Erdem Başçı: Çok büyük faiz indirimi beklenmemeli

Merkez Bankası Başkanı Doç. Dr. Erdem Başçı, faiz indirimiyle ilgili olarak 2002 sonrası yaşananları örnek gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Erdem Başçı: Çok büyük faiz indirimi beklenmemeli

Merkez Bankası Başkanı Doç. Dr. Erdem Başçı, faiz indirimiyle ilgili olarak 2002 sonrası yaşananları örnek gösterdi. Başçı, "İmkan oldukça faiz indirildi ve iyi noktaya getirildi. Enflasyonda böylece düştü. Bu önümüzdeki aylarda doğru olur. Ne kadar erken olur zamanlaması bunu kurul taşıyacak. Ama çok büyük faiz indirimi beklenmemelidir. Ölçülü adımlarla gidilmelidir. Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri izlemek gerekir. Daha iyi olur." dedi. Siyasilerin bu konudaki açıklamalarının normal olduğunu ancak dış dünyaya bunu iyi anlatmak gerektiğini ifade eden Başçı, "Siyasilerin açıklamalarını dışarıya iyi anlatmak gerekir. Merkez Bankası’nın bağımsızlığına halel getirmez diye.” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kayseri'de para politikaları konulu bir konferans verdi. Kayseri Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen konferansta Başçı, işadamlarının sorularına da cevap verdi. Başbakan’ın faiz oranlarıyla ilgili açıklamaları ve müdahalesinin sorulmasına da burada cevap veren Başçı, şunları söyledi:

“Bu soru daha öncelerde soruldu. Ben özellikle vurgulamak istediğim bunun yurtdışından algılanmak istediği algılanmasıyla ilgili zorluğumuz oldu. Aralık ve Ocak ayında. Yoksa Türkiye’de vatandaşlarımız, işadamlarımızın, siyasetçilerimiz de gayet iyi biliyor. Merkez Bankası sadece ekonomik vergilere baktığını, kanunun 4. maddesi çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini biliyor. Siyasetçiler de biliyor. Vatandaşımız da bunu yadırgamıyor. Dile getirilebilir ama Merkez Bankası gerekeni yapar diye düşünüyor. Yurtdışında alışık bir durum değil. Diğer ülkelerde siyasetçiler genellikle Merkez Bankası politikalarıyla ilgili çok konuşmuyor. Ben Davos’a gidemedim. Başkan yardımcımız katıldı. Oradaki toplantıda döviz kurları ile ilgili Alman Maliye Bakanına soru sormuş. Bakan, bu benim konum değil. Avrupa Merkez Bankası Başkanının konusudur. Başkan da çıktı. Onu da bulursanız sorun demiş. Orada o tür bir kültür var. Orada bu var ama burada bu var. Konuşulabilir. Merkez Bankası teknik açıdan karar verir. Özgürce konuşulur. Bunu da yurtdışına anlatmak gerekir. Merkez Bankası’nın bağımsızlığa halel getirmez diye.”

“Para politikası ile ilgili azami bilgileri veriyoruz.” diyen Erdem Başçı, tüketici ve ticari kredilerle ilgili olarak atılan adımlar hakkında şu bilgileri verdi:

“Merkez Bankası’nın elinde iki tedbir var. Biri miktardır. Zorunlu karşılıkların miktarı. Diğeri bunların gerekirse ödenecek telafi faizi. Bankalar Birliği ile toplandık. Orada Merkez Bankası gerek görürse sektörün arkasında durup gereken tedbiri alacaktır. Biz şu an tüketici kredilerinin büyüme hızının yavaşlaması, ticari kredilerinin hızının daha yüksek olmasından memnunuz. Bunu ilerde alabiliriz. Biz yine de kurul toplantısında değerlendiririz. Kredilerde haddinden fazla yavaşlama olursa gereken tedbiri alınır. Kısa vadeli faizlerin kendisi ile ilgili ara toplantı yapmaya ihtiyaç yok. Kısa vadeli faizler yüzde 12’de. Biz onu 12-11,50 arasına çektik. Gerekirse biz onu 10 ile 11,50 arasına da çekebiliriz. Bunu likidede politikası ile günlük olarak faiz indirimi yapabiliyoruz. Bunun için bir toplantıya ihtiyaç yok. Kurul toplantısına bakarız, ölçülü adım atmak gerekirse ihtiyaç görürsek bunu yaparız.”

"FAİZDE BÜYÜK BİR İNDİRİM BEKLENMEMELİDİR"

Faiz indirimle ile ilgili beklentileri de cevap veren Erdem Başçı, Merkez Bankası olarak izledikleri politikayı anlatarak, şunları söyledi:

“Daha öncede yaptık. Euro bölgesindeki borç krizinde de yaptık. Adım adım, küçük küçük faiz artırımları yaparak, ondan sonra durumu izleyerek adım adım faizler indirimleri yapmak yerine, ani ve yapabileceğimizin azamisini baştan yapıp daha sonra şartlar iyileşirse adım adım faizleri indirmek. Bunu daha önce yaptık. Başarılı olduk. Mevcut dış belirsizliklerde göze alınınca daha yararlı yaklaşım. Şöyle bir problem ortaya çıkıyor. Ardı ardına her ay 50 basma faiz artıran ülkelere bakınca uzun vadeli faizleri yüksek. Brezilya öylesine. Çünkü nerede duracağını bilmiyor. Onunda fiyatları daha da yüksek oluyor. Biz şu an ki enflasyon ve faiz oranlarını dikkate alarak, bu politika cevap verirse, kademeli olarak indiriyoruz. Ama sıkı duruşumuzu sürdürüyoruz. Hem güveni hem istikrarı koruyarak faiz indirimi yapıyoruz. 2002 yılında da bu yapıldı. Faizler yüzde 70’lerde idi. İmkan oldukça faiz indirildi ve iyi noktaya getirildi. Enflasyonda böylece düştü. Bu önümüzdeki aylarda doğru olur. Ne kadar erken olur zamanlaması bunu kurul taşıyacak. Ama çok büyük faiz indirimi beklenmemelidir. Ölçülü adımlarla gidilmelidir. Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri izlemek gerekir. Daha iyi olur.”

"2015’DE YÜZDE 5 ENFLASYON MÜMKÜN"

Doç. Dr. Erdem Başçı, enflasyonla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:

“Enflasyonla ilgili olarak iki tane şart bir araya gelirse yüzde 5 mümkün görünüyor. Baz etkileri bize yardım edecek. Döviz kuru istikrar kazandığı takdirde yatay bir seyirde izlese oradaki baz etkisiyle enflasyon 2015 yılı yaz aylarına doğru düşmesi beklenir. Artı talep koşulları var. Arzı destekleyen ama talebi yavaşlatan bir bileşim var. Şu an o uygulama sonuç verdi. Orada gecikmeler bir yıl sürüyor. Enflasyona etkisi. Arz talep çıktı açığı tarafından bakılınca. Orada yine yaz aylarını işaret ediyor. 2015 yılı yaz aylarında enflasyonun yüzde 5’e düşmemesi için beklentiler yukarda kalır. Kira fiyatları, ücretlerin fiyatlamasında ısrarla çok daha yüksek katı bir fiyatlama olabilir. Bu riski olabilir. İletişimle kuvvetli bir şekilde ne yapmak istediğimizi anlatarak enflasyon aşağı doğru çekilmelidir. O olduğu ve ilave bir şok yaşamadığımız takdirde yurt içi ve dışından gelecek bir olay olmazsa yüzde 5’e ulaşabilir. Yeter ki beklentiler çok fazla bozulmasın.”

“Piyasa uzun vadeli enflasyon beklentilerini korudu.” diyen Başçı, “Yüzde 6,5-7 arasında 10 yıl vadeli enflasyon beklentisi mutlu olduğumuz bir beklenti değil. 5’e doğru gelmeliydi. Ama bu rakamda piyasa beklentilerince normaldi. Piyasa bizim yapmamak istediğimizi iyi anladı.” dedi.

Konferans sonunda Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Erdrem Başçı’ya plaket verdi.
CİHAN

Yorumlar