Enerji iletim hatlarına 300 milyon liralık fiber optik yatırımı yapacak

İletişim şirketi Vodafone, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) enerji iletim hatlarında bulunan fiber optik ağın kullanım hakkı ihalelerini 15 seneliğine aldı.

Google Haberlere Abone ol
Enerji iletim hatlarına 300 milyon liralık fiber optik yatırımı yapacak

İletişim şirketi Vodafone, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) enerji iletim hatlarında bulunan fiber optik ağın kullanım hakkı ihalelerini 15 seneliğine aldı. Şirket, bu ağa ihale bedeli olan 128 milyon lira dâhil 300 milyon lira altyapı yatırımı yapmayı planlıyor.

Vodafone’un TEİAŞ’tan kullanım hakkını aldığı fiber kablolar, ilk etapta 3x100 Gbps’lik kapasite sunacak. Ek yatırımlarla maksimum kapasite 80x100 Gbps’yi bulacak. Avrupa’dan Asya’ya ses ve veri gönderimini kolay kılacak kablolara dair detaylar Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt tarafından basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda ilk olarak yatırımlara değinen Gökhan Öğüt, şirketin 4,5 senede altyapıya 3,7 milyar lira harcadığını; ekipman sayısını 3 katına çıkardığını aktardı. Vodafone Türkiye’nin TEİAŞ’tan kullanım hakkını aldığı hat ile fiber ağını 2,5 katına çıkaracağını belirten Öğüt, şunları ifade etti:

“13 Aralık’ta Ankara’da TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır ile önemli bir anlaşma yaptık. Bu anlaşma TEİAŞ enerji ağlarında fiber optik hatların kullanım haklarının ihalesi ile ilgiliydi. Mayıs ayında başlayan ihale safhası 1 Temmuz’da yapılan açık artırım ile tamama erdi. Vodafone olarak 15 sene için 128 milyon lira bedelle TEİAŞ fiber ağlarının kullanım haklarını elde ettik. Bu 128 milyon lira dahil 2 sene içinde 300 milyon liraya varan yatırım yapacak, Türkiye’yi uçtan uca kuşatacağız.”

Öğüt, fiber yatırım ile Vodafone Avrupa’nın fiber ağını doğuya bağlayacağını dile getirdi.
CİHAN

Yorumlar