Enerji Yatırımlarında Kamulaştırma Çalıştayı

- Sonuç bildirgesinden: - "İmar çalışmaları yapılırken elektrik dağıtım şirketlerinin görüşü alınarak trafo yerleri belirlenmelidir" - "Kamulaştırma yönetmeliği çıkartılması uygulamada yaşanan sorunların giderilmesine katkı sağlar"

Google Haberlere Abone ol
Enerji Yatırımlarında Kamulaştırma Çalıştayı

ANKARA (AA) - Enerji Yatırımlarında Kamulaştırma Çalıştayı sonuç bildirgesinde, imar çalışmaları yapılırken elektrik dağıtım şirketlerinin görüşünün alınması gerektiği bildirildi.

Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü tarafından, enerji yatırımlarındaki kamulaştırma çalışmalarında yaşanan sorunlar ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, imar çalışmaları yapılırken, trafo yerlerinin elektrik dağıtım şirketlerinin görüşü doğrultusunda belirlenmesi gerektiği belirtildi.

Kamulaştırma işlemlerinde kamu kurum ve kuruluşları arasında farklı uygulamalar ve koordinasyon eksikliğinin olduğuna dikkat çekilen bildirgede, kamulaştırma yönetmeliği çıkartılmasının, uygulamada yaşanan sorunların giderilmesine katkı sağlayacağı ifade edildi.

Bildirgede, parsel bazında kamulaştırma kararı alınması uygulamasından vazgeçilerek proje bazlı kamulaştırma yoluna gidilmesi gerektiği kaydedildi.

Kıymet takdir komisyonları tarafından yapılan tespit işlemlerinde uzmanların görevlendirilmesi gerektiği belirtilen bildirgede, bu komisyon tarafından yapılan bedel tespitlerinin alt ve üst limit şeklinde belirlenerek uzlaşma komisyonuna bu limitler dahilinde pazarlık yapma yetkisinin verilmesinin, yargı yoluna gidilmeden uzlaşma imkanı sağlayacağı aktarıldı.

Kamulaştırmaya esas işlemlerin yapılabilmesi için TAKBİS gibi ulusal veri tabanı uygulamalarının elektrik dağıtım şirketlerinin de kullanımına açılması gerektiğinin belirtildiği bildirgede, şu ifadelere yer verildi:

"İmar çalışmaları yapılırken elektrik dağıtım şirketlerinin görüşü alınarak trafo yerleri belirlenmelidir. Kamulaştırma işlemlerinde EPDK tarafından kamulaştırma kararı alınmakta, daha sonraki süreçte kamulaştırma işlemleri üretim yatırımları için Milli Emlak Genel Müdürlüğü, dağıtım tesisleri için TEDAŞ tarafından yapılmaktadır. Ancak bu uygulama kamulaştırma işlemlerinin hızlı ve etkin şekilde yapılmasını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle üretim yatırımlarında kamulaştırma işlemlerinin EPDK tarafından, dağıtım tesislerinin kamulaştırılmasının ise TEDAŞ tarafından yapılmasının daha uygun olacağı önerilmiştir. Bu çerçevede, kamulaştırma yönetmeliği çıkartılması uygulamada yaşanan sorunların giderilmesine katkı sağlar."

Yorumlar