‘Ekonomiyle siyaseti ayıralım, Kıbrıs’ı Singapur yapalım’

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Kıbrıs’ta ekonomiyle siyaseti birbirinden ayırarak görüşmeler yapılır ve adada ekonomik birliktelik sağlanırsa Kıbrıs, Akdeniz’in Singapur’u olur.

Google Haberlere Abone ol
‘Ekonomiyle siyaseti ayıralım, Kıbrıs’ı Singapur yapalım’

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Kıbrıs’ta ekonomiyle siyaseti birbirinden ayırarak görüşmeler yapılır ve adada ekonomik birliktelik sağlanırsa Kıbrıs, Akdeniz’in Singapur’u olur.” dedi.

Demirtaş ile İZTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Yönetim Kurulu üyeleri Mert Pala, Mustafa Tüzün ve Dış İlişkiler Masası Şefi Pınar Karayılanoğlu’ndan oluşan heyet, KKTC’yi ziyaret ederek en üst düzeyde temaslarda bulundu. Temaslara, KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar da katıldı. 2013 Ağustos ayında göreve başlayan KKTC Meclis Başkanı Sibel İber ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu tebrik etmek için geldiklerini belirten İZTO Başkanı Demirtaş, “En son 2011 Kasım ayında gelmiştik. Arayı bu kadar açmak istemiyorduk ama odamız seçimlerinin uzaması ve KKTC’deki erken seçimler nedeniyle ancak gelebildik.” şeklinde konuştu. 1962 ve 1963 yıllarında üniversite öğrencisi olarak İstanbul’da Kıbrıs mitinglerine katıldığını belirten Demirtaş, “Aradan 50 yıl geçti ama Kıbrıs sorunu çözülmedi. Bırakın siyaset kendi yolunda ilerlesin, onlar görüşsün. Ekonomik konularda görüşmeler ayrı yürütülsün. Ticaret konusunda mesafe sağlanırsa ve bütün Kıbrıs’ta ekonomik birliktelik sağlanırsa Kıbrıs, Akdeniz’in Singapur’u olur. Bilgi ekonomisine dayalı serbest bir ada olabilir Kıbrıs. Buraya çok benzeyen Malta, transit noktası olduğu için kişi başına milli gelir 25 bin dolar. Kıbrıs’ta niye böyle olmasın?” dedi. Bunun için KKTC'de bir kalkınma ajansı kurulup stratejik planlar yapılmasını önerdi.

'YUNANİSTAN İLE SİYASİ PROBLEMLER DEVAM EDERKEN TİCARET PATLADI'

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri örnek gösteren Ekrem Demirtaş, azınlıklardan kıta sahanlığına kadar iki ülke arasındaki pek çok meselenin çözülmediğini vurgulayarak “Buna karşılık ekonomiyi ayrı tutunca, 15 yılda ticaretimiz 200 milyon dolardan 5 milyar dolara geldi. Kıbrıs’ta da niye böyle olmasın?” diye konuştu. Kıbrıs Rum Kesimi’ne 2012 yılında yaptığı ziyarette, ekonomilerinin bu şekilde yürümeyeceğini söylediğini hatırlatarak, ardından da orada büyük bir kriz yaşandığını söyledi: “Rumların da artık ayağı suya değdi. Çıkartacakları doğalgaza güveniyorlar ama o doğalgazı da Türkiye üzerinden satabilirler ancak, başka şansları yok. KKTC’nin ekonomisi daha güçlü, çünkü Kıbrıslı kardeşlerimizin arkasında Türkiye var.”

'FUARLARA BİRLİKTE GİDELİM'

Türkiye’den içme suyu götürecek projenin tamamlanmasının da KKTC’nin elini güçlendirdiğini belirten Demirtaş, turizm konusunda Rum tarafındaki tesislerin çok eski olmasına karşılık KKTC’nin tesislerinin yeni olmasının bir avantaj olduğunu söyledi. İZTO olarak KKTC ekonomisinin gelişimi için her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade ederek, “Oda olarak tüm dünyada katıldığımız fuarlara, Kıbrıslı işadamlarını da birlikte götürmek istiyoruz. Sizlere kendi odamız standında yer veririz. Kruvaziyer fuarlarına birlikte katılabiliriz. İlk olarak 11 Mart’ta Miami’de Kruvaziyer Fuarı’na katılacağız. O fuara, Kıbrıslı turizmciler de bizimle birlikte katılsın. Belki Avrupa’ya mal satmakta zorlanabiliriz ama birlikte 3. binyılın kıtası olan Afrika’ya hiçbir engelle karşılaşmadan gidip mal satabiliriz.” dedi. Demirtaş, nisan ve mayıs aylarında sektör olarak çok daha kalabalık bir heyetle tekrar KKTC’ye gideceklerini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar