ELDER 9. Sektör Toplantısı

- ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir: - "Önümüzdeki 5 yıllık dönem sektör için stres testi niteliğindedir. Dolar kurundaki artışın da etkisiyle serbest piyasada kilovatsaat elektrik fiyatı 9 sentten 4,5 sent kadar gerilemiştir. Bu rakamlar ile tüm projelerde öngörüler şaşmıştır" - "Kamu döneminde yıllık 550 milyon lira olan yıllık yatırım bütçeleri 2016 yılı itibariyle yıllık 3,7 milyar lira çıkarılmıştır. Enflasyon etkisinden ayrıştırılınca yatırım bütçeleri, kamu dönemine göre reel bazda 3 kat artmıştır"

Google Haberlere Abone ol
ELDER 9. Sektör Toplantısı

TRABZON (AA) - ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, enerji sektöründe son 10 yılda büyük değişimler yaşandığını belirterek, "Önümüzdeki 5 yıllık dönem sektör için stres testi niteliğindedir. Dolar kurundaki artışın da etkisiyle serbest piyasada kilovatsaat elektrik fiyatı 9 sentten 4,5 sent kadar gerilemiştir. Bu rakamlar ile tüm projelerde öngörüler şaşmıştır." dedi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin (ELDER) 9. Sektör Toplantısı'nın açılışında konuşan Özdemir, son 10 yılda enerji sektöründe çok büyük değişikliklere tanık olunduğunu söyledi. Türkiye'nin 2002’den 2013'e kadar yıllık ortalama yüzde 5’ler düzeyinde büyüdüğüne dikkati çeken Özdemir, bu 10 yıllık dönemde gerçekleştirilen yatırımların özellikle enerji sektöründe yoğunlaştığını ve Türkiye'nin kurulu gücünün 2,5 katına çıkarak Nisan 2016 itibarıyla 74 bin megavata ulaştığını belirtti.

"Bu büyümede aslan payı özel sektöre aittir" diyen Özdemir, ağırlıklı olarak milli şirketlerden oluşan yatırımcıların elektrik sektörüne üretimden dağıtıma 90 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirdiğini ve bu yatırımların neredeyse tamamının türk bankacılık sektörünce finanse edildiğini anlattı.

Özdemir, bankacılık sektörünün elektrik üretim yatırımları için 50 milyar, dağıtım yatırımları için ise 15 milyar olmak üzere toplam 65 milyar dolar kredi sağladığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özel sektörün enerji sektörüne ilgisinin arkasında, yatırım ortamının iyiliği kadar başta EPDK olmak üzere kamu kurumlarının yarattığı güven ortamı da belirleyici olmuştur. Türkiye, kamunun desteği ve yol göstericiliği, özel sektörünün dinamizmiyle, özelikle 2009 sonrasında elektrik sektöründe büyük bir atılım ve dönüşüm gerçekleştirmiştir. Ancak elde edilen bu başarıyı, gelinen bu mesafeyi bir maraton koşusunun ilk kilometreleri olarak görmek gerekir. Önümüzdeki 5 yıllık dönem sektör için stres testi niteliğindedir. Dolar kurundaki artışın da etkisiyle serbest piyasada kilovatsaat elektrik fiyatı 9 sentten 4,5 sent kadar gerilemiştir. Bu rakamlar ile tüm projelerde öngörüler şaşmıştır."

- "Özelleştirmelerden 13 milyar dolar katkı"

2016-2020 uygulama döneminin, dağıtım faaliyetinin tamamen özel sektör tarafından yürütüleceği ilk dönem olacağına işaret eden Nihat Özdemir, özelleştirmeler sonrasında elektrik dağıtım faaliyetinin kamu dönemine göre çok daha kaliteli ve uygun maliyetler ile yürütüldüğünü söyledi.

Özdemir, özelleştirmelerin sadece devlet hazinesine 13 milyar dolarlık katkı sağlamakla kalmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu durum şebekeye daha fazla yatırım, vatandaşımıza daha iyi hizmet ve çalışanlara da daha iyi koşullar sunmaktadır. Özel sektöre devredilen dağıtım şebekelerinin ortalama yaşı 20 yıl ve üzeridir. Özelleştirmeler ile birlikte özel sektörün ilk önceliği yatırım bütçelerinde önemli oranlarda artışlara gitmek olmuştur. Bu gerek kesintileri azaltmak, gerek elektriğin teknik kalitesini yükseltmek gerekse kayıpları azaltmak için bir zorunluluktur. Kamu döneminde yıllık 550 milyon lira olan yıllık yatırım bütçeleri 2016 yılı itibariyle yıllık 3,7 milyar lira çıkarılmıştır. Enflasyon etkisinden ayrıştırılınca yatırım bütçeleri, kamu dönemine göre, reel bazda neredeyse 3 kattan fazla artmıştır."

- "Aslolan tüketici memnuniyetidir"

Bekleyen enerji talebinin karşılanması ve genel aydınlatma gibi kamu güvenliğini etkileyen yatırımların öncelikli olduğunu aktaran ELBİR Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, sosyal medya ve internet tabanlı akıllı uygulamalar ile elektrik kesintileri başta olmak üzere tüketici bilgilendirilmesine büyük bir önem verildiğini vurguladı.

Özdemir, kesinti sürelerini AB ülkeleri ortalamasına indirmek, hizmet kalitesini daha da yükseltmek, tüketicinin talep ve beklentilerine çok daha kısa sürede yanıt vermek gibi daha da iyileştirilmesi gereken bir çok husus olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Özelleştirmelerin vatandaş nezdindeki algısını belirleyen en temel konu kayıp kaçak bedelleri olmuştur. Kayıp kaçak oranlarındaki azalmalara rağmen kamuoyunun bu konudaki düşüncesini değiştirmek mümkün olmamıştır. Sektörün yarısının özel sektöre devrinden bu yana sadece iki yıl geçmiştir. Ayrıca dağıtım faaliyeti tüm dünyada yapısal dönüşümler geçirmektedir. Biz bir yandan işimizi daha iyi yapmaya çalışırken bir yandan da bu dönüşümlere ayak uydurmaya çalışmaktayız. Tüketicinin bugün düne göre daha kaliteli ve kesintisiz bir hizmeti daha uygun bedeller ile aldığına biz söylediğimiz için değil kendisi böyle düşündüğü için ikna olması gerekir. Günümüzde tüm sektörlerde aslolan tüketici memnuniyetidir. Sektör toplantısının ağırlıklı gündemini de tüketiciyle ilgili hususlar oluşturacaktır."

Türkiye'nin enerjide yüzde 70 dışa bağımlı olduğunun altını çizen Özdemir, yerli kömürle ilgili projeleri sadece bir enerji yatırımcısı olarak değil bir Türk vatandaşı olarak canı gönülden desteklediğini ve önümüzdeki 5 yıl için sektörü bekleyen zorlu dönemden bakanlık ve EPDK'nın güçlü rehberliği ve gerektiğinde yerinde müdahaleleri ile sağlıklı bir şekilde çıkılacağına inandığını sözlerine ekledi.

Yorumlar