F35 uçak motorlarının üretim tesisi açıldı

Türk havacılık endüstrisi açısından çok önemli bir gelişme sayılan ve F35 uçaklarının motor parçalarını üretmek üzere Kale Grubu ile Pratt&Whitney ortaklığında 75 milyon dolarlık yatırımla kurulan uçak motoru tesisi, Cumhurbaşkanı...

Google Haberlere Abone ol
F35 uçak motorlarının üretim tesisi açıldı

Türk havacılık endüstrisi açısından çok önemli bir gelişme sayılan ve F35 uçaklarının motor parçalarını üretmek üzere Kale Grubu ile Pratt&Whitney ortaklığında 75 milyon dolarlık yatırımla kurulan uçak motoru tesisi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı törenle açıldı. İzmir'in Gaziemir ilçesindeki Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ)'nde birinci etap yatırımı tamamlanan tesis, dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olarak nitelendirilen F35'lere motor parçaları yapacak. Yüzde 51 Kale Grubu, yüzde 49 Pratt&Whitney ortaklığındaki fabrika, 700 kişiye istihdam sağlayacak. F35'in yanısıra çeşitli jet motorları da üretilecek. Kale Grubu, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile birlikte Türkiye'nin ilk otomatik millî piyade tüfeği projesini de yürütüyor. Fabrikanın temeli 2011 Mayıs ayında, yine Cumhurbaşkanı Gül tarafından atılmıştı.

F35, bütün zamanların en yüksek bütçeli savunma sanayisi projesi olarak kabul ediliyor ve bugüne kadar geliştirilen tek beşinci nesil uçak projesi olarak gösteriliyor. İzmir’deki fabrikada F35’lerin, F135 olarak adlandırılan gelişmiş motorunun kritik parçaları üretilecek. 1987 yılında "Stinger" projesiyle havacılık ve savunma sektörüne giriş yapan Kale Grubu, dünyanın en önemli askerî havacılık projesi olarak gösterilen F35'te Kale Havacılık şirketiyle 2005 yılında yer almaya hak kazandı. 200’ün üzerinde kritik gövde ve kanat parçası üretimini üstlenerek bu projede kilit bir oyuncu konumuna geldi. Bugün ise İzmir’deki fabrika yatırımıyla uçak motoru sanayisine de adım atmış oldu.

ESBAŞ’ta düzenlenen açılış törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, milletvekilleri, İzmir ve Çanakkale valileri, belediye başkanları, Kale Grubu Kurucu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur, Kale Grubu Başkanı ve CEO Zeynep Bodur Okyay, Kale Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, Pratt&Whitney Askerî Motorlar Grup Başkanı Bennett M.Croswell, Başkan Yardımcısı Jill M.Albertelli ve çok sayıda davetli katıldı.

‘TÜRKİYE BU TÜR YATIRIMLARLA SINIF ATLIYOR’

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, iki yıl önce fabrikanın temelini attıklarını, açılışını da yapma sözü verdiğini söyledi. Yüksek teknoloji ve hassas üretim gerektiren bir fabrikayı açtıklarını ifade eden Gül, “Türkiye için sanayide bu tür üretimler sınıf atlama, yükselme anlamına gelmekte. Büyük olan ülkelerin sanayisi de güçlü olmalı. Refah arttıkça zengin ve gelişmiş ülkeler çok sağlam bir sanayi ve üretim sektörüne sahiptir. Bu bakımdan Türkiye’de sanayi önemli bir yer tutacaktır. Bu konu tüm politikalarımızda da ön planda olacaktır. Çok kazanmak meşru haktır ama bazı aileler. kazanmaktan çok üretmeye önem verir. Bunlardan en önemlisi de değerli Bodur ailesidir. Çok daha rahat şekilde kazanç imkanları varken ısrarla sanayi ve üretimde kalmayı prensip edindiler.” diye konuştu.

Türk Hava Kuvvetleri’nin dünyanın en eski hava kuvvetlerinden bir olduğuna dikkat çeken Gül, şöyle devam etti: “İlk uçak kullanan ülkelerden biriyiz ama geçmişe baktığımızda maalesef buna ara vermek zorunda kaldık. Geçenlerde AWACS uçaklarını envanterimize aldık. Ayrıca onların kritik parçalarının üretiminde de yer alıyoruz. Havacılıkta Atak helikopterlerini de önümüzdeki hafta envanterimize alıyoruz. Onun da birçok kısmının üretimi Türkiye’de gerçekleşti. Dolayısıyla Türkiye, gücünü yüksek teknoloji isteyen alanlarda göstermekte ve ispatlamaktadır. Amerikalı dostlarımız, sadece ticari getiriyi düşünerek yatırımlarını yapmıyorlardır. Böyle bir kapasite Türkiye’de var mı, bizim standartlarımızı karşılayabilirler mi diye düşünüp karar veriyorlar. Burada sıfır hata olmalı ki bu yatırıma evet denilebilsin. Bu aynı zamanda Türk sanayicisine, Türk mühendisine ve Türk ekonomisine güvenmektir. Bu tesis giderek büyüyecek ve sonunda Türkiye’nin kendi tasarlayacağı uçaklar ve diğer yüksek teknoloji isteyen araçlar için kullanılacaktır. Bu tür yatırımlar, ülkemize olan güveni arttırmaktadır.”

‘F 35'TEN İKİ ADET SİPARİŞ VERİK’

Bakan Yılmaz ise 2014'ün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonu konusunda sonuçların alınmaya başladığı bir yıl olduğunu söyledi. İnsansız hava araçlarının yanısıra nakliye uçaklarının da devralındığını hatırlatan Yılmaz, “F35 savaş uçağından iki adet sipariş verdik. Millî piyade tüfeğimiz de artık askerimizin elinde. Bugün de müşterek savaş uçağı projesiyle savunma alanında önemli bir adım daha atıyoruz.” diye konuştu.

‘SAVUNMA SANAYİSİNE STRATEJİK BAKIYORUZ’

Teknik Bölüm Başkanı Okyay da savunma sanayisi alanındaki yatırımlarını anlattı. Havacılık sanayisinde Boeing, Lockheed Martin, Airbus gibi dünyanın en büyük firmalarının birinci seviye, kritik gövde ve kanat parçaları üreticisi konumunda bulunduklarını belirten Okyay, “Yine bu sektörde Kale Baykar ortaklığı olarak, şu ana kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmiş ilk millî insansız hava araçlarının üreticisiyiz. Millî piyade tüfeğinde seri üretim aşamasına geldik. Millî makineli tüfek, yakıt hücresi ve lityum iyon pil geliştirme projelerimiz devam ediyor. Bugün havacılık sektöründeki bu yatırımla birlikte uçak motoru sanayisine de giriş yapmış oluyoruz. Tüm bu faaliyetler, Kale Grubu olarak bizim bu sektöre ne kadar stratejik baktığımızı göstermektedir.” dedi. Kale Grubu olarak Türkiye’yi, bölgesinin yükselen yıldızı ve geleceğin lider ülkesi olarak gördüklerini ifade eden Osman Okyay, şunları kaydetti. “Ülkemiz 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine yürürken katma değeri yüksek, yenilikçi sanayi yatırımlarına büyük ihtiyaç var. Savunma ve havacılık sanayisi, bu anlamda kritik öneme sahip. Zira dünyada ilk 10 ekonomi arasında, gelişmiş savunma ve havacılık sanayisine sahip olmayan tek bir ülke yok. Biz Kale Grubu olarak, bu sektörde yenilikçi büyümenin temel yapı taşlarından biri olmaya kararlıyız. Bugüne kadar elde ettiğimiz deneyim ve ulaştığımız teknoloji, yarınlar için bizi çok ama çok umutlandırıyor.”

‘BU YATIRIM KÜRESEL VİZYONUMUZA UYGUN’

Grup Başkanı Croswell ise dünya standartlarında en iyi fiyata askerî uçak motoru parçaları üretme imkanı sağlayan bir tesis kurduklarını söyledi. Croswell, “F35 motorunun üretim aşamasını geliştirmeye hazırlanırken Kale Grubu gibi bize uygun maliyetle yüksek kalitede parçalar sağlayabilecek bir iş ortağını bulduğumuz için mutluyuz. Bu yatırım, küresel vizyonumuza ve büyüme stratejimize çok uygun.” dedi. CİHAN

Yorumlar