'Farklı teşvik uygulamaları İzmir'in büyüme ve performansını olumsuz etkiliyor'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, uygulanan teşvik sisteminde şehir ve bölge farklılıklarının ciddi sıkıntılara sebep olduğunu söyledi. Teşvik uygulamaları neticesinde yatırımcıların, İzmir...

Google Haberlere Abone ol
'Farklı teşvik uygulamaları İzmir'in büyüme ve performansını olumsuz etkiliyor'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, uygulanan teşvik sisteminde şehir ve bölge farklılıklarının ciddi sıkıntılara sebep olduğunu söyledi. Teşvik uygulamaları neticesinde yatırımcıların, İzmir yerine başka illeri tercih ettiğine dikkat çeken Yorgancılar, “Örneğin Bağyurdu OSB ile Turgutlu OSB. Metrelerle ölçülecek bir alanda İzmir sınırları içinde kalan Bağyurdu OSB teşvikte 2., Turgutlu OSB ise 4. bölge statüsünde. Aliağa OSB’de de aynı durum geçerli. Her türlü altyapısı tamamlanmış Aliağa’da, arsa metrekare birim fiyatı 50 euro. 25 kilometre ötedeki Manisa OSB’de ise metrekare fiyatı 200 lira ve yer yok. Aliağa OSB’de ise farklı teşvik uygulaması nedeniyle 1 milyon metrekare boş arazi var. Bu farklı teşvik uygulamaları, İzmir'in büyümesi ve performansıyla ilgili olumsuz görüşlere neden oluyor.” dedi.

EBSO Başkanı Yorgancılar ile Yönetim Kurulu üyeleri Ateş Demirkalkan, Eyüp Sevimli ve Hüseyin Vatansever, İzmir Defterdarı Tamer Utkucu’yu ziyaret etti. Ziyarette İzmir ekonomisi ele alındı. Yorgancılar, teşvik sistemleriyle ilgili yeni düzenlemelerin gündeme geldiğini belirterek, “Bu konuda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, odamızdan özel bir çalışma yaparak kent için en uygun teşvik modeli önerisini hazırlamamızı istedi. Bu konuda çalışmalara başladık. Temmuz sonunda Bakan Zeybekci’nin de katılacağı zirvede konu enine boyuna ele alınacak.” şeklinde konuştu.

Ender Yorgancılar, İzmir ile Anadolu’nun son yıllarda büyüme gösteren Kayseri, Gaziantep gibi şehirlerinin mukayese edilmesini doğru bulmadığını belirterek, “İlleri mukayese ederken son 5-10 yılına değil, 30-40 yıllık geçmişine bakmak gerekiyor. İzmir, son 30-40 yılda sağlıklı büyüme modeliyle örnek oldu. Şimdi bunu daha da yukarılara taşımak için uğraş vermeliyiz.” dedi. Avrupa’nın ekonomik açıdan gelişmiş şehirlerinden örnekler de vererek, “Örneğin Frankurt, Düseldorf gibi kentlere gittiğimizde, merkezde sanayi görmüyoruz. Fabrikalar, kent merkezine 1- 1,5 saat mesafede. Bizim de yatırımları ilçelere, üretimi tek çatı altında toplayabileceğimiz OSB’lere yönlendirmemiz gerekiyor. Ne zaman ki ilçeler kalkınır, kişibaşı gelir ilçe merkezinde 30 bin doları bulur, Türkiye’nin tamamında sağlıklı büyüme sağlanmış olur.” diye konuştu.

Defterdar Utkucu ise görev süresi boyunca birçok şehirde görev aldığını belirterek, “Yeni görev yerim İzmir’i, çok dinamik ve ekonomisi gelişmiş bir kent olarak gördüm. Yarattığı katma değerle ülke ekonomisine güç veren İzmir’in büyümesi ve ekonomiye katkısının artması hepimizin dileği.” dedi. CİHAN

Yorumlar