Erdem Başçı: Türkiye cari açığı rahat finanse edebilecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, cari açığın finanse edilebileceğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Erdem Başçı: Türkiye cari açığı rahat finanse edebilecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, cari açığın finanse edilebileceğini vurguladı. Başçı, ”Banka borçlanması, banka dışı borçlanma artı doğrudan yatırımlar... Bu kalemler cari açığı finanse etmeye yetiyor. Bir miktar daha cari açık daralacağı için gelecek sene çok rahat bir şekilde biz bunu finanse edebileceğiz.” dedi.


Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan 'Para Politikaları' başlıklı toplantıya, TCMB Başkanı Başçı, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu'nun yanı sıra Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Osman Saffet Arolat'ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda Adil Sani Konukoğlu, sanayicilerin 2014 talep ve tahminlerini ele alırken, Erdem Başçı da para politikalarını sunumla değerlendirdi.

ABD’deki ekonomik gelişmelerin diğer dünya ülkelerini etkilemesine yönelik değerlendirmede bulunan Başçı, şu açıklamaları yaptı:

“Cuma günü ne oldu. İşsizlik yüzde 7’ye düştü. Artık herhalde başlarlar. Parasal genişlemeyi yavaşlamaya herhalde başlarlar. 10 dakika sürdü etkisi. 10 dakika işte döviz kurları birazcık yükseldi, faiz oranları birazcık yükseldi. 10 dakika sonra bunun diğer ülkelere ne alakası var dedi yatırımcılar. Amerika’da böyle bir şey oluyor, dünyanın geri kalan kısmında bunlarla hiçbir alakası yok. Doğru teşhis koydular ve hızla normalleşme başladı. Bu son derece iyi haber. Bizim son Mayıs ayından bu yana aldığımız en güzel haber bu. Piyasa artık bu fiyatlama işini doğru yapmaya başlıyor yavaş yavaş. Ve diyorlar ki, Amerika ayrı diğer ülkeler ayrı, her ülkenin kendi durumuna göre karar verilir. Bunu biz aylardır söylüyorduk. Ama piyasanın bu noktaya gelmesi güzel. Demek ki şimdi artık ne zaman başlarlarsa başlasınlar önemli değil.”


Türkiye’nin cari açığı finanse edebileceğini belirten Başçı, “Bu portföy yatırımları hiç olmasa Türkiye bu cari açığı finansa edebilir mi sorusunun cevabı bu grafikte var. Cevap; evet. Türkiye bu cari açığı finanse edebilir. Banka borçlanması, banka dışı borçlanma artı doğrudan yatırımlar... Bu kalemler cari açığı finanse etmeye yetiyor. Bir miktar daha cari açık daralacağı için gelecek sene çok rahat bir şekilde biz bunu finanse edebileceğiz.” ifadelerini kullandı.

İthalat ve ihracat endeksine de değinen Başçı, hafif dalgalanmalara rağmen rakamların iyiye gittiğini aktardı. Karşılama oranlarının ortalamasına bakıldığında pozitif eğilimlerin olduğunu savunan Başçı, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“İhracat tarafına baktığımızda orada da ortalamada yaklaşık burada arkadaşlar 3 puan gibi hesaplamışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre karşılama oranı 3 puan hep artarak gitmiş. Tabi dalgalanmalar var aydan aya. İniş çıkışlar var özelikle bu grafiği ben ham haliyle size göstermek istedim. Çünkü bu dalgalanmalardan çok fazla tedirgin olmamak lazım. Karşılama oranı mesela bir ay iner, bir ay çıkar. Fakat ortalamasına baktığınızda pozitif eğilim var. Bu demek ki trend cari açık giderek iyileşecek. 2014’te de biz bu iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. Özet olarak şunu söyleyebilirim. Karşılama oranının büyük bir ihtimalle önümüzdeki sene yüzde 65, 70 puanında hareket etmesi mümkün. Hatta biraz daha belki iyileşebilirse bizim için iyi olabilir. O yönde gelişmeler olumlu.”


CİHAN

Yorumlar