Erdoğan Bayraktar'ın Ailesi, 'Masum Yatırım'dan 114 Milyon TL Kazandı!

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve ailesinin aldığı arsa tek bir binayla kentsel dönüşüme sokuldu. Bayraktarların 2 yıllık kârları 72.4 milyon lira.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan Bayraktar'ın Ailesi, 'Masum Yatırım'dan 114 Milyon TL Kazandı!

Eski Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve ailesinin 2 sene öncelikle 42 milyon liraya aldığı Koşuyolu'ndaki 10 dönüm arsa tek bir binayla kentsel dönüşüme sokuldu. Aile, takribî 50 milyon lira vergi muafiyeti sağlanan arsadan 114.4 milyon lira gelir elde edecek. 2 yıllık kârları ise 72.4 milyon lira.

MÜTEAHHİTİN SÖZLERİ

'İstanbul Koşuyolu'ndaki 10 dönüm arsada tek bir yapı vardı, içerisinde de bir şahıs oturuyordu. Bu riskli yapı yardımı ile yeni işimiz kentsel dönüşüm projesi oldu. Gayrimenkul projemizden 80 milyon dolar (208 milyon lira) ciro bekliyoruz. Bunun yüzde 55'i arsa sahibinin. Kentsel dönüşümde en iri hisse arsa malikine düşüyor. İnşaatı oluşturan şirketler ufak karlarla ilerliyor. Ne yazık ki kapitalizm böyle bir şey.'

Bu sözlerin sahibi Ofton İnşaat Eş Başkanı İsmail Hakkı Altun. Projeyi öteki gayrimenkul projelerinden değişik kılan nokta ise arsanın sahibi. Arsanın sahibi eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile ailesi.

'GİZLİMİZ SAKLIMIZ YOK'

Hürriyet'in arsa ile alakalı sorularını cevap veren Altun, 'Projede arsa sahibi Bayraktar İnşaat. Gizlimiz saklımız bulunmamaktadır bu. Geçen sene Bayraktar İnşaat ile anlaştık' yanıtını verdi.

Bayraktar'ın Koşuyolu Emin Bey Sokak'taki takribî 10 dönümlük arsayı 22 milyon dolara aldığı ilk öncelikle basına yansımıştı. Daha sonra Bayraktar Hürriyet'e verdiği bir demeçte, vakayı doğrulamış ve aile şirketlerinin 'masum bir yatırım'ı şekilde tanımlamıştı. Ancak dün Oftan İnşaat Eş Başkanı İsmail Hakkı Altun'un izahatları Bayraktarlar'ın yaptığı yatırımın iki yılda net 72.4 milyon lira kazandığını ortaya çıkardı. Erdoğan Bayraktar ve ailesinin birlikte bulunduğu Bay­rak­tar İn­şa­at'ın 10 dönümlük ar­sa­yı ün­lü işada­mı Se­la­hat­tin Be­ya­zı­t'­ın oğ­lu Meh­met Mu­rat Be­ya­zı­t'­tan 2013'te satın almıştı. Şirket, arsa için 22 milyon dolar yani o günkü kurlarla 42 milyon lira ödemişti.

O ARSADA NE YAPILACAK?

Arsa sahibi bulunan Bayraktar İnşaat, arsada plan geliştirecek Ofton İnşaat ile hasılat paylaşımı modeliyle 2014'ün ikinci yarısında anlaşma yaptı. Anlaşmaya kıyasla arsa sahibi Bayraktar İnşaat, plan satışıyla elde edilecek gelirin yüzde 55'ini, müteahhit firma Ofton İnşaat ise yüzde 45'ini alacak. Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı Altun, 'Elysium Elit Koşuyolu' adını verdikleri projeden dün 80 milyon dolar hasılat beklediklerini, anlaşmaya kıyasla bunun 44 milyon dolarını arsa malikine vereceklerini açıkladı. Arsayı 42 milyon liraya piyasa Bayraktarlar, 44 milyon doların karşılığı bugünkü kurla 114.4 milyon lira kazanacak. Böylece yalnızca bir arsadan iki yılda net 72.4 milyon lira kâr etmiş olacak. Bu arada projenin bütün masraflarını müteahhit firma üstlenecek. Ayrıca projenin masrafının 'kentsel dönüşüm' avantajı kullanılarak azaltıldığı da ortaya çıktı.

50 MİLYON AVANTAJ

İsmail Hakkı Altun, arsanın içerisinde tek bir yapı ve tek bir celse olduğunu ve bu yapı riskli bulunduğu için kentsel dönüşüm kapsamına girdiklerini söyledi. Yani takribî 10 dönümlük bir arazi tek bir yapı ile kapsama sokuldu. Bu şu açıya geliyor; Bir plan kentsel dönüşüm kapsamına girince KDV oranı yüzde 18 değil yüzde 1 oluyor. İnşaatı oluşturan firma belediye ve ruhsatname harcı, iskan öncesi ve sonrası harcı, damga vergisi ve noter harcı ve tapu harcı ödemiyor. Çünkü 2012'de çıkan ve kamu içerisinde kentsel dönüşüm şekilde isimlendirilen 'Afet Riskli Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu' dönüşüm oluşturan yapım firmalarına avantaj sağlıyor. Eğer arsa dönüşüm kapsamına girmeseydi, müteahhit firma takribî 50 milyon liralık vergi yüküyle karşılaşacaktı. Bu vaziyette Bayraktar'a verilen yüzde 55'lik hasılat da azalacaktı. Böylece, Bayraktar kendi bakanlık çağında uygulamaya soktuğu 'kentsel dönüşüm'den ciddi bir yatırım elde etmiş oldu.

MİLYONLUK KÂRA GİDEN YOL NASIL AÇILDI

2012 yılında 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu' çıktı.

Bayraktar İnşaat Koşuyolu'ndaki 10 dönüm arsayı 2013 yılında satın aldı.

Bayraktar ailesi 2014'ün ikinci çeyreğinde Ofton İnşaat ile anlaştı.

Arsadaki tek yapı depreme karşı riskli ilan edildi. Proje kentsel dönüşüm kapsamına alındı.

'MASUM YATIRIM' DEMİŞTİ

Erdoğan Bayraktar, bakanlığı çağında şirketinin Koşuyolu'nda 42 milyon TL'ye arsa aldığını Hürriyet Gazetesi'ne verdiği izahat ile doğrulamıştı. Bayraktar, 21 Temmuz 2014'te yayımlanan haberde şu ifadeleri kullandı: 'Benim kurduğum ve 1994 yılından sonra çocuklarıma bıraktığım firma Koşuyolu'nda arsa almış onu sorun yapıyorlar. Çok makul, fazla fazla masum. Hiçbir vergi suistimali yok, sigorta suistimali yok. Gizli gizli değil ki. Şirket benim ve yüzde 7 hissem var. Özünde ben kurdum, ben büyüttüm. Ama son 20 yıldır işleri çocuklarım devam ettiriyor. Ben bürokrasiye girince firma fazla fazla büyüyemedi. Ama şirketin mal varlığı 70-80 belki 100 milyon, belki daha fazladır.' (Kaynak:Hürriyet)

BAYRAKTAR AİLESİNDEN AÇIKLAMA

Haberin yayınlanmasının arkasından Bayraktar ailesi bir izahat yaptı.

İşte o izahat;

Basın ve Kamuoyunun dikkatine;

06.03.2015 tarihli Hürriyet Gazetesi'nin birinci sayfasında manşetten duyurulup, iktisat sayfasında yayınlanan 'Muhteşem Dönüşüm' başlıklı uydurma habere ilişkin itiraz ve mecbur izahatdır.

Haberde bahsi geçen arsa 42 yıllık bir firma bulunan Bayraktar İnşaat'a ilişkin olup 07.02.2014 tarihinde imzalanan sözleşme ile Ofton İnşaat A.Ş.'ye 'hâsılat paylaşım modeli' ile devredilmiştir.

Haberin içeriğinde belirtilen kentsel dönüşüm ve vergi muafiyetleri ile alakalı olarak, ne sözleşme esnasında ne de daha sonra Bayraktar İnşaat'ın bir müracaatı bulunmamaktadır. Bu bağlamda şu an var bulunan Kentsel Dönüşüm uygulamasının Bayraktar İnşaat'a sağlayacağı bir muafiyet ve bir avantajdan söz etmek olası değildir.

Kaldı ki bu arsa üstünde riskli yapı tespiti ile arsanın kentsel dönüşüm kapsamına alınması var yasanın ruhuna aykırıdır, yanlıştır ve hatta aleni suçtur.

Bu çerçevede haberde bahsedildiği bunun şeklinde Bayraktar İnşaat'ın bu uygulamadan kaynaklı herhangi bir ek gelir elde etmesi de olası değildir. Bayraktar İnşaat, arsa sahibi şekilde bu anlaşma çerçevesinde elde edeceği yekün gelirin %18 KDV'sini ve de %20 Kurumlar Vergisini bizzat ödemekle mükelleftir ve ödeyecektir.

Yine haberde ima edilen Kentsel Dönüşüm piyasası muafiyetinin 'Sn. Erdoğan Bayraktar'ın Bakanlık yaptığı dönemde' alındığı ise tam olarak asılsız, kusur ve bu vaziyette kasıtlı ithamdır.

Bu haber içeriğinin Bayraktar İnşaat, Sn. Erdoğan Bayraktar ve ailesi ile ilgisiz olmasına rağmen, fotoğrafların ve ailenin adı kullanılarak haber yapılması, matbuat yayın ahlak ve ilkelerine aykırı, bununla birlikte da gerçekle bağdaşmayan bir habercilik anlayışıdır.

Sn. Erdoğan Bayraktar ve ailesinin benlik haklarına aleni hücum niteliğinde bulunan bu uydurma haberin cevap ve hukuki hakları gizli kalmak üzere ivedilikle düzeltilmesini istek ediyoruz.

Saygılarımızla.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar