Endüstri mühendislerinin gündemi sürdürülebilir üretkenlik ve Ar-Ge

34. Ulusal Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği Kongresi Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi’nde başladı. Yöneylem Araştırması Derneği tarafından her yıl bir üniversitede gerçekleşen Ulusal Yöneylem Araştırması ve...

Google Haberlere Abone ol
Endüstri mühendislerinin gündemi sürdürülebilir üretkenlik ve Ar-Ge

34. Ulusal Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği Kongresi Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi’nde başladı. Yöneylem Araştırması Derneği tarafından her yıl bir üniversitede gerçekleşen Ulusal Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği Kongresi (YAEM 2014) bu yıl UÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği ev sahipliğinde yapılıyor.

Kongrenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, sürdürülebilir üretkenliğin tartışıldığı etkinliğin 34.’sünün yapılmasını çok anlamlı bulduğunu söyledi. Dilek, “Üniversite-sanayi ilişkileri ülkemizde henüz istenen seviyede değil. Bilimsel araştırmaların, kültürel, sosyal ve ekonomik hayata olumlu katkı sağlaması gerekir. Bu kongrenin de bu amaca hizmet edeceğine inanıyorum.” dedi.

NİLÜFER BELEDİYESİ TÜRBİN KURUYOR

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, sanayicilerin bu kongreye yeterince ilgi göstermemesinden yakınırken, “Oysa hepimiz bilimin ışığında üretim yapmak zorundayız” ifadesini kullandı.

Sürdürülebilir yaşama büyük önem verdiklerine dikkat çeken Bozbey, “Yenilenebilir temiz enerji için Balıkesir ve Çanakkale’de rüzgâr türbini kurma hazırlıklarına başladık. Bu yılın sonunda kurulacak türbin sayesinde Nilüfer Belediyesi’nin elektrik ihtiyacını karşılayacağız.” açıklamasını yaptı. Bozbey, yaklaşık 1-1.5 milyon dolara mal olacak türbinin, 5,5 yılda kendini amorti edeceğini sözlerine ekledi.

Yöneylem Araştırmaları Derneği Başkanı Selim Aktürk de endüstri mühendisliğinin en popüler mesleklerden biri haline geldiğini belirterek, mesleğin zor yanlarını kongrede tartışıp meslek birliğini geliştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

22 üniversiteden 64 projenin katıldığı Öğrenci Proje Yarışmasının yanı sıra paralel oturumlarla 290 bildiri sunulacak. Üç gün sürecek kongrede Ar-Ge Yönetimi, mühendislik ve teknoloji yönetimi, sistem simülasyonu, performans yönetimi, çizelgeleme, sağlık yönetimi, ergonomi programlama gibi 54 farklı alan, ülke ekonomisi ile ilişkilendirilerek sunulacak. Her yıl 3 binin üzerinde endüstri mühendisi yetiştiren sektöre katkı sağlayan kongrenin ana teması ise 'Sürdürülebilir üretkenlik ve ekonomik üstünlük için üniversite sanayi sarmalında Ar-Ge'nin önemi' olarak belirlendi. Yaklaşık 400 bilim insanı, öğrenci ve sanayi kuruluşu temsilcisi bir araya getiren kongre, 27 Haziran'da sona erecek. CİHAN

Yorumlar