Elektrikte serbest tüketici limiti 2015’te sıfırlanıyor, faturalar kabarmayacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından sanayi kuruluşları ve ticarethanelere sağlanan serbest tüketicilik hakkı, bu yıl meskenlere de açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Elektrikte serbest tüketici limiti 2015’te sıfırlanıyor, faturalar kabarmayacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından sanayi kuruluşları ve ticarethanelere sağlanan serbest tüketicilik hakkı, bu yıl meskenlere de açıldı. Yeni düzenlemeyle aylık 150 TL elektrik faturası ödeyen, serbest tüketici olma hakkı kazandı. 1 Ocak 2014’ten itibaren bu limit 75 TL’ye düşürülecek, 2015’te ise AB uyum yasaları çerçevesinde tamamen sıfırlanacak. Böylece herkes serbest tüketici hakkı kazanacak ve istediği şirketten elektrik alabilecek. Tedarikçisini seçme hakkı kazanan tüketiciler, daha kaliteli ve daha iyi hizmet almanın yanında indirimli elektrik de kullanma fırsatı yakalayacak. Enerji şirketleri, şimdiden tüketicilere EPDK tarafından belirlenen ulusal tarifeler üzerinden yüzde 10 ile 30 arasında indirim yaparak, daha az fatura bedeli ödeme fırsatı sunmaya başladı. Yaklaşık 12 yıldır sadece sanayi kuruluşları ve ticarethanelerin elektriği indirimli kullandığını belirten BİSEN Elektrik İcra Kurulu Başkanı C.Mesut Alparslan, yeni düzenlemeyle 70 milyon tüketicinin uygulama kapsamına alınacağını, vatandaşların bundan böyle elektriği hem tüketirken hem de bayilik sistemine girerek kazanacağını söyledi.

Tüketicinin ucuza elektrik kullanmasının önü açılıyor. Türkiye genelinde halihazırda 33 milyon abonenin yaklaşık 570 bini serbest tüketici. 2015 yılında her abonenin serbest tüketici hakkı kazanmasından sonra farklı bir pazar oluşacak. Şirketler şimdiden bu pazara hazırlık yapıyor. Enerji piyasasındaki yeni gelişmeleri değerlendiren Alparslan, kanuni düzenlemenin ardından serbestleşen elektrik piyasasındaki fırsatlar ve tüketicilerin bundan nasıl yararlanacağını anlattı. Son 10 yılda elektrik piyasasında devrim niteliğinde değişiklikler olduğuna dikkat çeken Alparslan, “Serbest tüketici olmak için gereken tüketim limiti, 2003 yılında yıllık 9 milyon Kwh iken şu anda 5 bin Kwh’a düşürüldü. Bu da ayda ödediğiniz elektrik faturası ortalama 150 TL ve üzerinde ise siz bir serbest tüketicisiniz anlamına geliyor. Bu limit, önümüzdeki yıllarda tamamen kaldırılacak ve her tüketici, elektriğini istediği şirketten tedarik edebilecek. Tedarikçisini seçme hakkını kazanan müşterilere daha iyi, daha kaliteli ve daha faydalı bir hizmetin, satış şirketi üzerinden verilebileceğine inanıyoruz.” dedi.

YENİ İŞ KAPILARI AÇILACAK

Mesut Alparslan, serbest tüketici olma hakkı kazanan vatandaşlara EPDK tarafından belirlenen ulusal tarifeler üzerinden indirim yaparak daha az fatura bedeli ödeme fırsatı sunacaklarını aktardı. Şirket olarak Türkiye çapında acente altyapısı kurdukları bilgisini veren Alparslan, şöyle devam etti: “Bu bayileşme sistemi, yeni bir işkolu da ortaya çıkaracak. Elektriğini indirimli olarak kullanmak isteyen tüketicileri bünyesine katacak bayiler, fatura üzerinden kazanç elde edecek. Bu yeni sistemde, hem tüketici hem de bayiler kazanacak. Acenteler, abone şirkette kaldığı sürece para kazanacak. 600 abone yapan bir acente, aylık 5–6 bin TL gelir elde edebilecek. Şirketler, farklı paketler hazırlayacak. Birçok uygulama gündeme gelecek. Toplu alımlarda fiyatlar daha da düşecek.” Alparslan, şirketlerin devreye girmesiyle enerji verimliliğinin de artacağını, bunun tüketiciye fazladan yüzde 20 avantaj sağlayacağını dile getirdi.

Enerji üretiminde 20 yıllık deneyimleriyle son kullanıcıyla kaliteli ve kesintisiz enerjiyi indirimli olarak sunma gayreti içinde olduklarını ifade eden Alparslan, “Enerji piyasası 33 milyon kullanıcısı, yıllık 250 milyar kWh tüketim miktarı ve yıllık 60 milyar TL'lik piyasa büyüklüğüyle GSM pazarından yüzde 20 daha büyük. Şirket olarak, EPDK tarafından serbest müşteri limitinin sıfırlanacağı 2015 yılına hazırlık kapsamında, şu anda mevcut 150 acente sayımızı yıl sonunda 300, 2014 sonunda da bine çıkarmayı hedefliyoruz. İlk yıl 120 bin, daha sonra da 300 bin müşteriye ulaşmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar