Faruk Eczacıbaşı: İnternet çözüm değil, önce kişisel veriler korunmalı

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye'nin internet yasasından önce kişisel verileri koruma altına alacak yasal düzenlemeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Faruk Eczacıbaşı: İnternet çözüm değil, önce kişisel veriler korunmalı

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye'nin internet yasasından önce kişisel verileri koruma altına alacak yasal düzenlemeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu sorun ortada dururken, çözüm olarak internet düzenlemesinden medet umulmasını doğru bulmadığını belirten Eczacıbaşı, "Bugünkü yaşadığımız sorunun çözümünü internette arıyoruz. Bence yanlış taraf bu." dedi.

Startup Turkey programı için Antalya'da bulunan Faruk Eczacıbaşı, tartışmalara neden olan yeni internet yasasıyla ilgili soruya cevap verdi. Sorunun temelinde kişisel verilerin korunmasının yattığını ifade eden Eczacıbaşı, bu çözüme kavuşturulmadan internet konusunun ele alınmasının ve konuşulmasının doğru olmayacağını ifade etti. Kişisel verileri koruma altına alacak yasa tasarısının Meclis'e gelmesine rağmen bir türlü çıkarılamadığına işaret eden Eczacıbaşı, "Bence önce o geçmeliydi. O çözülmeliydi. Şuan da konuştuğumuz derin bir yaraya birilerinin tentürdiyot sürmesi. Hayır, burada bitmedi. Ciddi bir hukuksal, kanuni açık var ve bu kanuni açık benim inancımca internetin kendisiyle alakalı bir konu değil." diye konuştu.

Türkiye'nin kişisel verileri 'el yordamıyla koruyan' bir ülke konumunda olduğunu kaydeden Eczacıbaşı, bütün dünyanın yaşadığı bu soruna farklı farklı çözüm arayışlara ülkeleri farklı çözümler üretmeye çalıştığını kaydederek, "Ben bizim çözüm arayış şeklimizin doğru olduğu düşüncesinde değilim. Çözümü yok mu? Var. Çözümü internet değil. Bugünkü yaşadığımız sorunun çözümünü internette arıyoruz. Bence yanlış taraf bu." şeklinde konuştu.

EKONOMİK YÖNÜNE DİKKAT ÇEKTİ

İnternetle ilgili düzenlemeden önce kişisel verilerin korunmasıyla ilgili kanunun 'acilen' çıkması gerektiğini savunan bir diğer isim de Etohum kurucusu Burak Büyükdemir oldu. "Önce onun çıkması lazımdı. O birçok şeyi ortadan kaldıracaktır." diyen Büyükdemir, özgürlükleri kısıtlayacağı endişesi nedeniyle tepkilere yol açan internet düzenlemesinin bir de ekonomiye bakan yönü olduğuna dikkat çekti. "Yabancıların ekonomiye ve Türkiye'deki internet ekonomisine olan güvenlerini sarsmamak lazım." ifadesini kullanan Büyükdemir, "Biz daha çok işin içinde olmak isterdik. Şuan düzeltmeler var ama bence böyle apar topar olmaması lazımdı. Çünkü internet sadece Türkiye'nin teknoloji anlamında değil, tüm ekonomisin alt yapısını oluşturuyor. Buna dikkat etmek lazım." değerlendirmesinde bulundu. Yasanın yapılış tarzından, son 2 ayda gündeme gelmesinden memnun olmadıklarını ifade eden Büyükdemir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de onaylamayacağı ümidi taşımalarına karşın tersinin olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Silikon vadisi bir düşüncenin yapısıdır, bir bölgenin adı değildir. Biz böyle güzel binalar oluşturarak, içini janjanlı yaparak hiçbir ülkeyi yakalayamayız. Estonya, İsrail örneği çok önemli. Bunlar küçücük ülkeler, fakat teknoloji geliştiriyorlar. Bizim dünyada öncü ekonomi olabilmemizin kritik noktası teknoloji geliştirmeyi öğrenmemizdir. Bununla ilgili hep beraber çalışmalıyız. Yapılacak düzenleme varsa onu hep beraber yapmalıyız. Herkesle iletim halinde olmalıyız."

İNTERNETİN KONTROLÜ ZOR

Markafoni'nin CEO'su ve kurucu ortağı Sina Afra da düşüncelerini şu şekilde ifade etti:

"Türkiye’ye daha özgürlükçü bir internet yasası yakışır. Ben tek bir şeye inanıyorum, internet dışındaki dünyada geçerli olan kanunların internet için de bire bir geçerli olması lazım. Siz bugün bana hakaret ettiğinizde benim burada bir yasal hakkım varsa internette de bana hakaret ederseniz aynı yasal hakkım olması lazım. Ne daha azı ne daha fazlası. Ben size hakaret edersem sizin nasıl hakkınız varsa, internette de telefonda da aynı haklarınızın olması lazım. İnternetin daha değişik bir regülasyonla yapılmasını ben şahsen her zaman zor bir şey olarak buluyorum. Artı, interneti kontrol etmek zor bir şey. Bu bir yere bağlı bir şey değil. Twitter’da 500 bin kişi aynı anda yazıyor."
CİHAN

Yorumlar