Fed "Bej Kitap" raporunu yayınladı

- Raporda, ekonomik faaliyetlerin ülke genelinde sınırlı ölçüde arttığı ancak tüketici harcamalarının zayıflama emareleri gösterdiği belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Fed "Bej Kitap" raporunu yayınladı

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed) Amerikan ekonomisinin "sınırlı" büyümeyi sürdürmesine karşın, tüketici harcamalarında zayıflama işaretleri görüldüğünü bildirdi.

Fed, Amerikan ekonomisinin nabzını tutan araştırma raporu "Bej Kitap"ın temmuz sayısını yayımladı.

Bankanın 12 bölgesel şubesinden gelen verilerle hazırlanan rapora göre, ekonomik faaliyetler mayıs başından, haziran ortasına kadar 11 bölgede sınırlı ölçüde arttı.

Fed'in Cleveland Şubesi ise bölgesindeki faaliyetlerin bir önceki rapora kıyasla değişmediğini rapor etti. Aynı dönemde, istihdamdaki sınırlı artışın sürdüğü belirtilen raporda, iş gücü piyasası şartlarının istikrarını koruduğu vurgulandı.

Raporda, ayrıca ücretlerin özellikle vasıflı işçiler için ülke genelinde değişen hızlarda yükseldiği ancak enflasyon baskısının düşük kalmaya devam ettiği kaydedildi.

- Tüketici harcamalarında zayıflama işaretleri var

Ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarında zayıflama işaretleri görüldüğü belirtilen raporda, "Tüketici harcamaları bazı zayıflama işaretleri olmakla birlikte genel olarak pozitif kaldı." ifadesine yer verildi.

Rapora göre, ABD sanayi ve tarım sektörleri karışık sinyaller vermekle birlikte bölgelerin çoğunda iyileşme kaydetti. Ülkedeki inşaat sektörünün de güçlenmeye devam ettiğine işaret edilen raporda, buna karşın maden ve enerji endüstrilerindeki yavaşlamanın sürdüğü aktarıldı.

- Şirketler büyümenin sürmesini bekliyor

Raporda, araştırma kapsamında yapılan ankete katılan iş yerlerinin sınırlı büyümenin süreceğine yönelik beklentilerine de yer verildi.

Bej Kitap'ta yer alan veri ve analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen FOMC tarafından kullanılıyor. FOMC'nin bir sonraki toplantısı 26-27 Temmuz tarihlerinde Washington'da gerçekleştirilecek.

Yorumlar