Erzincan'da şeker pancarı alımına başlandı

- Erzincan Şeker Fabrikası Müdürü Aytemur: - "Çiftçilerimize pancar teslimi tamamlanmadan ödemelerin bir kısmı yapılacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Erzincan'da şeker pancarı alımına başlandı

ERZİNCAN (AA) - Erzincan'da 2016-2017 sezonunda şeker pancarı alımına törenle başlandı.

Erzincan Şeker Fabrikasının 61. dönem şeker pancarı alımına başlanması nedeniyle fabrikada tören düzenlendi.

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, törende yaptığı konuşmada, tarım sektörünün günümüzde profesyonellik gerektirdiğine işaret ederek, "Tarım ile uğraşan herkesin kendi ve ülkesi adına zenginlik üretebilmesi için meseleye profesyonelce bakması gerekmektedir. Tarım sektörü stratejik, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan büyük bir öneme sahiptir." dedi.

Teknolojinin gelişmesiyle tarım alanında da bazı değişimler oluştuğunu dile getiren Arslantaş, "Bilimsel çalışmalar neticesinde dünya genelinde tarımsal ürünlere yönelik talebin önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceğini gösteriyor. Bunun en önemli nedeni nüfus, ekonomi ve buna bağlı talebin büyümesidir. Bu talebin karşılanması kaliteli üretim ile mümkündür” ifadesini kullandı.

AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle de şeker sektöründe dünyada acımasız bir rekabet olduğunu, en pahalı şekeri Türkiye’nin ürettiğini ve dünya ile rekabet ettiklerini dile getirdi.

Karakelle, özelleştirmeye dikkati çekerek, "4 fabrika birden satılsın, alan 3 yıl çalıştırsın, ondan sonra kapatılsın. Buna ne Cumhurbaşkanımız ne de Başbakanımız razı olmaz, bunu bütün çiftçi kardeşlerim bilsin. Eğer özelleştirme olursa buranın sahibi önce işçiler olacak, Pancar Kooperatifi olacak, Erzincanımız alacak. Şayet özelleştirme gerçekleşirse sanmayın ki kapısına kilit vurulacak. Türkiye eski Türkiye değil bunu herkes bilsin” diye konuştu.

Dünyanın Türkiye ile uğraştığını söyleyen Karakelle, "Bırakınız sadece gıda terörünü, ne terörler var. Dünya bizimle uğraşıyor, bir tek şekerle değil dünyanın derdi başka. Bizim tarımımızı da sanayimizi de hayvancılığımızı da milli kalkınmamızı da önlemek için mücadele ediyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, 2 bin 500 ailenin şeker pancarı sektöründen istifade ettiğini dile getirerek, özelleştirilmesi gündeme gelen Erzincan Şeker Fabrikası'nın kapatılmasına ya da özelleştirerek iplik fabrikası haline getirilmesine asla müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök de “2016-2017 Erzincan Şeker Fabrikası kampanyamızın kazasız belasız geçmesini ve memleketimizde hayırlara vesile olmasını diliyorum. Herkesin malumu 2000’li yıllarda özelleştirme kapsamına alınan fabrikamız aşağı yukarı hiçbir yenilik ve yatırım yapılmadan işçi alınmadan faaliyetlerini sürdürerek yine de bu işi alınların akıyla bu güne getirdiğini görüyoruz. Çok şey söylemek mümkün ama gerçekleri söylemek bizi idare edenlerin önünde söylemek biz sivil toplum kuruluşu temsilcilerine düşer diye düşünüyorum." dedi

Erzincan Şeker Fabrikası Müdürü Ahmet Aytemur, 3 ilde bulunan Erzincan Merkez, Suşehri, Kelkit ve Şiran ziraat şefliklerine bağlı 80 köyde toplam bin 956 çiftçi ile 315 bin ton pancar üretim kota karşılığı 40 bin 160 dekar alanda sözleşmeli olarak pancar ekimi yapıldığını söyledi.

Aytemur, “Ekim yapılan bu sahalarda elde edilecek ve bedeli ödenecek yıllık ürün miktarı yaklaşık 240 bin ton olacaktır. Bu miktarın 18 bin tonu Turhal Şeker Fabrikasına götürülecek, 220 bin tonu ise fabrikamızda işlenecektir. Pancar üreticilerine teslim edilecek pancar bedeli toplam 47 milyon liradır. Bu bedelin yüzde 32’sine tekabül eden 15 milyon lira avans ödemesi yapılmıştır. Bundan sonraki dönemde de akdedilen pancar üretim sözleşmesinde üreticilere avans ödemesi devam edecektir. Çiftçilerimize pancar teslimi tamamlanmadan ödemelerin bir kısmı yapılacak. Fabrikamızda şeker üretimine ise 27 Eylül’de başlanarak, günde ortalama bin 850 ton olmak üzere firesiz toplam 208 bin ton pancar işlenecektir. Yaklaşık 112 gün sürecek olan pancar işleme kampanyamız neticesinde 26 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak da 8 bin 800 ton melez ve 55 bin ton yaş pancar posası üretilecektir." dedi

Konuşmalar sonrasında yılın ilk pancarını getiren Cemil Can'a Milletvekili Sebahattin Karakelle tarafından hediye verildi. Pancar kabul kantarında okunan duanın ardından yapılan açılışla ilk pancar alımı gerçekleştirildi.

Yorumlar