Erdoğan-Putin görüşmesi üreticileri sevindirdi

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Demirtaş "Ticari ambargoların sona ermesi üreticilerimizi sevindirmiştir" dedi

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan-Putin görüşmesi üreticileri sevindirdi
Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmelerin beklendiği gibi olumlu bir hava içinde geçmesi ve ticari ambargoların sona ermesinin üreticileri sevindirdiğini belirterek, "Fırsattan yararlanmak isteyen bir kesim, 'Rusya'ya ihracat başladı, fiyatlar arttı' gerekçesini kullanarak iç piyasada fiyatları artırma ve tüketiciyi zarara uğratma yönünde çabalarda bulunacaklardır." uyarısında bulundu.

Demirtaş, yazılı açıklamasında, Erdoğan ve Putin arasındaki görüşmelerin tarım sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Görüşmelerin olumlu bir havada geçmesi ve ticari ambargoların sona ermesinin üreticileri sevindirdiğini aktaran Hüseyin Demirtaş, yaş sebze ve meyve üreticilerinin Rusya'nın ambargosundan en çok etkilenen kesimlerden biri olduğunu vurguladı.

Demirtaş, "Yaş meyve ve sebze üretim merkezi olan Antalya'da yılın ilk 6 ayında ihracattaki düşüş yüzde 30'un üzerindeydi. Türkiye genelinde düşüş son bir yılda yüzde 10'u geçmişti. Bu düşüşün en büyük sebebi, Rusya'nın ambargosuydu" değerlendirmesinde bulundu.

TZD Genel Başkanı Demirtaş, üreticilerin büyük bir mali kriz içine girdiğine ve seracılık yapan üreticilerin borçlarını ödeyemez duruma düştüğüne işaret ederek, "Üzüm ve narenciye üreticileri de ambargodan olumsuz etkilenmişlerdi. Rusya ile yumuşama haberleri gelmeye başladığında bazı üreticilerimizin davul zurna ile kutlama yapmasının altında bu gerçekler yatıyordu." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de üreticilerin ürünlerini kendi örgütleriyle pazarlayabilecek güce erişmedikleri ve düzenleyici kurullar olmadığı için yaş sebze ve meyve sektörü fırsatçılarının olduğunu hatırlatan Hüseyin Demirtaş, şunları kaydetti:
"Ambargo döneminde fırsatçılar, Rusya pazarının kapanmasını fiyatları düşürmek amacıyla kullanmışlardır. Ancak bu ürünlerin tüketiciye sunulma aşamasında fiyatlar düşmek yerine artmıştır. Ülkemizde sebze meyve alanında aracı karları yüzde 100 ile yüzde 300 arasında oynamaktadır. Şimdi ambargonun kalkacağının açıklanması üzerine hiç kuşkusuz fırsattan yararlanmak isteyen bir kesim, 'Rusya'ya ihracat başladı, fiyatlar arttı' gerekçesini kullanarak bu kez iç piyasada fiyatları artırma ve tüketiciyi zarara uğratma yönünde çabalarda bulunacaklardır. Ülkemizin kronik sorunlarından biri haline gelmiş bulunan gıda enflasyonunun önemli sebeplerinden biri olan bu duruma karşı acilen önlem alınması gerekmektedir."

Yorumlar