faal olduğunu, iki ülke arasındaki ticareti geliştirmeye çalıştığını ifade etti. Filipinler’de hükümetin birçok alanı yabancı şirketlere açmasıyla beraber yatırım ve ticaret fırsatının artarak devam ettiğini belirterek, “İyi yönetim, iyi ekonomiyi doğurur. Şu anda Filipinler’de bu durum söz konusu, sizleri bekliyor. Son üç yılda ekonomik anlamda güzel gelişmeler oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları notumuzu yükseltti. Yatırım ve ticaret yapılabilecek bir ülke olarak kabul edildi. Filipinler genç, hareketli, iyi eğitimli ve İngilizceyi iyi bilen bir nüfusla ticari atağa kalkmış durumda. Yatırım, ihracat ve ithalata ihtiyacımız var. Eğer üretim yapıyorsanız ve bir markanız varsa Filipinler’e girmekten hiç çekinmeyin.” dedi. Elektronik, metal yapılar, kimyevi ürünler, inşaat ve inşaat malzemeleri, minareler, gıda ve makine ekipmanları alanlarında ciddi iş potansiyeli olduğunu vurgulayan Maria Rowena Sanchez şöyle devam etti: “Bu kadar potansiyele sahip olmamızla birlikte ülke olarak biz de yeni pazarlar arıyoruz. Türkiye’ye taze tropikal meyve ve gıdalar satabiliriz. El yapımı halılarımız var. Hızlı tüketim malzemelerinde kullanılan yarı elektronik malzemeler üretiyoruz. Plastik ve kauçuğun her türlüsünü satabiliriz. Güzellik sektöründe kullanılan değişik kozmetik ürünleri ve ağaç mobilya da satabiliriz. Bilişim ve akıllı robotlarda Asya Pasifik’in kalbi durumundayız.”

‘KİMSE YOK MU'NUN YARDIMLARINI HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ’

Birlik Başkan Yardımcısı Macatoman ise sekiz ay önce son 100 yılın en büyük felaketiyle karşı karşıya kaldıklarını hatırlatarak, “Bu felakette Kimse Yok Mu Derneği bizim yardımımıza koştu. İki okul ve bir hastane açtı, 100 öğrenciye beş yıl boyunca burs verdi. Bu yardımları hiçbir zaman unutmayacağız.” diye konuştu. Saatte 324 bin kilometre hızla esen tayfun, denizi 12 metre kabartarak Filipinler’in 1 milyon nüfuslu Tacloban şehrinde evlerin yüzde 90’ını yok etmiş, 50 binden fazla insanın da ölmesine sebep olmuştu. Kendisinin bir Osmanlı torunu olduğunu belirten Macatoman, “Türkiye bizim kalbimizde. Bizim kardeşliğimiz 130 yıl öncesine dayanıyor. Abdülhamit Han’ın dört nesil önce Filipinler’e gönderdiği 21 Osmanlı ailesinden birisinin torunuyum. Aslı köklerimiz, Özal ailesine dayanıyor.” bilgilerini verdi. Filipinler’de iş yapmak isteyen Türk şirketleriyle ortaklık kurmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

‘FİLİPİNLER'DE İŞ YAPMAK İÇİN FAZLA SERMAYEYE İHTİYAÇ YOK’

Filipinler Türk Ticaret Odası Başkanı İrfan Karabulut da yaş ortalaması 21 olan ve 110 milyon nüfusa sahip Filipinler’in, Türk şirketler açısından büyük potansiyel oluşturduğuna dikkat çekti. Orada iş yapmak için yüksek miktarlarda sermayeye ihtiyaç olmadığını kaydeden Karabulut, “30 bin dolarla rahatlıkla iş yapabilirsiniz. Pasifik bölgesi, 2 milyara yakın nüfusla dünyanın en büyük pazarı konumunda bulunuyor. Dünyanın en iyi iş İngilizcesi burada konuşuluyor. Güney Kore hükümeti, her yıl 4 milyon vatandaşını İngilizce öğrenmesi için ikişer ay ile ikişer yıl arasında Filipinler’e gönderiyor. Filipinler’deki Türk okullarında toplam bin 400 öğrenci var, bunlardan 450’si Koreli.” dedi. CİHAN

Yorumlar