EXPO Konseyi toplantısı yapıldı

EXPO Konseyi, yönetim kurulunda görüşülmesi için hazırlanan 3 projenin yönetim kuruluna sunulmasını kararlaştırdı.

Google Haberlere Abone ol
EXPO Konseyi toplantısı yapıldı

EXPO Konseyi, yönetim kurulunda görüşülmesi için hazırlanan 3 projenin yönetim kuruluna sunulmasını kararlaştırdı. EXPO Yönetim Kurulu’na sunulacak projeler arasında Kelebek Serası, Yeşil Şehir Antalya Yarışması, Uluslararası Antalya Çiçek Festivali ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Birliği’nin (AİPH) konferansının Antalya’da yapılması yer aldı.

EXPO Konseyi’nin 6. olağan toplantısı Club Sera Otel’de yapıldı. Antalya Valisi Sebahattin Öztürk’ün başkanlık ettiği toplantıya konsey üyeleri katıldı. 30 Mart yerel seçimleri nedeniyle nisan ayına ertelenen toplantıya, konseyin yeni üyesi 12 ilçe belediye başkanı da katıldı.

Vali Öztürk’ün kısa açılış konuşmasının ardından, EXPO alanında yapılanlarla ve yürütülen çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirildi. Sunumda, EXPO 2016 Antalya Ajansı’nın 2014 bütçesinin 342 milyon 83 bin lira olduğu bilgisine de yer verildi. Uluslararası Organizasyon Çalışma Grubu’nun sunumunda ise yeni projeler önerilerek konsey üyelerinin onayına sunuldu. Grubun önerileri arasında Kelebek Serası, Yeşil Şehir Antalya Yarışması, Uluslararası Antalya Çiçek Festivali gibi projeler yer aldı. Konsey üyelerinin oy birliğiyle kabul edilen projeler EXPO Yönetim Kurulu’na sunulacak.

KELEBEK SERASI PROJESİ

EXPO 2016 Antalya alanında oluşturulması önerilen Kelebek Serası’nın sunumunu, konsey üyesi de olan Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen yaptı. Türkiye’nin kelebek zenginliği açısından Antalya’nın, Erzurum’un ardından ikinci sırada yer aldığını ifade eden Şen, ilde 180 çeşit kelebek bulunduğu bilgisini verdi. Kelebek Serası önerisinin dünyada örnekleri bulunduğunu aktaran Şen, “Viyana’nın tam ortasında, eski bir sarayın hemen yanında kurulmuş sera var. Bu serayı gezdiğinizde içinde bazen düğün, kokteyl, etkinlik yapılan, çok etkin, bütün aile ile birlikte dolaşılabilen bir yapısı var. Antalya’nın EXPO’sunun içine büyük bir değer katacak bu seralar bize gelecekte çok şey kazandıracak. Sadece Antalya’daki 180 tane kelebek çeşidi bazı ülkelerin bütün sayılarından daha yüksek. Türkiye’nin 380 kelebek çeşidi var. Bu çok zengin bir varlık. Kelebek Serası Antalya’ya büyük değer kazandıracaktır.” diye konuştu. Şen, projenin EXPO’ya mali yük getirmeyeceğini de sözlerine ekledi.

EXPO yönetimine sunulan bir diğer proje Uluslararası Antalya Çiçek Festivali oldu. 23-24 Mayıs 2014 tarihleri arasında yapılması planlanan festivalin EXPO 2016 için önemli bir tanıtım fırsatı oluşturacağı ifade edildi. Dikkat çeken önerilerden bir diğeri de Yeşil Şehir Antalya Projesi oldu. Grup Sözcüsü ve Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, “Antalya yeşile muhtaç. Elimizde EXPO gibi bir kuvvet var. Bunun şehre yayılması gerekiyor. Bunun pek çok örnekleri var. Sizin vereceğiniz onaylar çok önemli. Önemli bir yarışma var, yeşil şehirlerle ilgili. Bu yarışmaya talip olduk.” dedi. Bu yıl geç kalınan yarışmaya 2015 için başvurulmasının planlandığını kaydeden Bağdatlıoğlu, yarışmanın EXPO’dan daha fazla heyecan verecek bir proje olduğunu ifade etti. Yarışmaya katılmak için tarihi Kaleiçi’nde bir sokak düzenlenecek.

Vali Sebahattin Öztürk de projeler hakkında yerel yönetimlere önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizerek, belediye başkanlarından katkı vermelerini ve kendi projelerini bunlara dahil etmesini önerdi.


CİHAN

Yorumlar