Emeklilere Devletten Onbinlerce Liralarını Geri Alma İmkanı Doğdu

Elazığ'da emekli Haci Uçar avukatı aracılığı ile açtığı yaşlılık aylıkları hesaplama sistemi davasını kazanıp 37 bin lira aldı. Karar 9 milyondan fazla emekli için emsal.

Google Haberlere Abone ol
Emeklilere Devletten Onbinlerce Liralarını Geri Alma İmkanı Doğdu

Elazığ'da emekli bulunan Haci Uçar emekli maaşının noksan hesaplandığı gerekçesi ile SGK'ya dava açtı. Açtığı yaşlılık aylıkları hesaplama sistemi davasını elde eden Uçar 9 milyondan çok emekliye ümit oldu.

DAVA NASIL BAŞLADI?

Kovancılar ilçesinde ikamet eden Haci Uçar 2000 yılında emekli oldu. 31 Aralık 1999 tarihine kadar yaşlılık aylıkları hesabında kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi uygulanmaktayken, 4447. sayılı hukuk ile anılan maddede değişiklik yapılması sonucunda 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi yürürlükten kaldırıldığını öğrendi.

AVUKATA GİTTİ

Uçar vaziyeti avukata taşıdı. Avukat Kemal Çelebi, 2000 yılı sonrası emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında çalışılan zaman büyüme hızı, ödenen prim ve sair bunun şeklinde unsurların gözetildiği ve emeklilerin lehine bulunan yeni hesaplama sistemi göz önüne alınması gerektiğini tesbit etti.

EMEKLİLERİN BÜYÜK KAYBI

Avukat Kemal Çelebi dava açtı. Yerel mahkeme ve Yagıtay, ' 2000 yılından sonra emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında yeni düzen gözetilmeyip eski düzene kıyasla uygulama yapıldığından bu vaziyet milyonlara emeklinin mağduriyetine yol açmıştığına hükmetti. Haci Uçar'a noksan yatan maaşları için 37 bin lira ödenmesine kara verildi.

KARAR EMEKLİLERE EMSAL OLDU

Avukat Çelebi, 'Yargıtay açmış olduğumuz emsal davada vermiş bulunduğu kararla bundan sonra yaşlılık aylıklarının tespitinde nasıl bir hesaplama sistemi yapılacağını ayrıntısı ile belirtmiştir. Böylece 1 Ocak 2000 yılından sonra emekli bulunan bütün işçi emeklilerinin yaşlılık aylıklarının hesabında yargıtayın vermiş bulunduğu bu karar temel alınarak milyonlarca emeklinin aylıkları lehlerine olacak biçimde yine düzenlenecektir. O günden bugüne kadar almadıkları maaş farklarını art alacaklardır' dedi.

BİR İŞÇİ AYLIK 300 İLE 500 ARASINDA AYLIK FARK ALACAK

Emsal teşkil eden dava itibarı ile her işçinin maaşlarına değişik oranlarda yansıma olabileceğini belirten avukat Çelebi, 'Bir işçi maaş 300, 400 hatta 500 lira dahi ayrım alabilir. Bizim dava açtığımız işçi emeklisi arkadaşımızın bilirkişi raporunda 37 bin lira ayrım alması gerekiyor. Yargıtay verdiği kara sonrasında gene bilir şahıs raporu alınacaktır fakat böylesine aşırı mühim rakamlar ortaya çıkabilir.

FAİZİ İLE TÜM KAYIPLARI GERİ ÖDENECEK

Sadece maaşlarına ayrım işlemeyecek, geçmişe yönelik bütün kayıplarını faizi ile müşterek art alma olanakları olabilecek. Yagıtay bu kararı verdiği için temyize gidilse dahi değişme ihtimali aşırı zayıftır. Zaten yolu belli eden yargıtayın kendisi olmuştur. Bu karala takribî 9-10 milyon emeklinin bu haktan yararlanacağını düşünüyoruz' diye konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar