Emeklinin Çifte Zam Formülü

Emeklilerin öteden beri talep ettiği banka promosyonlarının ödenmesi aynen intibakta olduğu gibi mahkeme kararı ile gerçekleşecek.

Google Haberlere Abone ol
Emeklinin Çifte Zam Formülü

İntibak davasında tahsil edilen yol promosyon için de ümit oluyor. Her iki konu hakkında da çıkacak müspet karar emekli maaşlarını artıracak.

Emekliler son devirde iki konuya kilitlendi. Birisi 2000 yılından sonra emekli olanlar için çıkartılacak intibak yasası. Diğeri ise maaşların yatırıldığı bankaların ödeyeceği promosyon paraları. İki konu hakkında da yapılan girişimler neticesiz kalınca konu mahkemelere intikal etti. Özellikle intibak konusu için açılan iki davada ciddi bir yol kat edildi. Hatta Elazığ'da açılan bir davada 'yanlış hesaplanan emekli maaşı' için 37 bin liralık bir istek oluşması da emeklileri sevindirdi. İntibak davalarındaki bu gelişmeler yeni açılan promosyon davası için de ümit oldu. Her iki atılım de müspet sonuçlandığında, emekli maaşlarında yükselişa yol açacak. İntibakta 355 lirayı bulan bir zam söz konusu olabilecek. Promosyonda ise ortalama 900 lirayı bulan ödemeler gündeme gelebilecek.

BİLİRKİŞİDEN OLUMLU RAPOR

Emeklilerin intibak konusu için açtığı iki dava bulunuyor. Her iki davada da bilhassa bilirkişi raporlarının emeklilere intibak uygulanması anlamında çıkması milyonlarca insanı sevindiriyor. Son şekilde Ankara 3'üncü İş Mahkemesi'nde görülen davada bilirkişi intibak taleplerini haklı bulmuştu. Bu yönde açılan başka dava da gene Ankara'da görülmeye devam ediyor.

355 LİRA ARTIŞ OLDU

İntibak konusu için yapılacak bir düzenleme emeklilerin maaşında yükseliş anlamına geliyor. Daha öncelikle 2000 yılı öncesi işçi emeklilerinin maaşında 20 lira ile 355 lira içerisinde değişen miktarlarda yükselişlar yaşanmıştı. Benzer bir düzeltme daha sonra emekli olanlar içerisinde geçerli olabilecek. Bu noktada açılan davalarda yalnızca işçi değil Bağ-Kur emeklilerinin de intibaktan yararlanması istek ediliyor. Emeklilerin istek ettiği başka bir konu ise banka promosyonları. Bu konu hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile banka yöneticileri içerisinde görüşmeler oluşmuş ve halk bankaları çok çok küçük rakamlar önermişti. Oysa her sene emekliler için 120 milyar liradan çok nakit bankalara yatırılıyor. Bankalar bu paraları işleterek kazanıyor fakat emeklilerin hakkını ödemiyor. hususi bankalar ise muhtelif reklamlarla emeklinin aylığını kendilerinden alması için yarışıyor. Bununla ilgili dava da açıldı. Dava sonuçlandığında emeklilerin maaşlarını ödeyen bankalar promosyon eda etmek mecburiyetinde kalacak. Bu tutar 900 lirayı bulabilecek

900 LiRAYI GEÇECEK

Promosyonda müspet bir büyüme olursa emekliler için ek bir gelir oluşacak. Promosyon halk kurumlarında anlaşılan çağ için memurların brüt maaşlarının üçte ikisi halinde oluyor. Emekliler için bu konsept kullanıldığında banka ile anlaşılan çağ için ortalama bin 500 liralık bir emekli aylığı için 900 lira ödenmesi gerekecek. Maaşı yüksek olanlarda bu rakam daha da artacak. Açılan davada geriye dönük ödemede istek edilmesi ciddiyet kazanıyor. Emeklilerin toplu nakit alması da gündeme gelecek.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar