Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak:

- "Yatırım ortamının iyileştirilmesi için birçok düzenleme getirdik, getireceklerimiz var. En kötü senaryoda dahi Türkiye'nin bu süreci hızlı bir şekilde yönetebilecek kapasitesi ve altyapısı var" - "Bu kurumların (kredi derecelendirme kuruluşları) metodolojileri ve kararlarının ne kadar siyasi olup, olmadığını az çok biliyoruz. S&P'nin not indirme kararının da pek bir ehemmiyeti yok" - "Sonuçta elektrik sistemiyle alakalı yaşanabilecek sıkıntı birçok müdahaleye de olumsuz etki edebilirdi. Bakanlığımız da başarılı ve kahramanca bir mücadele verdi"

Google Haberlere Abone ol
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak:

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu düşürebileceğine yönelik açıklamaları hakkında, "Yatırım ortamının iyileştirilmesi için birçok düzenleme getirdik, getireceklerimiz var. En kötü senaryoda dahi Türkiye'nin bu süreci hızlı bir şekilde yönetebilecek kapasitesi ve altyapısı var." dedi.

Albayrak, NTV canlı yayınında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasındaki süreçle ilgili soruları cevapladı. Kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard&Poors'un (S&P) Türkiye'yi resmi olarak derecelendiren bir kurum olmadığını belirten Albayrak, Türkiye'nin sadece Moody's ve Fitch ile anlaşması olduğunu hatırlattı.

Daha önce özel sektördeki çalışmalarında bu tür kurumlarla yakın iletişim kurduğunu belirten Albayrak, "Bu kurumların metodolojileri ve kararlarının ne kadar siyasi olup, olmadığını az çok biliyoruz. S&P'nin not indirme kararının da pek bir ehemmiyeti yok." ifadelerini kullandı.

Albayrak, bütçe performansı, ihracat, ithalat, borç stoğu ve piyasaya enjekte edilen iklim gibi kriterlerde Türkiye'nin iyi bir noktada olduğuna işaret ederek, "Yatırım ortamının iyileştirilmesi için birçok düzenleme getirdik, getireceklerimiz var. En kötü senaryoda dahi Türkiye'nin bu süreci hızlı bir şekilde yönetebilecek kapasitesi ve altyapısı var. Ben ekonominin kendi dinamikleri içerisinde bir risk görmüyorum." diye konuştu.

- Elektrikte başarılı operasyon

Darbe girişiminin yaşandığı gece Türkiye'deki bütün kritik noktaların elektriğinin kesildiğini açıklayan Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığındaki yetkililerle koordineli bir şekilde önemli adımlar attıklarını anlattı.

Albayrak, enerjinin bu tip durumlarda ne kadar önemli olacağıyla ilgili çalışma yaptıklarını dile getirerek, "Sonuçta elektrik sistemiyle alakalı yaşanabilecek sıkıntı birçok müdahaleye de olumsuz etki edebilirdi. Bakanlığımız da başarılı ve kahramanca bir mücadele verdi." ifadelerini kullandı.

- "O diyorsa vardır bir bildiği" anlayışı

Türkiye'nin son 10 yılda çok farklı bir iklimi tecrübe ettiğini ve her birinde farklı bir darbe teşebbüsü ile tanıştığını aktaran Albayrak, toplumsal dönüşüm açısından müthiş bir kazanımın ortaya çıktığını söyledi.

Albayrak, Türkiye'nin son dönemlerde Brezilya, Güney Amerika gibi bölgelerle benzer sorunları yaşamasına rağmen, siyaset ve ekonomi açısından dimdik ayakta olduğunu, Türk milletinin de daha fazla kenetlendiğini vurguladı.

"Bu sürecin içinden millet olarak çıkarsak Türkiye'yi başka bir ufuk, yeni bir vizyon bekliyor" diyen Albayrak, şunları söyledi:

"79 milyon insanın bu darbe girişimini kimin kurguladığından şüphesi yok. Yaverin söyledikleri, diğerlerinin ifadeleri bunu teyit eder nitelikte. Bu yapının dönüştürüldüğü, beyninin yıkadığı birçok insana şahit oldum. Bu yapının bu kadar sapkın bir yapıya dönüşebileceği hikayesi çok dramatik. IŞİD veya PKK'dan daha tehlikeli, çünkü bu örgütlerde eğitimsiz cahil birine bomba bağlayıp patlatmak daha kolay, ama bu örgütte (FETÖ) zeka açısından, eğitim açısından yetişmiş insanlar var."

Bakan Albayrak, yurtdışında konuştuğu insanlara bu örgütün sapkınlığını anlatmaya çalıştığında "o diyorsa vardır bir bildiği" şeklinde yanıt aldığını, FETÖ'nün bu kadar beyni yıkanmış bir yapı olduğunu anlattı.

Türk milletinin her şeyin farkında olduğunu ifade eden Albayrak, "Bundan sonra bu sürecin normalleşmesi için el birliğiyle devam etmemiz lazım, ciddi anlamda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Türkiyenin uzun yıllardır beklediği bir resim aslında bu birlik, konu vatansa gerisi teferruattır lafı bir kez daha ortaya çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin bölge özelinde bakıldığında güvenilir ve bölgeyi iyi bilen tek ülke olduğuna işaret eden Albayrak, "Türkiye'nin dostluğu, stratejik beraberliği her zamankinden daha kıymetli. Sadece Türkiye'nin değil, her ülkenin sorunu terör. Samimiyetle bir iş birliğini tüm paydaşların göstermesi gereken bir dönemden geçiyoruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar