Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından

- İTO Başkanı Çağlar: - "Bugün açılan yeni sayfa iki ülke ekonomisine yeniden irtifa kazandıracak" - İSO Başkanı Bahçıvan: - "Öncelikle ekonomide iki ülkeyi de rahatlatacak adımlar peş peşe atılmalıdır"

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin uçak kriziyle irtifa kaybetmeye başladığını, bugün açılan yeni sayfanın iki ülke ekonomisine yeniden irtifa kazandıracağını bildirdi.

İbrahim Çağlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yeni dönemin kısa vadede Türkiye'nin Rusya ticaretine olumlu yansıyacağını, iki güçlü liderin attığı normalleşme adımlarının karşılıklı yatırım projelerini hareketlendireceğini kaydetti.

Çağlar, "2020'ye kadar iki ülke ticaretini 100 milyar dolara çıkarma hedefine, uçak krizi öncesi bıraktığımız yerden daha güçlü şekilde start vereceğiz. Charter uçuşlarının yeniden başlaması, enerji projeleri, inşaat, tarım ürünleri, dış ticaret gibi birçok alanda çok boyutlu gelişmeler bekliyoruz. Türkiye ve Rusya arasında ilişkiler uçak kriziyle irtifa kaybetmeye başlamıştı. Bugün açılan yeni sayfa iki ülke ekonomisine yeniden irtifa kazandıracak." ifadelerini kullandı.


- "Bugünkü görüşmenin sonuçları, hem ekonomik ve hem de siyasi açıdan tarihi önemde"


İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da iki liderin bugünkü görüşmesinin sonuçlarının, hem ekonomik hem de siyasi açıdan tarihi önemde olduğunu vurguladı.

Bahçıvan, özellikle ekonomik açıdan iki ülkeyi de rahatlatacak adımların peş peşe atılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle Türkiye ve Rusya'nın birbirlerinin en önemli ticari ortakları olmasından kaynaklanan ve kriz süresince en büyük yarayı alan ekonomik ilişkiler, atılacak bu adımlarla bir an önce düzeltilmelidir. İhracatımızın en büyük kalemleri olan tarımdan hayvancılığa, tekstilden otomotive, kimyasal maddelerden makine teçhizatına ve en önemlisi de Türk şirketlerinin taahhüt işlerine kadar birçok alanda atılacak ivedi adımlar, ekonomik ilişkilerimizi kısa sürede normalleştirecektir. Bu da bugün ihtiyaç duyduğumuz sanayinin çarklarının biraz daha hızlı dönmesini sağlayacaktır.

Bugün, cesur yaklaşımları ile iki ülkeyi yeniden dostluk zeminine çeken başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Rusya Devlet Başkanı Putin'i kutluyorum. Bölgenin iki güçlü ülkesi arasındaki dostluk zemininin bir daha kaybedilmemesi noktasında gerekli hassasiyetin her kesim tarafından gösterilmesini diliyorum."


- "Görüşmenin ardından yeniden tekstil pazarının açılacağını düşünüyoruz"


İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ise iki liderin bir araya gelmesinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri canlandıracağını ifade etti.

Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi yaşadığı hain darbe girişimini millet olarak bir araya gelerek bastırdığını belirten Gülle, şunları kaydetti:

"Türkiye'de artık yeni bir dönem başladı. Silahlı darbe girişimine karşı milletçe bir savaş verdik. Şimdi sıra ekonomik savaşta. Türkiye'nin beklemeye, uzun tatil yapmaya lüksü yok. 9 günlük Ramazan Bayramı tatili belki turizm sektörü için nefes aldırmış olabilir, ancak Türkiye'nin genel ihracatında bir önceki yılın temmuz ayına oranla yüzde 18,7'lik düşüş yaşattı. Bu yaklaşık 1,5 milyar dolar demektir. Şimdi Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olması düşünülüyor. İş dünyası olarak, biz bunu istemiyoruz. Daha doğrusu, kimsenin istememesi lazım. Çünkü şimdi daha çok çalışmak, daha çok üretmek ve ihraç etmek zorundayız."

Gülle, Rusya pazarının uzun süre birçok sektörde olduğu gibi tekstil için de kapalı kaldığını belirterek, geçen yılın ocak-temmuz döneminde 304 milyon dolar olan Rusya'ya tekstil ihracatının, 2016'nın aynı döneminde 34,4 milyon dolara gerilediğini bildirdi. Gülle, "Sayın Erdoğan ve Putin'in görüşmesinin ardından yeniden pazarın açılacağını düşünüyoruz. Hazırlıklı olunması, fabrikaların çalışması lazım. Şimdi tatil zamanı değil, aksine daha fazla çalışma zamanı." ifadelerini kullandı.

Yorumlar