Elektrik Faturalarına Yüzde 15 Artış Geliyor

Kayıp ve kaçak elektrik bedeli artık yasal ve kalıcı hale geliyor. Hükümetin hazırladığı kanun tasarısına göre her faturadan yüzde 15 fazla ücret alınacak.

Google Haberlere Abone ol
Elektrik Faturalarına Yüzde 15 Artış Geliyor

Hükümet, Yargıtay'ın 'kaçak elektriğik bedeli ödeme oluşturan vatandaştan alınmaz' kararını ortadan kaldıracak. Yeni hazırlanmakta olan yasa tasarı ile kaçak elektrik parası vatandaşa yüklenecek.

KAÇAK YASASI HAZIR

Tasarı Meclis alt komisyonda kabul edildi. Şimdi umumi kurula gelecek. Muhalefet yasaya tepkili. AK Partili milletvekillerinin ise tam destek vermesi bekleniyor.

KAYIP KAÇAK BEDELİ KALICI OLACAK

'EPDK Kanunu ile Bazı Kanunlarla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' ile yitik ve kaçak bedeli kalıcı hâle gelecek.

FATURALARA YÜZDE 15 ZAM

Kanun yasalaştığı taktirde her ay fatura ücretinin yüzde 10-15'i, yitik ve kaçak bedeli şekilde aboneden öğrenim edilecek.

ABONENİN CEBİ YANACAK

Tasarı, bununla beraber hakkını arayan vatandaşları cezalandıracak. Yasa tasarısı bu haliyle kanunlaşırsa yitik ve kaçak bedeline ait açılan davalarda, tüketici hakem heyetleri ile mahkemelerin yetkisi kısıtlanacak.

HAKKINI ARAYANIN HESABI DİĞERLERİNDEN SORULACAK

Eğer bir yurttaş yitik ve kaçak meselesinde bir dava açar ve bunu kazanırsa parayı ödeyen firma bunu öteki vatandaşlardan öğrenim edecek. Bunu da kayıplarını tarifeye yansıtarak yapacak.

KAÇAK BEDELİ FATURADA GÖSTERİLMEYECEK

Kayıp kaçak bedeli faturada dağıtım tarifesi; dağıtım sistemi işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan yitik maliyeti, kesme ve bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti, reaktif enerji maliyeti bunun şeklinde dağıtım faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki bütün maliyet ve hizmetleri karşılayacak bedellerden oluşacak.

GEÇEN YIL 5.4 MİLYAR DOLAR FAZLADAN ÖDEDİK

Türkiye'de 2006-2014 yılları içerisinde yitik ve kaçak bedeli şekilde tüketicilerden takribî 33 milyar lira öğrenim edildi. Bu bedele, nema ve vekâlet ücretleri de eklendiğinde bu rakam 40 milyar lirayı geçiyor. Sadece 2014 yılında dürüst abonelerin cebinden tam 5.4 milyar lira çok çıktı! Türkiye'de kaçak elektrik kullanımının en sıkı bulunduğu bölgeler ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Bu alanlarda yitik ve kaçak oranı yüzde 75'lere ulaşmış durumda. (Kaynak: T24)

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar