Euro'ya yatırım yapan kazandı, altın kaybettirdi

Finansal yatırım araçları içinde Aralık ayında en yüksek reel getiriyi Euro sağladı.

Google Haberlere Abone ol
Euro'ya yatırım yapan kazandı, altın kaybettirdi

Finansal yatırım araçları içinde Aralık ayında en yüksek reel getiriyi Euro sağladı. Avrupa'nın para biriminin getirisi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2,39, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde de yüzde 3,06 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2013'e ait Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları'nı açıkladı. Buna göre aylık en yüksek reel getiri Euro’da gerçekleşti. Yatırım araçlarından Amerikan Doları ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,85 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık, Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi yüzde 6,31, külçe altın yüzde 3,54 ve mevduat faizi yüzde 0,69 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise Amerikan Doları yüzde 1,50 oranında reel getiri sağlarken, BIST 100 Endeksi yüzde 5,70, külçe altın yüzde 2,92 ve mevduat faizi yüzde 0,05 oranında kaybettirdi.

Aylık en yüksek kazancı sağlayan Euro'nun üç aylık değerlendirme sonuçları da şöyle: ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,47, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,62 oranlarıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağladı. Üç aylık dönemlede yatırımcısına en çok kaybettiren külçe altın oldu. Külçe altın ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,58, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,44 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Altı aylık dönemde de Euro; ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,22, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,40 oranıyla yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,31, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,34 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri Euro’da gerçekleşti. Euro, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,17, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,72 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, külçe altın ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 21,60, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 21,92 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
CİHAN

Yorumlar