Erdoğan, çalışma hayatını düzenleyen değişiklikleri açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışma hayatını ilgilendiren kanun tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ne sunulacağını açıkladı. Erdoğan, Soma'daki maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin yakınılarını da ilgilendirin...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan, çalışma hayatını düzenleyen değişiklikleri açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışma hayatını ilgilendiren kanun tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ne sunulacağını açıkladı. Erdoğan, Soma'daki maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin yakınılarını da ilgilendirin düzenlemede, sigortalı bir işçinin hayatını kaybettiğinde, aranan çalışma süresi şartının kaldırıldığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun ATO Congresium'da yapılan genel kurulunda çalışma hayatını düzenleyen önemli değişiklikleri açıkladı. Düzenlemeler, çalışma hayatındaki birçok kişiyi yakından ilgilendiriyor. Erdoğan, TBMM’de tasarıları çıkarmaya gayret edeceklerini belirterek, teklifler ve tasarıların kısa sürede görüşülmeye başlayacağını bildirdi. Erdoğan, "Maden kazasından etkilenen bir kanun tasarısı ile önemli düzenlemeler yapacağız. Sigortalı bir işçi hayatını kaybettiğinde yakınlarına maaş bağlanıyordu. Bunun için belli bir süre çalışmış olması gerekiyordu. 67 ailemizin ailesi, şartları karşılamadığı için maaştan yararlanamıyordu. Şimdi, 1 gün çalışmış olsa bile vefat eden madencilerimize bu hakkı getiriyoruz. Vefat eden madencilerin prim borçlarını da bitiriyoruz. Böylece 67 madencinin yakınlarında prim borçları tamamlandı." diye konuştu.

"ŞEHİT YAKINLARINDAN MUHTAÇLIK ŞARTI KALDIRILIYOR"

Şehitlerin yakınlarından ‘muhtaçlık’ şartını kaldıracaklarını kaydeden Erdoğan, şunları aktardı:

"Madenin kapalı olduğu dönem için işverene maaş zorunluluğu getiriyoruz. Çalışamadıkları dönem içinde, işsizlik sigortası fonundan net maaş ödeyeceğiz. Somadaki şehitlerin yakınları istihdam edilecek. Bir kişi kamuda istihdam edilecek. Emeklilik yaşını 55’den 50’ye çekiyoruz. İzinle geçirdikleri günleri de yıpranmaya dahil etmek suretiyle, madencilerin 43 yaşında emekli olmaları sağlanacak. Vatandaşlıktan çıkanlara yurt dışı borçlanma imkanı getiriyoruz. 1,5 kişi bu haktan istifade edecek. Yurt dışındaki sigortalılık süreci Türkiye içinde geçerli olacak. Gelir testine başvurmadıkları için borç çıkarılan borcu ödemeyen 4 milyon vatandaşların borçlarını yeniden yapılandırıyoruz. Bu tasarı ile taşeronluk sistemini yeniden düzenliyoruz. Alt işverenle ilgili iş sağlığı güvenliği adlarını değiştiriyoruz. Yer altında çalışanların haklarını düzenliyor, yıllık ücretli izinlerini 4 gün arttırıyor, çalışma saatleri 36 saate, günde 6 saat olarak yeniden düzenliyoruz. Kamu alacakları ile SGK alacaklarını yeniden yapılandırıyoruz. Mükelleflerin vergi dairesine olan ve 30 Nisan 2014 tarihi itibari ile kesinleşmiş olan vergi, harçlar, vergi cezaları, faiz gecikme zamları yeniden yapılandıracak. Askerlik para cezası, trafik para cezası, seçim cezası gibi idari para cezaları bu yasa teklifi ile yeniden yapılandırılacaktır. Kredi Yurtlar Kurumlar ile ilgili harç ve KYK borçları yeniden yapılandırılacaktır. SGK destek primleri, isteğe bağlı sigorta primi, bu tür alacakları yeniden yapılandırılıyor. En az başvuru sağlayarak mükelleflerin yapılandırılması sağlanacak. Mükellefler azami 18 taksit halinde ödeyecek."

CİHAN

Yorumlar