Enflasyon Raporu 2016-III

- Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya: (1) - "Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 sonunda yüzde 6,6 ila yüzde 8,4 aralığında orta noktası yüzde 7,5, 2017 sonunda ise yüzde 4,3 ila yüzde 7,7 aralığında orta noktası yüzde 6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" - "Yakın dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü hareketlenme ve tütün fiyatlarındaki ayarlamalar, temmuz ayında enflasyonun belirgin bir şekilde yükselmesine neden olacaktır" - "2016 ve 2017 yıl sonu tüketici enflasyon tahminlerini de değiştirmemiş bulunuyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Enflasyon Raporu 2016-III

ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, "Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 sonunda yüzde 6,6 ila yüzde 8,4 aralığında orta noktası yüzde 7,5, 2017 sonunda ise yüzde 4,3 ila yüzde 7,7 aralığında orta noktası yüzde 6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." dedi.

Çetinkaya, "Enflasyon Raporu 2016-III"ün tanıtımı amacıyla Marriott Otel'de düzenlenen toplantıda yaptığı sunumda, gelecek döneme yönelik enflasyon tahminlerinde bir önceki rapora göre değişiklik yapmadıklarını söyledi.

Başkan Çetinkaya, "Enflasyonu düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu altında, enflasyonu yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağı, 2016 yılında yüzde 7,5'e, 2017 yılında yüzde 6'ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2016 sonunda yüzde 6,6 ila yüzde 8,4 aralığında orta noktası yüzde 7,5, 2017 sonunda ise yüzde 4,3 ila yüzde 7,7 aralığında orta noktası yüzde 6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Nisan Enflasyon Raporu'nun ardından Türk Lirasının dalgalı bir seyir izlediğini ve petrol fiyatlarının bir miktar yükseldiğini, ithalat fiyatlarının ise nisan tahminlerine oldukça yakın bir seyir izlediğini belirten Çetinkaya, gelecek dönemde TL cinsi ithalat fiyatlarının önceki rapor dönemine kıyasla daha yüksek olacağını öngördüklerini bildirdi. Yılın ikinci yarısında iç talepteki ılımlı seyre bağlı olarak bu gelişmenin enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağına dikkati çeken Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Yakın dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü hareketlenme ve tütün fiyatlarındaki ayarlamalar, temmuz ayında enflasyonun belirgin bir şekilde yükselmesine neden olacaktır. İlerleyen dönemde gıda fiyatlarında aşağı yönlü bir düzeltme yaşanacağını öngörüyoruz. Ayrıca kısa vadeli çekirdek enflasyonda bir önceki rapor dönemine kıyasla yıl genelinde daha ılımlı bir seyir bekliyoruz. Tütün fiyatlarındaki artışın 2016 sonu enflasyon tahminini önceki rapora kıyasla yükseltici etkide bulunacağını, ancak temel enflasyon eğiliminde gözlenen iyileşme ve iktisadi faaliyetteki gelişmelerin bu artışı telafi edeceğini tahmin ediyoruz. 2016 ve 2017 sonu tüketici enflasyon tahminlerini de değiştirmemiş bulunuyoruz."

(Sürecek)

Yorumlar