"Fed'in faiz artışı için en yüksek ihtimal aralık"

- Moody's Analytics Direktörü Sweet: - "Fed'in eylülde faiz artırması için her şey mükemmel şekilde ilerlemeli. Bunun için temmuz ve ağustos istihdam rakamlarının da güçlü gelmesi ve enflasyonun yüzde 2 hedefine biraz daha yaklaşması lazım" - "Şu an en yüksek ihtimal faiz artırmak için aralık toplantısına kadar beklemeleri" - Goldman Management Başkanı Goldman: - "Fed, bu yıl aralık ayında olmak üzere tek bir faiz artışı yapabilir. Ancak bence bunun olasılığı yüzde 50'nin altında"

Google Haberlere Abone ol
"Fed'in faiz artışı için en yüksek ihtimal aralık"

WASHINGTON (AA) - GÜLBİN YILDIRIM/ÖVÜNÇ KUTLU - Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, ABD Merkez Bankasının (Fed) eylülde faiz artırması için her şeyin mükemmel şekilde ilerlemesi, bunun için temmuz ve ağustos istihdam rakamlarının güçlü gelmesi ve enflasyonun yüzde 2 hedefine biraz daha yaklaşması gerektiğini bildirdi.

ABD'de istihdam artışının mayısta son 6 yılın en düşük seviyesine gerileyerek hayal kırıklığı yaratması, Fed'in faiz artırımı için bir kez daha "bekle-gör" pozisyonuna geçmesine neden olmuştu. Buna karşın, cuma günü açıklanan haziran ayı tarımdışı istihdam verisinin 287 bin ile son 8 ayın en yüksek seviyesini kaydetmesi, Amerikan para politikasına yönelik belirsizliği artırdı.

AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, ABD'de istihdam rakamlarının aydan aya farklılık göstermesinin alışılan bir durum olmasına karşın hazirandaki güçlü istihdam artışının mayısta geçici bir "anormallik" yaşandığını göstermesi bakımından önem taşıdığını kaydetti.

"İstihdam verileri aydan aya tutarsızlık gösterebilir ancak aslında önemli olan izlenen trend... Son 3 aydaki ortalama istihdam artışı, 150 bin civarında ki bu gayet iyi. Çünkü çalışma çağındaki nüfus artışını dengelemek için aylık 100 bin istihdama ihtiyaç var" ifadelerini kullanan Sweet, istihdamın gelecek aylarda 100 bin civarında artmasının iş gücü piyasasını sıkılaştırmaya devam edeceğini vurguladı.

Sweet, genelde istihdamın yavaşladığı kış aylarının bu yıl normalden daha sıcak geçmesinin, mayısta yaşanan anormalliğe yol açan faktörlerden biri olabileceğini öne sürerek, "Bu kış, mevsim normallerine kıyasla daha ılımandı. Bu durum özellikle perakende ve inşaat sektöründe olmak üzere işe alımların bahar yerine kış döneminde artmasını sağladı. Bu nedenle, nisan ve mayısta beklenmedik bir gerileme yaşandı." değerlendirmesini yaptı.


- "Faiz artışı için en yüksek ihtimal aralık"


Haziran istihdam raporunun Fed'in normalleşme sürecini nasıl etkileyeceğini de değerlendiren Sweet, güçlü istihdam artışının eylülde faiz artırılmasını olası kılmasına karşın bunun düşük bir ihtimal olduğunu belirtti.

Sweet, "Fed'in eylülde faiz artırması için her şey mükemmel şekilde ilerlemeli. Bunun için temmuz ve ağustos istihdam rakamlarının da güçlü gelmesi ve enflasyonun yüzde 2 hedefine biraz daha yaklaşması lazım. Ayrıca, finansal piyasaların iş birliği önemli. İngiltere veya İtalya'da yaşananlar yüzünden ani bir sıkılaşma yaşanmaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Tüm bu kriterlerin aynı anda sağlanmasının çok mümkün görünmediğini vurgulayan Sweet, "Şu an en yüksek ihtimal faiz artırmak için aralık toplantısına kadar beklemeleri" dedi.


- "Fed'in bu yıl faiz artırma ihtimali yüzde 50'den az"


New Jersey merkezli yatırım şirketi Goldman Management Başkanı Steve Goldman da haziran ayında beklenenden iyi gelen tarım dışı istihdam verisinin Fed'in bu yıl içinde faiz artırması için yeterli olmadığını savundu.

Goldman, güçlü verinin sadece mayıs ayındaki zayıflığı dengelediğini belirtirken, "Haziran istihdam rakamı Fed'in faiz artırım olasılığını biraz yükseltse de, ben yıl sonuna kadar faiz artırılmasının uzak bir ihtimal olduğu kanısındayım" ifadesini kullandı.

Son 3 aydaki ortalama istihdam artışının zayıf olduğunu ifade eden Goldman, "Fed, bu yıl aralık ayında olmak üzere tek bir faiz artışı yapabilir. Ancak bence bunun olasılığı yüzde 50'nin altında." dedi.


Yorumlar