Ekonomiye yılda 270 milyon TL gelir sağlayacak Suruç Ovası'na ilk su verildi

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde 96 bin hektar tarım arazisini suyla buluşturup, ekonomiye yılda 270 milyon TL gelir sağlayacak ilk su verildi. Projeye 950 bin 980 dekar zirai arazinin suyla buluşması planlanıyor.Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde...

Google Haberlere Abone ol
Ekonomiye yılda 270 milyon TL gelir sağlayacak Suruç Ovası'na ilk su verildi

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde 96 bin hektar tarım arazisini suyla buluşturup, ekonomiye yılda 270 milyon TL gelir sağlayacak ilk su verildi. Projeye 950 bin 980 dekar zirai arazinin suyla buluşması planlanıyor.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı, GAP Eylem Planı'nda yer alan ve projeleri büyük oranda tamamlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi’nde, devlet erkânının katılımıyla ovaya su verildi. Düzenlenen törene; AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Dr. Abdülkerim Gök, Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Şanlıurfa Valisi İzzetin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, DSİ 15. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz ve çok sayıda Suruçlu vatandaş katıldı.

Açılış töreninde, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök, Suruç’u yıllar sonra suya kavuşturmanın mutluluğunu ve sevincini tüm Suruçlu çiftçilerle beraber yaşadıklarını söyledi. Suruç’un, kurak ve aynı zamanda ümitsiz makûs talihini yendiğini belirten Gök, “Suruçlu hemşehrilerimize su gelecek diye bir söz vermiştik. Ve bugün o sözümüzü yerine getirmenin sevincini yaşıyor, bu sevincin Suruç Ovası'na verilecek su ile tüm ovada yeşereceğine inanıyoruz. Suruç, tarımda ürün çeşitliliğinin verimde ise bereketin ovası olacak. Suruçlu hemşehrilerim susuzluktan kendi toprağını ekip biçemediği için mevsimsel işçi olarak artık başka vilayetlere gitmeyecek.” dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ise “Suruç tünellerinin, Suruçumuza ve Şanlıurfalı çiftçimize hayırlı uğurlu olmasını yürekten diliyorum. Bugün Allah’a hamd olsun ki ovadaki toprağı suyla kavuşturacak tünellere resmen su veriyoruz. Çok kısa bir zamanda inşallah Suruç Ovası'nın tamamına su vereceğiz.” diye konuştu.

Suruçlu çiftçiler ise Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nin sevinç ve heyecanını, ovaya verilen ilk su ile birlikte yaşadılar. Çiftçiler, şunları ifade ettiler: "İlk su, GAP Eylem Planı kapsamında yıllar önce Suruç Ovası'nın bereketli topraklarına verilmesi lazımken, bu su projesi yıllar yılı hep geciktirilerek bir türlü verilmedi. Bize hep çeşitli siyasi nedenlerden dolayı Suruç Ovası'na suyun verilmediği devlet büyüklerimizden anlatılıp durulurdu. Çok şükür çok geç olsa da ovamızda suya kavuştuk, artık kendi toprağımızı bundan sonra kendimiz ekip biçeceğiz.’’

Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi çerçevesinde ‘Şebeke planı olarak Sağ Sahil TP 1 Sol Sahil 1 ve 2. kısım şebekeleri 4 üniteden oluşuyor. Sağ Sahil 1. kısım 176 bin 570 dönümlük araziyi sulayacak. 176 bin 570 dönümlük arazinin 1. aşamasında Ölçektepe, Kalkanlı, Bilge, Kızılöyük, Ekili, Karadut, Saygın, Yurt Çiçeği, Yönlü, Yoğurtçu, Yatırtepe, Yalınca, Üveycik, Büyük Ziyaret, Küçük Ziyaret, Kapucu, Yolcular, Molla Hamza, Göleç ve Özlüce köylerinin yer aldığı 60 bin dönümü arazi sulamaya açılacak. Geriye kalan 110 bin dönümlük araziye de 2014 yılı sonuna kadar su verilecek.

TP 1 şebekesi ise 54 bin 450 dönümlük araziye su verecek. 15 bin dönümde yer alan Zeyrek, Çoban, Karahüyük ve Orta Bostancı köylerinin arazileri Mayıs 2015 yılında işletmeye açılacak. Sol 1. Şebeke 130 bin 890 dönümlük bir şebeke. Sol 1 şebekesinde Topçular, Yalpı, Kara, Büyük Sergen, Küçük Sergen ve 11 Nisan köylerinin yer aldığı 30 bin dönüm araziye su verilecek. Proje 2015 yılının Nisan ayında tamamlanacak. Sol 2. Şebeke ise 201 bin 870 dönüm. Boybeyi, Ayranlı, Edebey, Şehit Nüsret, Uğurtaş, Milköy, Çakırlı, Deniz, Yediyol, Yağmuralan, Büyüknaneli, Dorumali köylerini kapsayan 79 bin dönüm araziye su verilecek. Yıl sonuna kadar bu rakam 160 bin dönüme çıkacak. Geriye kalan 41 bin 870 dönüm ise 2015 Mayıs ayında tamamlanacak.

SURUÇ OVASI POMPAJ SULAMASI HAKKINDA

Suruç Ovası’nda toplam 950 bin 980 dekar tarım arazisi, basınçlı olarak yağmurlama ve damla sistemiyle sulanacak. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından gerçekleştirilen projenin toplam maliyeti 2 milyar TL’ye yakın, Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında Atatürk Barajı’ndan alınacak suyun, 29,5 kilometrelik sulama kanalı ile 17 kilometrelik Suruç Sulama Tüneli’ne, oradan da Taş Basan depolamasına ve ana kanallar vasıtasıyla da sulama şebekelerine iletilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, GAP Eylem Planı kapsamında inşa edilen ve Suruç Ovası’na su temin eden 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli, Türkiye’nin 1., dünyanın ise 5. en uzun tüneli konumunda. Öte yandan, Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na saniyede 90 metreküp su aktaracak olan Suruç Tüneli, böylece birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacak. Bu rakam, Türkiye’nin en hızlı akan nehri Çoruh’un yıl içindeki en düşük debisinin yaklaşık iki katına, en yüksek debisinin ise beşte birine yakın bir değer oluyor.

270 MİLYON TL GELİR, 190 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Suruç Ovası, Fırat Nehri’nin suları ile hayat bulacak ve bölgenin su ihtiyacını tamamen giderecek. Proje, ovaya damla sulama sistemi ile tamamen su verildiğinde, zirai tarımda oluşacak ürün çeşitliliği ile Suruç Ovası'nın, milli ekonomiye yılda 270 milyon lira katkı sağlaması bekleniyor. Bölgede yaklaşık 200 bin kişiye doğrudan istihdam ve iş imkânı oluşması bekleniyor.

CİHAN

Yorumlar