ETİK Başkanı İşler: EMITT’te olmamak İzmir için büyük kayıp

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, dünyanın en önemli turizm organizasyonlarından biri olarak gösterilen, bu yıl 70 civarında ülkenin katıldığı EMITT T.

Google Haberlere Abone ol
ETİK Başkanı İşler: EMITT’te olmamak İzmir için büyük kayıp

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, dünyanın en önemli turizm organizasyonlarından biri olarak gösterilen, bu yıl 70 civarında ülkenin katıldığı EMITT Turizm Fuarı’nda İzmir’in temsil edilmemesini, şehir adına büyük bir kayıp olarak değerlendirdi. İşler, “İzmir’in sanki tanıtıma ihtiyacı yokmuş gibi fuarda yalnız bırakılması, kent adına büyük bir ayıp ve de kayıptır.” dedi.

Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), 4 bin 500 katılımcı ve 70 civarında ülkenin katılımıyla İstanbul’da kapılarını açtı. Turizm endüstrisi profesyonellerinin yanısıra sektör paydaşlarını biraraya getiren EMITT, bu yıl sağlık turizmi ve kış turizmi salonlarıyla bir yeniliğe de imza attı. İzmir’in EMITT’te yalnız bırakılmasına tepki gösteren ETİK Başkanı İşler, “Doğu illeri de dahil olmak üzere başta İstanbul, Ankara ve Samsun Büyükşehir belediyelerinin, Türkiye’nin birçok ilinin ve dünya kentlerinin büyük stantlarla katılım gösterdiği, şehrinin tanıtımını yaptığı böylesi bir büyük turizm organizasyonunda İzmir’in sanki tanıtıma ihtiyacı yokmuş gibi fuarda yalnız bırakılması, kent adına büyük bir ayıptır. 2013 yılında, bir önceki yıla göre İzmir’e gelen turist sayısında yüzde 2,8’lik bir artış sağlanmışken bu istikrarı korumak adına benzer büyük fuar organizasyonlarının son derece önemli olduğu bilinmeliydi. Fuara gelen yerli yabancı misafirlere marka değerinizi tanıtamadıktan sonra İzmir’i turizmde nasıl ileriye taşıyabiliriz?” şeklinde konuştu.

‘İZMİR HALAYI OLUŞTURULMALI’

EMITT Turizm Fuarı’nda İzmir’i temsilen katılımların tek ve bireysel, etki alanlarının da son derece zayıf olduğunu vurgulayan İşler, şehirdeki bütün turizm paydaşlarının tek çatı altında toplanacağı büyük bir stant kurulması gerektiğini söyledi. İzmir’i 2013 yılında yerli ziyaretçilerle birlikte 1 milyon 943 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Bu rakamlara göre yerli turistle yabancı turist arasındaki fark, yüzde 30’lara tekabül etmektedir. İç pazarda bile böylesine rağbet gören İzmir’in, fuarda tanıtımı adına bir hamle olmamasını kabul etmek mümkün değildir. Katılımlar tek tek ve bireysel oldu. İzmir,, efe oynar gibi tek ve bireysel oynamayı çok seviyor ancak bir İzmir halayı oluşturarak bütün paydaşların, 700-800 metrekarelik bir İzmir standında tek çatı altında buluşması gerekmektedir.” dedi.

‘TANITIM VE GELİŞTİRME PLATFORMU KURULMALI’

İzmir’in bütünlüğünü sağlayarak marka değerini oluşturması ve acilen büyümesi gerektiğini dile getiren Mehmet İşler, şunları kaydetti: “Bunun için de İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir CVB’nin, sektörün tek temsilcisi olan ETİK ile birlikte, diğer turizm paydaşlarının da desteğiyle rol alması gerekmektedir. İzmir bu bütünlüğü yakalayamadığı müddetçe ETİK’in ya da Foça veya Çeşme’nin alacağı bir stantla daha küçük alanda, parçalanmış bir yapıyla kendini tanıtmaya çalışacak, bu çaba verimsiz olacaktır. Bu da İzmir’in marka değeri altında büyümesini engelleyecektir. İzmir’in bir an önce ortak bir sesle senkronize bir biçimde çalışma yürütmesi lazım. Bunun için de İzmir Tanıtım ve Geliştirme Platformu’nun kurulması gerekmektedir. İzmir bunu yapamadığı müddetçe çok önemli bir değeri olan turizmi verimli kullanamayacak, rekabet içerisinde olduğu ligde küme düşecektir.” CİHAN

Yorumlar