Erdoğan-Putin görüşmesi yatırımları hızlandıracak

- Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Özilhan: - "Çok önemli kararlar alındı ama uygulamaya geçmesi biraz zaman alacak. Tahmin ediyorum yıl sonunu bulur. Bakanlıklar arası yeni komiteler oluşturuldu. Bu çalışmalar yapılıyor" - "100 milyar dolarlık hedefin gerçekleşmesi zaman gerektirir. Önemli olan her iki ülkede hem bürokratlar hem siyasetçiler hem de iş adamlarının bu konuda fokuslarını artırmaları" - Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Eroğlu: - "Rusya’da önemli bir oyuncu olarak 80 mağazaya sahip Mexx ve Colin's ile birlikte 300 adet olan mağaza sayımızı bu ülkede güçlendirmeyi ve büyütmeyi hedefliyoruz. Yeni yatırım alanları konusunda araştırmalarımız devam ediyor"

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan-Putin görüşmesi yatırımları hızlandıracak

İSTANBUL (AA) - HANDAN GÜNEŞ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başbakanı Vladimir Putin arasında önceki gün St. Petersburg'da gerçekleştirilen görüşmenin ardından iki ülke arasındaki yatırımların hız kazanması bekleniyor.

Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ticaret hacminde önemli bir düşüş olduğunu ve ilk 6 aylık rakamlarda da bunun görüldüğünü ifade etti.

İki lider arasındaki görüşmeyi "tarihi" olarak nitelendiren Özilhan, "Çok önemli kararlar alındı ama uygulamaya geçmesi biraz zaman alacak. Tahmin ediyorum yıl sonunu bulur. Bakanlıklar arası yeni komiteler oluşturuldu. Bu çalışmalar yapılıyor." diye konuştu.

Söz konusu çalışmalar ile birlikte en kısa sürede 24 Kasım öncesine dönülmesini hedeflediklerini ve yıl sonuna kadar yapılacak çalışmalarla bu hedefe ulaşılabileceğini vurgulayan Özilhan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelecek yıl belli bir artış trendine gireceğini söyledi.

Özilhan, şunları kaydetti:

"100 milyar dolarlık hedefin gerçekleşmesi bir zaman gerektirir. Önemli olan her iki ülkede hem bürokratlar hem siyasetçiler hem de iş adamlarının bu konuda fokuslarını artırmaları. 100 milyar dolarlık hedefe ulaşmak 2019 olur 2020 olur... Önemli olan bu trendin artarak devam etmesidir. Çünkü iki ülkenin de önemli potansiyeli var ama tabii ki petrol fiyatları düşük. Fiyatlar ileride yükselirse, Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı artarsa, birçok önemli proje de var, bunlar devreye girdiğinde söz konusu rakamlara ulaşması hayal değil. Ulaşılabilecek rakamlar. Bu büyük projelerin tamamlanmasıyla çok alakalı bir durum."


- "Türkiye-Rusya-Azerbaycan mekanizmasının kurulması önemli faaliyetler sağlayacak"


Tuncay Özilhan, Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü zirve mekanizmasının kurulmasının önemli faaliyetler sağlayacağını belirterek, "Dolayısıyla öyle geniş bir platform Türkiye'ye ihracat, müteahhitlik hizmetleri ve enerji sağlaması açısından çok önemli katkılar sağlar." dedi.

Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu'nun yeni komitelerde çalışarak bunun altını dolduracağını kaydeden Özilhan, şöyle devam etti:

"Büyük projeler de buradan desteklenecek. Önümüzdeki dönemde daha detaylı görme imkanı elde edeceğiz. Sadece enerji değil, savunma sanayi konusu da geçti. Savunma sanayi alanında iş birliğinin artırılması her açıdan fayda sağlar. Hem teknolojik hem üretim açısından fayda sağlar. Önümüzdeki dönemde komitelerin oluşturulmasıyla bu çalışmalar devreye girecek. Bir zaman gerektiriyor. Yıl sonuna kadar altyapı çalışmaları gerekecek."


- "Yeni yatırım alanları konusunda araştırmalarımız devam ediyor"


Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu da Erdoğan ve Putin'in gerçekleştirdiği zirveden dolayı memnuniyet duyduklarını ifade ederek, "Talihsiz bir olay karşısında iki ülkenin siyasi ve ekonomik ilişkilerinin akamete uğramasından her iki ülkede etkilenmiş olup gelinen nokta son derece umut vericidir. Bu gelişmeler yatırımlara hız kazandıracağı gibi, bölge sorunlarının aşılmasında da öncü rol oynayacaktır." dedi.

Grubun Rusya’daki faaliyetlerinin her geçen gün daha da gelişerek ilerlediğini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Rusya’da her yıl yüzde 20 büyüyoruz. Marka ve perakende alanında faaliyetlerimize hız vermeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda Colin’s’in Rusya’daki mağaza sayılarını artırmaya devam edeceğiz. Geçen sene Mexx’i satın alarak Türkiye’yi dünya moda liginde temsil etme ve uluslararası moda perakendeciliği alanında iddiamızı kuvvetlendirmede önemli bir adım attık. Rusya’da önemli bir oyuncu olarak 80 mağazaya sahip Mexx ve Colin’s ile birlikte 300 adet olan mağaza sayımızı bu ülkede güçlendirmeyi ve büyütmeyi hedefliyoruz. Yeni yatırım alanları konusunda araştırmalarımız devam ediyor. İki ülke lideri arasında atılan bu adımın olumsuzlukları süratle kaldırıp krizden önceki ekonomik seviyeden daha da güzel bir seviyeye ulaşılacağını bekliyoruz. Önceki yıllarda beklemeye aldığımız yatırımlarımızı hızlı şekilde devreye alabileceğimiz günlerin yakında olduğunu gözlemlemekteyiz."


- "Dostluk ilişkisi iki toplum için de fırsattır"


Kastamonu Entegre Üst Yöneticisi (CEO) Haluk Yıldız ise Rusya Federasyonu ile geçmişten günümüze taşınan sosyal, kültürel, ekonomik ve dostane ilişkilerin yeniden canlanmasının iki toplum için de fırsat olacağını belirterek, "Bu ülkeyle ikili ilişkilerde bir takım sorunların gündeme geldiği ilk günden itibaren Rusya’daki yatırımlarımızın kısa vadeli ve konjonktürel değil, uzun vadeli, uzun soluklu, karşılıklı fayda ve iş birliği esasına dayalı yatırımlar olduğunu ısrarla vurgulamıştık." dedi.

Yıldız, bugün gelinen noktada Türkiye-Rusya ilişkilerinin de sorunları büyütmeden, yapıcı biçimde çözülme yoluna sokulmuş olmasından büyük memnuniyet duyduklarını dile getirerek, Moskova ile mutabakata varılan orta vadeli programın ekonomi, ticaret, enerji, turizm ve beşeri alanlarda önemli yansımaları olacağını vurguladı.

Rusya ekonomik krizine rağmen Nisan 2015’te 130 milyon avroluk ikinci MDF hattı yatırımına başladıklarını ve akabinde gerçekleşen Rusya krizinden sonra da yatırıma devam ederek Nisan 2016'da hattı devreye aldıklarını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Çünkü Rus-Türk ilişkilerinin normale döneceğine ve Rusya’nın geleceğine inanmıştık. Kastamonu Entegre olarak, Rusya’da toplam 400 milyon avro yatırım ile hayata geçirdiğimiz Alabuga MDF tesislerimiz toplam 1 milyon metreküpün üzerinde MDF üretim kapasitesi ve 35 milyon metrekare Floorpan marka laminat parke üretim kapasitesi ile tek lokasyonda, dünyanın en büyük MDF tesislerinden biridir. Rusya’da yüzde 25 pazar payı hedefiyle 500’ü doğrudan olmak üzere 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayan bu projede inovasyon yatırımlarımıza devam edecek ve Rusya’da faaliyet gösteren en güçlü Türk şirketlerinden biri olmayı sürdüreceğiz."

Yorumlar