'Elektrikli araç menzilde kısıtlı olabilir ama şehir içinde pazar bulabilir'

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer, Türkiye’de üretilmesi planlanan yerli elektrikli otomobilde menzil yönünden kısıtlı olabileceğini, ancak şehir içinde pazar bulabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Elektrikli araç menzilde kısıtlı olabilir ama şehir içinde pazar bulabilir'

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer, Türkiye’de üretilmesi planlanan yerli elektrikli otomobilde menzil yönünden kısıtlı olabileceğini, ancak şehir içinde pazar bulabileceğini söyledi.

Özer, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, yerli elektrikli otomobil üretimi konusunda projenin başarıya ulaşacağını söyledi. Bu amaçla projeye destek verildiğini, babayiğit bulunduğunu belirten Özer, “Babayiğit sözcüğünü tam yerine oturan bir sözcük diye algılıyorum. Ciddi bir yatırıma imza atmak için hem cesaretli olmak lazım hem de, bunu gerçekleştirecek şekilde kudretli olmak lazım. Bu kelime bu ikisini de tarif ediyor.” dedi.

Elektrikli araç üretiminde ismi geçen şirketlerin saygın şirketler ve işadamları olduğunu vurgulayan Özer, “Umarım neticesi ülkemiz için, bu şirketler için güzel ve başarılı bir proje olur, başarılı bir şekilde sonuçlanır.” ifadesini kullandı.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLDE EN ÖNEMLİ KONU ŞARJ DAYANMA SÜRESİ
Elektrikli otomobilin Türkiye’de altyapısının oluşturulabileceğini, elektrikli otomobilde en önemli konunun şarjın dayanma süresi olduğunu dile getiren Özer, şunları kaydetti: “ Bu sebeple menzil yönü ile biraz kısıtlı olabilir ama elektrikli otomobilin güvenle ve başarıyla kullanılacağı ortamlar vardır, özellikle şehir içi trafiğinde, elektrikli otomobil faydalı olabilir. Biz daha çok hibritçiyiz. Hibritin daha önemli olduğuna, hem esnek bir yapı olduğuna, hem benzin, hem de elektrikli motor olduğu için hibritin daha esnek bir yapı olduğuna inanıyoruz. Fakat elektrikli arabaların araçların ben başarılı ve faydalı olacağına özellikle şehir içinde pazar bulacağına inanıyorum.”

PAZARDA DARALMA OLBİLİR AMA SEKTÖR OLMASI GEREKEN YERE GELDİ
Türkiye’de otomotiv sektöründe vergi artışı ve kredi sınırlandırılmasına destek veren Özer, pazar payının küçülmesi konusunu da pazarın olması gereken yere geldiğini söyledi. Özer şöyle konuştu: “2013 yılına baktığımızda pazar neydi. Binek araçta yüzde 78’i ithal arabalar. Böyle bir döviz akışına ülkemizin tahammül etmesi ve önünü açması çok makul değildi. Olması gereken, vergilerin attırılarak bu pazarın daha bir kontrol altına alınmasıydı. Döviz kurlarındaki dengeleme diyelim, artışla bu durum dengelendi. Uzun yıllardır geride kalan döviz kurları. Vergi oranlarının artması, kredi ve kredi kartı sınırlandırması pazarın daha olması gereken yere geldiğini düşünüyorum. Eğer yüzde yüz yerli araç ve makul seviyede ithal araç olsaydı pazarın büyümesi daha öncelikli olabilirdi. Hem ithal araç oranı fazla, hem de üretilen araçlarda kısmen ithal oranları var.”

DIŞ TİCARET AÇIĞININ KAPATILMASI YÖNÜNDE ATILMIŞ ADIMLAR
Türkiye’de dış ticaret açığının ciddi boyutlarda olduğunu, bu çağın kapatılması yönünde, atılan adımların doğru olduğunu savunan Özer, sektörde çok kötü bir durum olduğunu düşünmediğinin altını çizdi. Özer, “Bunun neticesinde pazar nereye gidecekse de gidecektir. Herkes ona göre tavrını, politikalarını tespit edecektir. Yüzde 20 yüzde 30 daha küçülür diye rakamlar telaffuz ediliyor. Pazar konusunda bizden daha fazla uzman olan, bilen arkadaşlarımız da var. Herhalde öyledir diye görüşlerine katılmak lazım ama çok da kötü bir durum olduğunu düşünmüyorum.” dedi.
CİHAN

Yorumlar