Enerjide yatırım zamanı

- E.ON Üst Yöneticisi Teyssen: - "Yatırım yapmak için düşük enerji fiyatları bir fırsattır" - "Türkiye'de özel sektörün çok ciddi yatırımlar yapması gerekir"

Google Haberlere Abone ol
Enerjide yatırım zamanı

İSTANBUL (AA) - Sabancı Holding’in Enerjisa’daki Alman ortağı E.ON'un üst yöneticisi Johannes Teyssen, geçerli olan düşük enerji fiyatlarının yatırım yapmak için uygun bir ortam oluşturduğunu belirterek, "Petrol fiyatları 10 yıl sonra birden patlarsa, tüketiciler 'ben bundan etkilenmek istemiyorum, doğru yatırımlar yapılsın' diyebilir. Türkiye’de özel sektörün çok ciddi ve büyük yatırımlar yapması gerekiyor." dedi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilen 7. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu’nda konuşan Johannes Teyssen, enejide yatırım yapmak için uygun bir dönemde bulunulduğunu belirtti.

Türkiye'de sektöre yatırım yapılabilmesi için piyasanın istikrarlı ve destekleyici olması gerektiğini vurgulayan Teyssen, "Yatırım yapmak için düşük enerji fiyatları bir fırsattır. Petrol fiyatları 10 yıl sonra birden patlarsa, tüketiciler 'ben bundan etkilenmek istemiyorum, doğru yatırımlar yapılsın' diyebilir. Türkiye'de özel sektörün çok ciddi yatırımlar yapması gerekir. Devletin tek başına yatırım yapmasının ticari denge açısından çok akıllı bir adım olacağını düşünmüyorum. Piyasa istikrarı sağlanırsa ve destekleyici olunursa, bu sayede yatırımcılar bu kadar sermaye yoğun bir oranda yatırım yaparlar, bu sayede sektörün uzun vadeli ihtiyaçları karşılanır." diye konuştu.

- Yerel kaynakların önemi

Türkiye’nin yerel kaynaklarını devreye sokmakta çok haklı olduğunu belirten Teyssen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Enerji ileride çok daha yerel olacak. Gelecekte iletim ağlarının önemi giderek azalacak, yerel ağların önemi artacak. Yerel bölgesel ağlar, yenilenebilir enerjiyle beraber, en büyük büyümenin olacağı alanlar haline gelecek. Bizim E.ON olarak faaliyetlerimiz kapsamında ele aldığımız enerjinin yüzde 80’i yenilenebilir enerji. Türkiye’de bu oran yüzde 30 düzeyinde, kırsal kesimde biraz daha farklı. Türkiye’de şehirler temel itici güç olmaya devam edecektir, ama kırsal kesimi de göz ardı etmemek gerekiyor. Türkiye'nin hidroelektriğe de fosil yakıtlara da ihtiyacı devam edecektir. Türkiye’nin doğalgaza ihtiyacı olacaktır. Ancak bu sayede yenilenebilir enerjideki üretim değişkenlikleri telafi edilebilecektir."

Teyssen, Türkiye'nin yerel kömür kaynaklarından da geçiş döneminde yararlandığına dikkati çekerek, "Biz de Tufanbeyli’de devreye aldığımız santralle bunu yaptık. Burada önemli olan fosil ithalatının ticari denge üzerindeki olumsuz etkisini unutmamak. Bunu dengelemek için de yerel kömür ve hidroelektrik kaynaklarından yararlanmak lazım. Bu akıllı bir uyum sağlama stratejisidir." ifadesini kullandı.

Yorumlar