Esad Zulmünden Kaçan İş Adamı İstanbul'un Kalbini İstiyor

İstinye arsasının ihalesinde en yüksek teklifi veren şirketin başındaki Muhammed Moataz El Hayat'ın 2011 yılında Esad zulmünden kaçarak Katar'a yerleştiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Esad Zulmünden Kaçan İş Adamı İstanbul'un Kalbini İstiyor

Emlak Konut'a, İstinye'deki arazi ile alakalı 1.2 milyar lira teklif, Suriyeli işadamı El Hayat'tan geldi. Esad'a karşı muhalifleri desteklediği için Suriye'den ayrılmak durumunda kalan UrbaCon'un sahibi El Hayat, Katar'a yerleşti

Emlak konut'un 1 milyar lirayı aşkın bedelle Özelleştirme İdaresi'nden satın aldığı 158 dönümlük İstinye arsasının ihalesinde dün ilk celse yapıldı. 'İstanbul Sarıyer İstinye Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi'ne 8 küme Öneri verirken, Türk tekstil firması Akayteks ile birlikte ihaleye giren Katar merkezli UrbaCon Trading and Contracting (UCC) firmasının kuruluş payı şekilde emlak Konut'a verdiği 1.2 milyar lirayı bulan yüksek teklifi dikkat çekti.
UCC firması, bilhassa Katar başta olmak üzere konut, otel, stadyum, sanayi yapılarının müteahhidi şekilde öne çıkıyor. Ancak şirketin diğer bir hikâyesi var.

SURİYE'DE MAL VARLIKLARINA EL KONDU

Habertürk'ün haberine göre; UrbaCon Trading & Contracting (UCC) şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Muhammed Moataz El Hayat yürütüyor. UrbaCon, El Hayat'ın 17 şirketinden biri şekilde öne çıkıyor. Genelde taahhüt işleri oluşturan şirketin Suriye, Katar ve Fas'ta işletmesini sürdürdüğü birtakım yapıları da bulunuyor. 2011'de Suriye'deki olayların peşinden El Hayat, Esad karşıtı muhaliflerin yanına geçti. Bunun üstüne Esad rejimi El Hayat ve ailesinin tüm malvarlıklarına el koydu. El Hayat bu tarihten sonra ülkesini terk etti ve şu anda tüm girişimlerini yönettiği Katar'a yerleşti. El Hayat ülkesindeki Esad karşıtı mücadeleyi de uzaktan destekliyor. Engineering News Record Dergisi'ne kıyasla dünyanın en iri 250 müteahhidi içerisinde UCC 184'üncü sırada bulunurken, şirketin yıllık geliri 1.1 milyar dolar şekilde ölçülüyor.

İŞTE TEKLİFLER...

Bu arada dün yapılan ihalenin ilk turunda arsa satışı karşılığı yekün gelir bakımından en çok teklifi 3 milyar lira gelir ile Tahincioğlu Grubu verdi. Arsa satışı karşılığı kuruluş payı gelir oranı bakımından en yüksek Öneri ise yüzde 51 ile UrbaCon'dan geldi. Arsa satışı karşılığı kuruluş payı yekün geliri şekilde ise gene UrbaCon'un teklifi 1.2 milyar lirayı buldu. Emlak Konut'tan yapılan izahatda 'İhalenin Pazarlık - Açık Artırma bölümünü içeren 2. oturumu ileriki bir tarihte yapılacak olup, isteklilere ihalenin 2. celse tarihsel ve saati ova ile bildirilecektir' denildi.

8 TEKLİF GELDİ ARSA ŞİMDİDEN DEĞER KAZANDI

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum 35 grubun şartname aldığını lakin kendilerine 8 teklifin geldiğini söyledi. Emlak Konut şekilde mülkiyeti Hazine'ye ilişkin İstinye arazisini 1 milyar liranın üstünde değerle aldıklarını, gelen tekliflere bakılınca arazinin şimdiden kıymet kazandığını anlatım eden Kurum, 'İhalenin açık artırmalı tarafını istikbal hafta yapmayı hedefliyoruz. Rakam ondan sonra netleşir' dedi.

AVM DEĞİL TURİZM TESİSİ YAPILACAK

İhaleye çıkan arazi, 6 parselde yekün 158 bin 497 metrekare büyüklüğe sahip. Arsada, turizm tesis endüstrisi ve park endüstrisi şekilde yapılaşmaya izin veriliyor. Buna göre, bayındırlık planında belirtilen bölgelerde takribî 48 bin metrekarelik piyasa park şekilde ayrılacak. Proje kapsamında yekün 108 bin 700 metrekarelik yapı yapılması planlanıyor. Daha evvela AVM yapılacağı gündeme gelen arazi ile alakalı Emlak Konut'tan yalanlama gelmişti.

MAKSİMUM 3 KATLI OLACAK

Emlak Konut'tan yapılan izahatda projenin silueti bozmayacağı ve en çok 3 kat olabileceği bildirilmişti.


SİZE EN UYGUN EV İLANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar