EPDK, güneş enerjisi için yakında ihaleye çıkacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, “Güneş enerjisine ilişkin dosyaları aldık.

Google Haberlere Abone ol
EPDK, güneş enerjisi için yakında ihaleye çıkacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, “Güneş enerjisine ilişkin dosyaları aldık. Bir takım eksikliklerimiz var. Kısa süre sonra ihale sürecine gelmiş olacağız. Kısaca Türkiye kısa süre sonra tüm enerji kaynaklarından yararlanacaktır.” dedi.

Köktaş, düzenlediği basın toplantısında uluslararası enerji verilerine göre dünyada 37,4 trilyon dolar yatırım yapılacağını belirtti. Bunun rakamın 16,9 trilyon doların elektriğe yapılacağını ifade eden Köktaş, Türkiye’de enerji sektörünün tüm segmentlerinde önemli bir büyüme gerçekleştiğini kaydetti.

Enerji sektörü son 6 yıldır ekonominin lokomotif sektörlerinden biri haline geldiğini dile getiren Hasan Köktaş, doğrudan yabancı sermaye girişimine bakıldığında, enerji sektörünün en fazla payı alan sektör olduğunu anlattı. Enerji sektörünün temel trendlerinin çok iyiye doğru gittiğini ifade ederek, bu gelişmeye katkısı olan herkese ben teşekkür etti. Türkiye'nin elektrik ve doğalgazda dünyada en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi olduğunu ifade eden Köktaş, “EPDK toplamda 30 binin üzerinde lisans vermiştir. Sektörün büyüklüğünü ve cesametini de ifade etmeye çalıştım. Sektörde çok büyük bir dönüşüm dönemini yaşadık. EPDK olarak bireysel ve kurumsal dönüşüm gerçekleştirdik. EPDK olarak ilave görevler de üstendik. Kanunla tanınan sınırların içinde sektöre ilişkin önemli görevler üslendik. Bu dönemde bir çok konuyu değiştirdik.” diye konuştu.

“OLAĞANÜSTÜ GAYRET İÇERİSİNDEYİZ”

2013 yılını 64 bin megawatt (MW) kurulu güçle tamamladıklarını da anlatan Köktaş, son 11 yılda Türkiye elektrik kurulu gücünü ikiye katladığını, elektrik üretiminin ciddi bir şekilde arttığını söyledi. Bu dönem içerisinde yaklaşık 23 bin 500 MW’nin son 6 yılda devreye alındığını anlatan Köktaş, olağan üstü bir gayret içerisinde olduklarını aktardı.

EPDK Başkanı Köktaş, 2013 yılında 137 tane irili ufaklı tesis topluluğunun yapıldığını da bildirdi. Toplam kurulu gücün yarısının yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildiğini aktaran Köktaş, “Türkiye elektrik üretiminde hemen hemen tüm kaynakları kullanmaktadır. Nükleer ve güneş enerjisi hazır. Güneşle ilgili alt yapı yatırmalarını yaptık. TEİAŞ’ın her yıl ihale yapma yolu ile prensiplerini belirledik. Ciddi ve doğru sayılabilecek eleştiri ve doğrulara cevap üretmiş olduk. Güneş enerjisine ilişkin dosyaları aldık. Bir takım eksikliklerimiz var. Kısa süre sonra ihale sürecine gelmiş olacağız. Kısaca Türkiye kısa süre sonra tüm enerji kaynaklarından yararlanacaktır.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar