Endonezyalı işadamları ticaret köprüsü için Bursa'da

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD), karşılıklı ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla Endonezya’dan gelen 10 kişilik işadamı heyetini ağırladı.

Google Haberlere Abone ol
Endonezyalı işadamları ticaret köprüsü için Bursa'da

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD), karşılıklı ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla Endonezya’dan gelen 10 kişilik işadamı heyetini ağırladı. İkili görüşmelerden önce yapılan toplantıda faaliyetleri hakkında bilgi veren BUGİAD Genel Sekreteri Mustafa Tahmaz, Endonezya’nın son yıllardaki atılımına dadikkat çekti.

Endonezya'nın 240 milyonluk nüfusu, doğal kaynakları, işgücü ve stratejik konumuyla işadamları için çok cazip bir ülke olduğunu dile getiren Tahmaz, “Dünyanın en büyük 16. ekonomisine sahip olan Endonezya’nın, ekonomi uzmanlarınca 2030 yılına kadar yedinci sıraya yükselmesi öngörülüyor. Birçok uzmana göre Endonezya, yakın bir gelecekte BRIC ülkelerine arasında yer alacak. Endonezya’nın yaklaşık 500 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu belirtilen iç pazarının, 2030 yılına kadar 1,8 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Böylesine büyük bir pazarda Türk işadamlarımızın daha aktif bir şekilde yer alması gerekiyor.” dedi.

Endonezya'nın dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olduğunu dile getiren BUGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Fethullah Özkara da iki ülke arasındaki ticaret hacminin sadece 2 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkat çekti. Endonezya’yı Türk işadamları için keşfedilmemiş büyük bir pazar olarak nitelendiren Özkara, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliklerinin sürdürülebilir bir nitelik taşıması gerektiğini, bunun yolunun da istikrarlı bir ekonomiden geçeceğini belirtti.

WİBAWO: İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET İSTENEN SEVİYEDE DEĞİL

Endonezya'nın dünyanın 16., Türkiye'nin de 17. büyük ekonomisi olduğuna dikkat çeken heyetin başkanı Ari Wibawo ise bu buluşmaların çok daha üst düzey işbirliklerinin önünü açacağına inandığını söyledi. İki ülke arasındaki ticaretin 2014 yılında 5 milyar dolara yükseltilmesinin hedeflendiğini ama bunun başarılamadığını ifade ederek, bu hedefi kısa sürede aşıp iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha üst düzeye çıkarılmasını sağlayacak adımların atılması gerektiğini sözlerine ekledi. Wibawo, ikili iş görüşmelerinin başarılı geçmesini diledi.

Konuşmaların ardından ikili iş görüşmelerine geçildi. Son olarak dernek binasındaki üye stantlarını gezen Endonezya heyeti, buradaki ürünleri yakından inceledi. CİHAN

Yorumlar