Fed yetkililerinden faiz açıklamaları

- Atlanta Fed Başkanı Lockhart: - "Son haftalarda açıklanan verilerin faiz artışının ciddi şekilde tartışılmasını garantilediğini düşünüyorum" - Minneapolis Fed Başkanı Kashkari: - "Bir şey yapılmasını gerektirecek bir aciliyet varmış gibi gözükmüyor"

Google Haberlere Abone ol
Fed yetkililerinden faiz açıklamaları

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankasının (Fed) bölgesel başkanlarından Dennis Lockhart, Amerikan ekonomisine ilişkin son verilerin, eylül toplantısında faiz artışının ciddi şekilde tartışılmasına neden olacağını söyledi.

Lockhart, Atlanta kentindeki konuşmasında ABD ekonomisinin Fed'in hedeflerine ulaşması için yeterli ivmeye sahip olduğunu ifade etti.

Piyasalardaki hassasiyet nedeniyle faiz zamanlaması konusundaki görüşlerini paylaşmamayı tercih ettiğini belirten Lockhart, buna karşın "Son haftalarda açıklanan verilerin faiz artışının ciddi şekilde tartışılmasını garantilediğini düşünüyorum" dedi.

- "Aceleye gerek yok"

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise CNBC'ye verdiği mülakatta faiz artışı için acele edilmesini gerektiren bir durum bulunmadığını dile getirdi.
"Bir şey yapılmasını gerektirecek bir aciliyet varmış gibi gözükmüyor" ifadesini kullanan Kashkari, Fed faiz artışı için harekete geçmeden önce çekirdek enflasyonun daha fazla yükseldiğini görmek istediğini kaydetti.

Ülkedeki azınlıkları temsil eden tek bölgesel Fed başkanı olan Kashkari, ayrıca faizleri artırma çağrısında bulunan üyelerin kendisini şaşırttığını dile getirerek, "Faizleri artırmanın gerçekten daha yüksek enflasyona yol açacağını mı düşünüyorsunuz? Bu ilginç bir ekonomi prensibi" ifadelerini kullandı.

Atlanta Fed Başkanı Lockhart ve Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) bu yıl oy kullanamıyor. Kashkari gelecek yıl ve Lockhart 2018'de oy hakkına sahip olacak.

- Piyasalar Brainard'ı bekliyor

Piyasalarda gözler Fed'in Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard'ın TSİ 20.15'te başlayacak konuşmasına çevrildi.

Fed'in "güvercin" üyelerinin başında gelen Brainard, en son haziran ayında yaptığı açıklamada, faiz artışı için daha fazla verinin beklenmesi çağrısında bulunmuştu.

FOMC'nin 20-21 Eylül'de yapılacak toplantısı öncesinde konuşacak son Fed yetkilisi olan Brainard'ın vereceği mesajlar, eylül toplantısına yönelik faiz beklentilerine yön vereceğinden piyasalar için önem arz ediyor. Fed yetkilileri, yasalar gereği FOMC toplantılarına 1 hafta kala basına herhangi bir açıklama yapamıyor.

Yorumlar