En büyük 500 şirket açıklandı, TÜPRAŞ yine birinci

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2013’ raporu açıklandı. Buna göre petrol rafineri şirketi TÜPRAŞ 39 milyar 729 milyon lira üretimden satışları ile ilk sırayı aldı. TÜPRAŞ, 2005’te devraldığı...

Google Haberlere Abone ol
En büyük 500 şirket açıklandı, TÜPRAŞ yine birinci

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2013’ raporu açıklandı. Buna göre petrol rafineri şirketi TÜPRAŞ 39 milyar 729 milyon lira üretimden satışları ile ilk sırayı aldı. TÜPRAŞ, 2005’te devraldığı birinciliği bu sene de korudu.

İSO; satış, kar, ihracat ve istihdam rakamlarını temel alarak ülkenin en büyük sanayi şirketlerini belirliyor. Oda bu çerçevede ortaya koyduğu 'Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu 2013' raporunu basın toplantısı ile sundu. Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın paylaştığı rapora göre ilk 500 şirketin toplam satışları 2012’ye oranla yüzde 7,4 artarak 455 milyar lira, ihracatları yüzde 0,7 daralarak 63 milyar 297 milyon dolar, brüt karları yüzde 24 artarak 70 milyar 503 milyon lira faaliyet karları yüzde 43,9 artarak 36 milyar 435 milyon lira oldu. Bahçıvan, “2012’de yüzde 6 olan faaliyet karı 2013’te yüzde 8’i buldu. Burada tablo iyi görünüyor çünkü net satışlarda hemen hemen enflasyon oranında bir artış var, yani reel olarak ciddi bir artış yok.” dedi.

Rapor, şirketlerin finansman giderlerinin arttığına işaret ediyor. 2013’te ilk 500’ün faaliyet karının 19 milyar 185 milyon lirası finansman gideri olarak yararlanıldı. Toplam varlıkları 418 milyar 177 milyon liraya dayanan 500 şirketin borçları ise yüzde 25 artıp 238 milyar liraya geldi. Borçların varlıklar içinde payı yüzde 57 oldu.

Rapor Ar-Ge giderleri ile ilgili oranlara da yer veriyor. İSO 500’ün üretimden satışlarında Ar-Ge giderlerinin payı yüzde 0,4’de kaldı.

İSO’nun derlemelerine göre Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi 39 milyar 729 milyon lira üretimden satışlarla TÜPRAŞ oldu. TÜPRAŞ’ı 9 milyar 714 milyon lira ile Ford Otomotiv, 9 milyar 263 milyon lira ile Elektrik Üretim AŞ takip etti. Onun ardından 8 milyar 646 milyon lira ile Oyak-Renault, 7 milyar 790 milyon lira ile Arçelik, 5 milyar 818 milyon lira ile Tofaş, 5 milyar 640 milyon lira ile İçdaş Çelik, 5 milyar 265 milyon lira ile Ereğli Demir ve Çelik, 5 milyar 170 milyon lira ile İskenderun Demir ve Çelik, 5 milyar 26 milyon lira ile Aygaz geldi.

KAMU ŞİRKETİ ELEKTRİK ÜRETİM AŞ, KARDA BİRİNCİ

İlk 10’da yer alan tek kamu kurumu olan Elektrik Üretim AŞ, karda birincilik elde etti.

2 milyar 569 milyon lira kar yapan şirketi 1 milyar 634 milyon lira ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve ismini açıklamayan bir firma takip etti.

En çok eleman istihdam eden ilk 3 şirket 16 bin 248 ile Arçelik, 11 bin 536 ile Türkiye Taş Kömürü Kurumu, 11 bin 128 ile Türkiye Şeker Fabrikaları olarak sıralandı. İhracatta ilk 3 şirket de 4 milyar 118 milyon dolar ile TÜPRAŞ, 3 milyar 696 milyon dolar ile Ford Otomotiv, 3 milyar 523 milyon dolar ile Oyak-Renault’tan teşekkül etti.

‘Türkiye’nin En Büyük 500 sanayi Kuruluşu 2013 Raporu’ ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdal Bahçıvan, finansal istikrarın önemine vurgu yaptı. Bahçıvan, “Küçük bir türbülansta bile şirketlerimizin mali yapılarının ve karlarının nereden nereye geldiğini gördük. Sonuçlar Türkiye’yi yöneten hiç kimsenin finansal istikrarı göz ardı etmemesi gerektiğini ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı. Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarının ve katma değerli üretimin sanayi için önemli olduğunu da dile getirdi.

"MERKEZ BANKASI REEL EKONOMİNİN NABZINI İYİ TUTUYOR"

Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bahçıvan, Merkez Bankası ve faiz kararları ile ilgili sorulara, şöyle karşılık verdi:

“Merkez Bankası kur ile ilgili uygulamalarda Türkiye’nin günlük rekabeti kadar şirketlerin döviz borcunu da ele alıyor. Merkez Banka’mız bu konuyu hassasiyetle ele alıyor. Türkiye’nin aşırı kur volatilitelerine dayanma gücünün çok olmadığı, ekonomiye ödettiği bedelleri görüldü. Yani Merkez Bankası’na faiz indirimi ile ilgili baskı ve aktivitelerde bulunurken Türkiye’nin reel sektörüne etkilerine, risklerine bakılmalı. Biz, göreve geldiğimizden bu yana Merkez Bankası’na günlük müdahaleler konusunda katkı yapmadık. Çünkü Merkez Bankası’nın reel ekonominin nabzını iyi tutarak uygulamalarda bulunduğunu görüyoruz. Kurum reel sektörün borç yükünü değerlendirerek faiz kararı alacaktır. Merkez Bankası’nın kararını biz saygı ile karşılıyoruz.

Öte yandan önemli bir toplantı yapacak Merkez Bankası. Burada faiz ile ilgili genel ortalama civarında indirim bekliyoruz. Merkez Bankası’nın kendi görevini en iyi şekilde yaptığını biliyoruz. Türkiye’nin bir tane merkezi var. Onun için bu kurumun kredibilitesini korumalıyız.”

Irak’ta siyasi gerilimden endişe duyup duymadıkları sorulan Erdal Bahçıvan, şunları kaydetti:

“Pazar kaybeden herkes endişe duyar. Bu pazar önemli ihraç pazarlarından. Burada belirsizlik ne zaman biter bilinmiyorsa endişe olur. Gıda başta pek çok sektörde bu konuda sıkıntılar gündeme geliyor. Umarız uzun sürecek karamsar tablo ile karşı karşıya kalınmaz. Ama olaylar el atılması gereken boyuta gidebilir. Devlet bu konuda firmaları yalnız bırakmamalı. Bunlar siyasi nedenlerle firmaların kendi iradeleri dışında gelişen olaylar. Umarız çözülür ama çözülmediği takdirde gereken destekler verilir.”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İLK 10 ŞİRKETİ ŞÖYLE:

1-TÜPRAŞ

2-Ford Otomotiv

3-Elektrik Üretim A.Ş.

4-Oyak-Renault

5-Arçelik

6-Tofaş

7-İçdaş Çelik

8-Ereğli Demir Çelik

9-İskenderun Demir Çelik

10-Aygaz

CİHAN

Yorumlar