"Fed'in faiz artışında eylülü de pas geçeceği netleşti"

- Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Mergen: - "Fed'in eylül ayını da pas geçeceği netleşti. Cuma açıklanan verilerle eylül ayındaki toplantıda faiz artışına gidilmesi ihtimali çok zayıfladı"

Google Haberlere Abone ol
"Fed'in faiz artışında eylülü de pas geçeceği netleşti"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, "Fed'in eylül ayını da pas geçeceği netleşti. Cuma açıklanan verilerle eylül ayındaki toplantıda faiz artışına gidilmesi ihtimali çok zayıfladı" ifadelerini kullandı.

Ekonomik gelişmeleri ve beklentileri değerlendiren Mergen, Borsa İstanbul'un geçen haftayı Cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisini bekleyerek endişe içinde geçirdiğini belirterek, 180 bin civarında beklenen veriye karşılık 151 bin kişilik istihdam verisinin açıklanmasıyla cesaretlendiğini ve bu verinin ardından haftanın son gününü yükselişle tamamlayarak 76884 puandan kapandığını hatırlattı. Mergen, şunları kaydetti:

"ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışı tarihini etkileyeceği düşünülen veriler üstünde tahminler yürütülürken Fed yetkililerinin geçtiğimiz hafta Jackson Hole toplantısından beri verdikleri sert mesajlar, istihdam verisinin de yüksek gelmesiyle eylül ayında faiz artışına gidilmesi ihtimalinin yükselmesine sebep olmuştu. Fed'in eylül ayını da pas geçeceği netleşti. Cuma açıklanan verilerle eylül ayındaki toplantıda faiz artışına gidilmesi ihtimali çok zayıfladı. Diğer yandan kasım ayı başında ABD'deki başkanlık seçimi öncesi Fed'in faiz oranıyla oynayarak polemiğe sebep vermeyeceği de düşünülebilir. Sene başından beri 9 ay geçmişken Fed'in eylül sonunda o kararı vermeyeceği düşünülmektedir.

Görünüşe göre Fed bu seneyi aralık ayında yapacağı bir artışla bitirecek gibi ve bunun için de piyasaları 1 senedir alıştırmaya çalışıyor. Son zamanlardaki Fed başkanlarının basına verdikleri sert demeçler de bu alıştırma çabalarına atfedilebilir. Aralık ayında yapılacak faiz artışı da 1 senedir hop oturup hop kalkan ve artık alışmaya başlayan piyasalarda fazla bir tahribat yaratmayacaktır. Fed hareketlerine bağlı olarak inip çıkan dolar-TL kurunda ise eylül ayı toplantısı devreden çıktığı için fiyat 2,92-2,97 bandında dolaşabilir. Eğer inerse de 2,88-2,90 aralığı alımların daha güçlü gelebileceği bir yer olacaktır."


-"Eylül sonrası kuruluşların notları izlenecek"


"Ekim ayı içinde ise işler biraz daha değişik bir yol çizebilir" diyen Mergen, içeride 90 günlük süresi ekim sonunda bitecek olan Moody's'in kararının beklenmesi ve kasım ortası-aralık başı arasındaki her iki kredi derecelendirme kuruluşunun (S&P ve Moody's) ülke notu değerlendirme toplantılarının gündeme düşeceğini dile getirdi.

Mergen, ABD-Türkiye ilişkilerinin giderek çalkantılı bir hal aldığını belirterek, bu durumun ülke notu konusunda Türkiye'nin lehine çalışacağını ifade etti. Türkiye'yi zora sokabilecek bir not indiriminin, "o kararın arkasında ABD var" polemiği yaratabileceğine dikkati çeken Mergen, şu ifadeleri kullandı:

"Not indirimi yerine her iki kuruluştan, bu sefer de 'Türkiye'de ekonomik durum dengede ve ortaya konulan reform paketlerinin sonuçlarının ele alınabilmesi için ülkeye ek süre tanınması kararı alınmıştır. Güneydeki sınır ötesi harekatın da sonuçlarını beklemek gerekebilir şeklinde' açıklamasını beklemekteyim.

Avro-dolar'da ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Mario Draghi'nin açıklamalarına bakılacak olunursa avroda parasal genişlemeye devam etme politikası süreceğe benziyor ve bu da avronun değerlenmesine engel olacaktır. ECB toplantısı 8 Eylül'de gerçekleşecek. Avro-TL' de ise kısa vadede 3,27 ve 3,24 seviyeleri alıcıların gelebileceği yerler olarak ele alınabilirken 3,31 ve 3,37 seviyeleri de satıcıların gelebileceği yerler olarak izlenebilir. Çok büyük değişiklikler olmadığı takdirde, 3,17 alıcıların, 3,41 ise satıcıların çok güçlü olduğu seviyeler olarak düşünülebilir."


-"Endeks 80 binde tutunursa 85.000'e gider"


BIST 100 endeksinin kısa vadede bankaların da katılabileceği bir çıkış yaşayabileceğine işaret eden Mergen, çok zor şartlara rağmen 74.000'in altına gitmemekte direnen endeksin, 80.000'in üstüne çıktığı anda gelebilecek alımlarla 84.000-85.000 aralığını test edebileceğini kaydetti. Mergen, şu açıklamalarda bulundu:

"Sonrası ise o kadar kolay değil. Dışarıdan gelebilecek para ekim ayı içindeki Moody's kararının sonucunu bekliyor olabilir. Dış fonları yöneten bir kişi 1,5-2 ay içinde yatırım yapılıp yapılamama konusunda hakkında karar verilebilecek bir ülke piyasasında risk almak istemeyebilir. O bakımdan ülke olarak bizim bıkmadan, usanmadan ve moralimizi bozmadan çalışıp reformları uygulamaya koymamız ve süratle yapılanları ve yapılması düşünülenleri dış sermayeye anlatmaya devam etmemiz gerekmektedir. Ekonomik durumumuzda biraz olsun iyileşme görülürse değerlendirme kuruluşlarının bunu bahane ederek not indirimine gitmeyeceğini ve toleranslı tutumlarını devam ettireceklerini düşünmekteyim. Onların olumlu olarak kullanabileceği bahane/bahaneler için ekonomik ve reformsal uygulamalarda biraz daha fazla gayret göstermeliyiz diyebilirim.

Altın konusunda ise kısa vadede bant 1.300,00-1.355,00 dolar/ons olarak görülmektedir. 1.300,00 doların altına gidiş 1.280,00 dolar seviyesini gündeme getirir. Fed faiz artışının eylül ayında gerçekleşme ihtimalinin zayıflaması altında düşüşün durulmasına sebep olabilir. Gram-altın ise bir yandan dolar-TL diğer yandan dolar-ons fiyatından etkilendiğinden dolar-TL'deki değerlenme fiyatı yukarıda tutacaktır. Haftayı 125,50 TL'de kapayan gram-altında 121,00 TL alıcıların gelebileceği, 132,00 TL ise satıcıların güçlü gelebileceği fiyat seviyeleri olarak bakılabilir."

Yorumlar