Esnaf ve sanatkarlar perakende yasasını bekliyor

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği(BESOB) Başkanı Arif Tak, kamuoyunda marketler yasası olarak bilinen Perakende Ticaretin Düzenlenmesi’ne ilişkin yasanın, küçük esnaf ve sanatkârların özellikle büyük marketlerin çoğalmasıyla yaşadığı sıkıntılara.

Google Haberlere Abone ol
Esnaf ve sanatkarlar perakende yasasını bekliyor

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği(BESOB) Başkanı Arif Tak, kamuoyunda marketler yasası olarak bilinen Perakende Ticaretin Düzenlenmesi’ne ilişkin yasanın, küçük esnaf ve sanatkârların özellikle büyük marketlerin çoğalmasıyla yaşadığı sıkıntılara çözüm getireceğini söyledi.

    BESOB Başkanı Arif Tak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın daveti üzerine Ankara’da yasa taslağının müzakere sürecine katılarak beklentilerini dile getirdikleri Perakende Ticaretin Düzenlenmesi’ne ilişkin yasanın bu yılın ilk yarısında çıkmasını beklediklerini açıkladı. Tak, yasanın AB uyum yasaları çerçevesinde birçok olumlu gelişmeyi beraberinde getireceği söyledi.

    Esnaf ve sanatkarlar olarak yasanın çıkmasını büyük umutla beklediklerini belirten Tak, yasanın en önemli getirisinin, 5174 sayılı Ticaret ve Sanayi Odası yasası ile esnaf teşkilatını düzenleyen 5362 sayılı yasada işyeri açma konusunda aranan şartlardaki çelişkinin giderildiğini kaydetti. Tak, "Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıt yaptırarak işyeri açan bir kimseden ustalık belgesi istenmiyordu. Bizim yasaya göre ise ustalık belgesi zorunluluğu vardı. Bu çelişkili durum, bizim teşkilatımıza zarar veriyordu. Yeni düzenlemeyle, işyeri açılırken ustalık belgesi istenmeyecek. Ancak, gerektiğinde işyerinde çalıştırılan kişinin ustalık belgesine sahip olması şartı aranacak." dedi.

    Başkan Tak, yeni düzenlemeyle son yıllarda mantar gibi çoğalan market ve alışveriş merkezlerinin açılması sağlıklı bir yapıya kavuşturulacağını açıkladı. İşyeri açmak isteyenlerin yasa çerçevesinde oluşturulacak heyetten izin almak zorunda olduğuna değinen Tak, "Valilik, Büyükşehir, esnaf örgütleri ve birçok kurum ve kuruluş temsilcisinin katılımıyla oluşturulan heyet, başvuruyu değerlendirerek, söz konusu işyerinin açılmasına gerek olup olmadığına karar verecek. Ayrıca aynı iş kollarında faaliyet gösterecek işyerlerine mesafe zorunluluğu da getirilecek. Artık aynı alanda faaliyet gösteren işyerleri yan yana ya da yakın mesafede olamayacak." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar