Fed Başkanı Yellen:

- Son dönemde tüketici harcamaları sert şekilde yükseldi. İstihdam artışının toparlanacağından çok umutluyum ve ekonomiyi değerlendirirken bunu izliyor olacağız" - "Fed'in ticari bir bankaya benzemediğini anlamak çok önemli. Bizim bilançomuz ve yükümlülüklerimiz çok farklı"

Google Haberlere Abone ol
Fed Başkanı Yellen:

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, istihdam artışının gelecek dönemde toparlanmasını beklediğini söyledi.

Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde oturuma katılarak, Fed'in para politikası ve ülke ekonomisi hakkında açıklamalarda bulundu.

ABD Senatosu'nda yaptığı sunumunu tekrarlayan Yellen, daha sonra 3 saat boyunca temsilcilerin sorularını yanıtlarken, Cumhuriyetçi temsilcilerin Yellen'i sık sık eleştiri yağmuruna tutması dikkati çekti.

Yellen, California Temsilcisi Demokrat Maxine Waters'ın iş gücü piyasasındaki ani yavaşlama ve katılım oranındaki sert düşüşe yönelik sorusu üzerine, şu yanıtı verdi:

"İş gücüne katılım oranı sadece son iki aydır değil daha uzun süredir düşüş eğiliminde ve gelecek yıllarda muhtemel düşmeye devam edecek çünkü yaşlanan bir nüfusumuz var. İnsanlar emeklilik çağına yaklaştıkça daha az çalışıyorlar ve onların nüfusumuza oranı artıyor."

Buna ilaveten, bazı uzun süreli işsizlerin, iş aramayı bırakmalarının da iş gücüne katılım oranını olumsuz etkilediğini belirten Yellen, bunun ekonomi için olumsuz bir işaret olduğunu ve yakından izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Yellen, ayrıca, yılın başlarında azalan tüketici harcamaların istihdam artışının mayısta yavaşlamasında rol oynayabileceğini anlatırken, "Son dönemde tüketici harcamaları sert şekilde yükseldi. İstihdam artışının toparlanacağından çok umutluyum ve ekonomiyi değerlendirirken bunu izliyor olacağız" dedi.

- "Fed'in ticari bir banka olmadığı iyi anlaşılmalı"

Fed Başkanı Yellen, Michigan Temsilcisi Cumhuriyetçi Bill Huizenga'nın "Fed'in 4,5 trilyon dolarlık devasa bilançosunu stres testine tabi tutmasının gerekip gerekmediği" sorusuna karşılık, "Fed'in ticari bir bankaya benzemediğini anlamak çok önemli. Bizim bilançomuz ve yükümlülüklerimiz çok farklı. Dolayısıyla sermaye merkez bankaları için çok farklı bir role sahip. Bu nedenle, ben Fed'in bilançosunun stres testine tabi tutulması gerektiğini düşünmüyorum ancak yine de bunu uyguladık ve sonuçları kamuoyuyla paylaştık" ifadelerini kullandı.

Yellen, ayrıca Fed'in mali olarak zarar etmesinin imkansız olmadığını ancak olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.

Bazı Cumhuriyetçi temsilciler, Fed'i "batmasına izin verilemeyecek kadar büyük bankaları" iyi denetlememek ve sorunun çözümü için gerekli adımları atmamakla eleştirirken, Yellen, merkez bankasının elinden geleni yaptığını savundu.

Yellen, Fed'in küçük bankalar ve kredi kooperatiflerinin sıkı regülasyonlardan daha az zarar görmesi için çabaladığını da dile getirdi.

- "Fed'in politikası zenginlere yaradı"

California Temsilcisi Cumhuriyetçi Ed Royce ise Yellen'e Fed'in parasal politikalarını belirlerken, finansal piyasaları baz aldığı gerekçesiyle yüklenirken, "Son üç yıldır faizlerin artırılacağı yönünde işaretler var ve hisse senetleri bu çerçevede değer kaybetti ancak Fed normalleşmeden borsadaki dalgalanmayı gerekçe göstererek birçok kez vazgeçti. Şimdi piyasalarda volatilitenin faiz artırım ihtimalini düşüreceği yönünde bir algı problemi var. İstikrarlı ve yükselen bir borsa, Fed'in para politikasının 3. sütunu mu? " ifadelerini kullandı.

Yellen, buna "Hayır, borsayı yükseltmek para politikasının 3. sütunu değil. Hisse senedi fiyatlarına ilişkin herhangi bir hedefimiz yok. Bizim böyle bir şey yapmamız uygun olmaz" yanıtını verdi.

New Jersey Temsilcisi Cumhuriyetçi Scott Garrett ise Fed'in kasten veya sehven borsayı yükselterek, varlıklı Amerikalıların servetini daha da büyütmesini sağladığı ve gelir eşitsizliğinin artmasına yol açtığını öne sürdü.

"Fed'in ve hükümetin politikaları fakirle zengin arasındaki gelir farkının ciddi şekilde açılmasına neden oldu" diyen Garrett, ABD'de yılda 75 bin dolar ve üzerinde gelir kazananların yüzde 90'ının hisse senetlerine yatırım yaparken, 30 bin doların altında gelir kazananların sadece yüzde 21'inin hisse senetlerine sahip olduğu bilgisini verdi. Garrett, Yellen'e "Politikanız kime yarıyor? " sorusunu yönlendirirken, Yellen, "Zenginlere fakirlerin durumunu kötüleştirecek şekilde yarar sağlamaya çalışmıyoruz" yanıtını verdi.

Yellen'in yanıtıyla tatmin olmayan Garrett, "Fed'in politikalarının son yıllarda fakirlerden çok zenginleri kayırdığı ve daha büyük gelir eşitsizliği yarattığı" görüşünü yineledi.

- "Fed, Obama yönetiminin suç ortağı"

Komitenin Başkanı Cumhuriyetçi Jeb Hensarling, Fed'in ABD ekonomisinin zayıf performansında sorumluluğu olduğunu çünkü Obama yönetiminden bağımsız davranmadığını savundu.

"Fed Obamanomics'in (Obama'nın uyguladığı ekonomi politikaları) suç ortağı olduğu için sorumluluktan kaçamaz çünkü yönetimden bağımsızlığının büyük bölümünü kaybetti" diyen Hensarling, "Beyaz Saray, Fed ve Hazine Bakanlığı arasında gizli bir kapı var. Fed Başkanı, Hazine Bakanı ile neredeyse her hafta politikaları görüşmek için buluşuyor. Fed, Obama yönetiminin felakete yol açan ulusal borç politikalarının destekçisi oldu." şeklinde konuştu.

Oturumda zaman zaman zor anlar yaşayan Yellen, Hersarling'in Fed'e yönelik bu suçlamalarına yanıt vermedi.

Yorumlar