Enerji Bakanı Yıldız: Kuzey Irak'taki petrol ihtiyacını TÜPRAŞ karşılayabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Kuzey Irak'taki petrol ihtiyacını TÜPRAŞ karşılayabilir ancak bunun nakliyesi, özellikle Habur Sınır Kapısı’nda çok ciddi kuyrukların oluşmasına ve bu kuyrukların artmasına sebep olacak.”...

Google Haberlere Abone ol
Enerji Bakanı Yıldız: Kuzey Irak'taki petrol ihtiyacını TÜPRAŞ karşılayabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Kuzey Irak'taki petrol ihtiyacını TÜPRAŞ karşılayabilir ancak bunun nakliyesi, özellikle Habur Sınır Kapısı’nda çok ciddi kuyrukların oluşmasına ve bu kuyrukların artmasına sebep olacak.” dedi. Aydın'ın Germencik ilçesinde iki jeotermal enerji tesisini açan ve birinin de temelini atan Yıldız, Kuzey Irak’ta yaşanan petrol sıkıntısı ve Soma’daki maden faciasının ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Kuzey Irak’tan sevk edilen petrol konusundaki son gelişmeler ve sürecin Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini değerlendiren Bakan Yıldız, Beyci Santrali’nin üretim faaliyetini durdurması sebebiyle ham petrol sevkiyatı yapılamadığını belirtti: “Bu santral yalnızca Erbil’in, Kerkük’ün ve Musul’un değil, ayrıca Süleymaniye’nin de petrol ürünleriyle alâkalı ihtiyacını karşılayan bir santraldi. Günde yaklaşık 4 bin ton civarında benzin ihtiyacı anlamına geliyor. Bu ihtiyacın Türkiye’den karşılanması yönünde bize bir talep geldi. Şu anda zaten tankerler vasıtasıyla alınan ham petrolün, uluslararası arenada petrol ürünleriyle takasları söz konusuydu ama bu yeni gelişme, daha fazla bir ihtiyaç olduğunu ortaya koydu.”

'GÜMRÜK BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞECEĞİZ'

Bu ihtiyacın TÜPRAŞ tarafından karşılanabileceğini söyleyen Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Bu işin lojistiğinin nasıl düzenleneceğiyle alâkalı Gümrük Bakanlığımız'la da görüşmelerimiz olacak. Bunun fiziki gerçekleşmesinin kolay olmayacağını söyleyebilirim, çünkü günlük önemli bir miktar daha tanker trafiğe girmek zorunda. Bunu hem giriş hem de çıkış olarak düşünürsek, Habur Kapısı’nın fiziken şartlarının çok zorlanacağı, hattâ şartların daha da üzerinde zorlanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz ama böyle bir talebin olduğunu ben de tekrar edebilirim”

'BİZİM ÖNCELİĞİMİZ KÖMÜR DEĞİL, İŞÇİ SAĞLIĞI'

Bakan Taner Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından çalışamayan işçilerin ve faaliyetleri durdurulan kömür ocaklarının durumuyla ilgili gelinen son nokta hakkında da bilgi verdi: “Oradaki madenlerle ilgili olarak öncelikli bir şartımız var. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ve de çalışma hayatıyla alâkalı o şartlar oluşmadığı takdirde biz onların üretimine tabii ki izin vermeyeceğiz. Işıklar var ve kazanın olduğu Eynez var ve o şirkete ait Atabacası var. Biz oradaki kömür miktarına bakmıyoruz; 6 milyon ton civarında kömür var ama bu bizim için işçi sağlığı ve iş güvenliğinden daha önemli değil. Birinci önceliğimiz, madenci kardeşlerimizin sağlığıdır. İş müfettişleri ve Maden İşleri Genel Müdürlüğümüz teftişlerini yaptığında, çalışma şartları oluşmuyorsa orada o ocaklar açılmayacak ancak çalışma şartları oluşuyorsa açılmalarını sadece sektör değil, orada bulunan işçi kardeşlerimiz de istiyor. Bakın, spekülatif cümlelere orada aldırış etmemek lazım. ‘Maaşlar dağıtılmayacak. Niye dağıtılmıyor?’ dendi. Malum maaşlar dağıtıldı. Bizim orada önceliğimiz kömür değildir. Eğer işçi kardeşlerimiz oraya girmek istemiyorsa bu onların kendi tercihleridir. Biz işçi kardeşlerimizin sağlıklarını öncelikli olarak düşünmeye devam edeceğiz.”

MAVİ AKIM PROJESİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye’nin "Mavi Akım" projesine dahil olup olmayacağı yönündeki soruyu ise Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile yaptığı görüşmeyi hatırlatarak cevaplandırdı: “Önceki gün Moskova’da Sayın Novak ile biraradaydık. Gündemdeki bütün konuları görüştük ama önümüzdeki süreci dikkatli bir şekilde takip etmemiz lazım.” CİHAN

Yorumlar